Bore-out? 5 tips tegen je vervelen op het werk
Persoonlijk leiderschap
Danique
Persoonlijk leiderschap
05/23/2022
3 min
2

Bore-out? 5 tips tegen je vervelen op het werk

05/23/2022
3 min
2

Een bore-out. Een woord waarvan ik nog nooit gehoord had voordat ik dit schreef. Een bore-out is het gevolg van een langere periode je vervelen op het werk én kan stress, onzekerheid en een gevoel van minderwaardigheid opleveren. Het heeft dus een zodanige negatieve invloed op je werkgeluk, dat het ons belangrijk leek hier wat tips over te geven. Hieronder vind je daarom vijf tips die je kunnen helpen tegen het vervelen op je werk om zo een bore-out te voorkomen.

Tip 1: Werk je administratie en andere taken bij

Moet je nog facturen sturen of verwerken? Kun je je mailbox opnieuw organiseren? Of staat je laptop vol met bestanden die je allang niet meer nodig hebt? Bij veel mensen zal dit stiekem het geval zijn. Werk dit eens bij. Zorg ervoor dat je al je zaken weer op orde hebt zodat je gestructureerd te werk kan gaan. Wat verder nuttig is om te doen is een back-up maken van alle belangrijke bestanden die je wel nog nodig hebt. Zo weet je zeker dat deze belangrijke documenten niet verloren gaan. Tot slot is er een kans dat je al een lange tijd niet hebt omgekeken naar je CV en je LinkedIn profiel. Maak je CV opnieuw of werk hem bij, hetzelfde kun je doen met je LinkedIn profiel. Al deze taken kunnen ervoor zorgen dat jij je minder zal vervelen op werk, wat vervolgens een bore-out kan voorkomen.

Tip 2: Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Denk eens na waar jij je in wilt ontwikkelen. Dit kan iets groots zijn maar je kunt ook heel erg klein beginnen. Insights Discovery en/ of CliftonStrengths zijn methodes die je kunnen helpen met het beter leren kennen van jezelf en helpen direct beter zicht te krijgen op waar je wél energie van krijgt.

Zoek verder naar inspiratie, zowel online als offline. Begin aan een onlinecursus, Webinar of een nieuwe opleiding waar je altijd al nieuwsgierig naar was. Of maak eens een lijst met inspirerende boeken die je altijd al wilde lezen maar nooit aan toe kwam. Bekijk bijvoorbeeld video’s op YouTube over het creëren van een andere mindset of luister een podcast over hoe je het beste om kunt gaan met je emoties. Dit allemaal houd je bezig met het ontwikkelen van je zelfbeeld, uit je comfortzone stappen en het vervelen tegengaan. Iets wat een positief effect kan hebben op een bore-out. Je hebt nu de tijd om na te denken over jezelf. Wat wil ik nog leren? Waar wil ik beter in worden? En wat wil ik helemaal niet?

Vervelen op werk. 5 tips tegen een bore-out

Tip 3: Doorbreek je routines

Vervelen op werk wordt grotendeels veroorzaakt door tijd. Elke dag op dezelfde tijd je bed uit, om 13 uur lunchen met collega’s en om 17 uur s ‘middags weer naar huis. Iets wat voor veel mensen een gewoonte is en na een tijd als vervelen kan worden gezien. Je weet precies hoe je dag eruitziet. Het hebben van te veel routine kan omslaan van je vervelen naar een bore-out. Doe het een keer helemaal anders! Voer je werkzaamheden op een ander tijdstip uit of op een andere manier. Zorg ervoor dat je dit wel in overleg doet. Het gevolg van je routines doorbreken is dat je dag er heel anders uitziet en je het anders ervaart.

Tip 4: Hybride werken

De Corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat bijna iedereen thuis moest werken. Dit is nu omgezet in 'hybride werken'. Het hybride werken kan ook voordelen met zich meebrengen. Wees je ervan bewust dat je je verveelt of dat je een bore-out hebt. Geef je eraan over. Geniet, zoek ook leuke dingen op en ontspan. Ga bijvoorbeeld naar het strand of maak een lange boswandeling.

“Boredom: the desire of desires.” - Leo Tolstoy

 Tip 5: Organiseer leuke activiteiten

Onderneem iets en neem initiatief in het bedrijf waar jij werkt. Dit kan een gezellige vrijdagmiddag borrel zijn, een lekkere lunch, een sportdag of een bedrijfsfeest met alle collega’s. Je werk wordt een stuk leuker als je je collega’s beter kent en regelmatig leuke activiteiten met elkaar uitvoert. Je bent op dat moment even niet bezig met werk, dus automatisch ook niet met je vervelen en/of een bore-out.

Tip 6: Van vervelen naar ondernemen

Heb je altijd al zitten denken aan een eigen onderneming naast je werk? Maar is dit er nooit van gekomen? Dit is je kans! De meeste ideeën komen bij je op als je je verveelt. Heb je misschien al heel lang een passie voor iets? Begin nu met het opzetten van je ondernemerschap. Het opzetten van een website is zo gedaan. Ook heb je door je werkervaring al veel connecties.

Een laatste mededeling die ik zou willen meegeven is dat je vervelen niet alleen maar negatief is. Je vervelen op werk brengt ook iets positiefs met zich mee. Onderzoekers hebben ontdekt dat vervelen je creativiteit stimuleert. Het is zelfs bewezen dat elke dag 30 minuten lang niks doen zonder afleiding enorm goed voor je is.

Ik hoop dat deze tips je helpen om het vervelen op werk tegen te gaan. Maar heb je het gevoel dat je er toch wel veel last van hebt en wil je weten of je last hebt van een bore-out, doe dan onze bore-out test! 

Reacties
Categorieën