Oxytocine: wat is het en hoe maak je er meer van aan?

Oxytocine is een hormoon en staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Je lichaam maakt onder andere oxytocine aan wanneer je je in verbinding voelt met andere mensen. Wanneer je lichaam dit aanmaakt voel je je gelukkiger, voel je meer vertrouwen en meer veiligheid om kwetsbaar te zijn. Het wordt dan ook voornamelijk gezien als een sociaal hormoon en is essentieel om je je geborgen te voelen. 

Wanneer je oxytocine aanmaakt, in verbinding met andere mensen is het gevolg dat de relatie onderling hechter wordt. Hier zit tevens direct een schaduwkant aan. Hoewel de groep hechter wordt versterkt het ook direct de afstandelijkheid (tot zelfs agressie) naar mensen buiten de groep.

Wat doet Oxytocine?

Oxytocine maakt dat je liefdevolle tot zelfs euforische gevoelens ervaart. Oxytocine werkt ook ontspannend en pijnstillend. Het is dan ook een belangrijk hormoon bij het opwekken van bevallingen, bij het baren en bij het verbinden met de baby.

Oxytocine kan je eigenlijk zien als een natuurlijke drug. Je bent gelukkiger, meer in verbinding en je ervaart een stuk minder stress. Hierin is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld serotonine en dopamine.

Klinkt goed! Hoe maak ik meer oxytocine aan?!

Oxytocine staat dus bekend als het knuffelhormoon. Je maakt dit hormoon dan ook aan wanneer je in verbinding bent met andere mensen. Denk aan oogcontact, knuffelen of zelfs een hand schudden. Maar ook een goed gesprek maakt oxytocine aan. Wil je meer oxytocine in je leven, doe dan het volgende:

  • Breng meer tijd door met mensen die je belangrijk vindt
  • Wees tijdens het contact écht in verbinding:
    • Maak oogcontact
    • Luister oprecht
    • Raak elkaar aan
  • Heb vaker seks
  • Neem een massage

Oxytocine: wat is het en hoe maak je er meer van aan?

Reactie plaatsen