4 redenen waarom yoga bijdraagt aan een hogere productiviteit
Persoonlijk leiderschap
Danique
Persoonlijk leiderschap
06/07/2022
2 min
0

4 Redenen waarom yoga bijdraagt aan een hogere productiviteit

06/07/2022
2 min
0

Het kan soms een uitdaging zijn om je focus en energielevel op pijl te houden met alle prikkels en verplichtingen die we vandaag de dag hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier verandering in te brengen. 

Yoga is hier één van. Naast het feit dat je met yoga je lichaam in beweging houdt werkt het ook door op je mindset. Dit is een ideale combinatie. 

Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen wat er weer voor zorgt dat we ons vitaal en energiek voelen. Om alle lichaamsfuncties optimaal te laten werken is het belangrijk dat je energie en bloed goed blijven stromen zonder blokkades.

Er zijn veel redenen op te noemen waarom yoga goed voor je is. En waarom yoga een geschikte vorm van lichaamsbeweging is om je productiviteit te stimuleren. In dit artikel gaan we in op vier van deze redenen.

1.Yoga verhoogt je energielevel

Er zijn veel yoga stijlen en oefeningen die behoorlijk intensief en dynamisch van aard zijn. Dit soort actieve yogaoefeningen geven een boost waardoor het lichaam als het ware ‘wakker’ wordt gemaakt. Het effect hiervan is dat je na verloop van tijd zult merken dat je meer energie ervaart gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat je meer uit je dag kunt halen. Voorbeelden van actieve yogaoefeningen zijn: de kameelhouding, boothouding en de dolfijnhouding. 

2. Yoga zorgt voor een helder hoofd

Een belangrijk onderdeel van yoga is het creëren van rust in de mind. Met meditatieve yogaoefeningen kun je hier bewust op inspelen door deze dagelijks uit te voeren. De oefeningen brengen de geest in een diepe staat van ontspanning. Dit zorgt ervoor dat de gedachten in je hoofd rustiger worden. Zo komt er meer ruimte vrij in het hoofd voor nieuwe energie en ideeën.

Yoga means addition. Addition of energy, strength and beauty to body, mind and soul.” ― Amit Ray

3. Yoga vergroot je concentratievermogen

Voor sommige yogaoefeningen is het nodig om je goed te concentreren. Hiermee train je automatisch je concentratievermogen, dit zal ook buiten de yoga zorgen voor een betere concentratie op bijvoorbeeld werk of school. Daarnaast heeft yoga als doel om lichaam en geest in balans te brengen en te zorgen voor een kalme geest, een effect hiervan is dat de geest zich beter kan concentreren. 

4. Yoga zorgt voor een soepel lichaam

Er zijn veel verschillende yogaoefeningen die ieder een focus hebben op een bepaald gebied in het lichaam. Zo zijn sommige houdingen gericht op het versterken van de rugspieren, beenspieren of bijvoorbeeld het bekkengebied. 

Ook per yoga stijl kan het verschillen aan welke lichaamsdelen er gewerkt wordt en op welke manier. Met Yin Yoga worden de spieren en lichaamsdelen gestretcht door het langer vasthouden van poses en bij bijvoorbeeld Power Yoga zijn de oefeningen korter op elkaar en dynamischer, het voelt na afloop alsof je een krachttraining hebt gedaan. 

Zorg er altijd voor dat je goed bent voorbereid en de juiste mat en yoga accessoires in huis hebt om zo comfortabel mogelijk je yoga practice uit te kunnen voeren.

Tip: bij oefeningen waar je een goede demping nodig hebt kan een dikke yogamat erg fijn zijn. 

Soepel lichaam door yoga

Yoga in de ochtend of in de avond

Experimenteer vooral met het uitproberen van verschillende yoga stijlen om uit te vinden welke type oefeningen het beste voor jouw lichaam werken en het gewenste effect hebben. Het is ook zinvol om op verschillende tijdstippen yoga te doen. Yoga in de ochtend zal een ander effect geven dan bijvoorbeeld in de avond, als je al een hele werkdag achter de rug hebt. Voor het creëren van meer productiviteit leert de praktijk doorgaans dat yoga in de ochtend meer het gewenste effect zal geven. 

 

Reacties
Categorieën