Je gelukkiger voelen door het Ikigai model
Persoonlijk leiderschap
Danique
Persoonlijk leiderschap
06/30/2022
4 min
0

Je gelukkiger voelen door het Ikigai model

06/30/2022
4 min
0

Gelukkig zijn is iets wat samenhangt met het Ikigai model. Je kunt door het toepassen én naleven van het Ikigai model meer betekenis aan je leven geven. Iets wat we allemaal willen en waar we in de basis naar op zoek zijn. 

In dit blog lees je waarom het Ikigai model je gelukkiger kan laten voelen en ga je aan de slag met een stappenplan om achter jouw Ikigai te komen. En wie weet zul jij ook meer geluk gaan ervaren! 

Waarom laat jouw Ikigai je gelukkiger voelen?

Volgens de Japanners heeft iedereen een Ikigai en is het belangrijk deze te vinden. Wanneer je aan de slag met het Ikigai model ga je meer inzicht krijgen in waar je nu staat en waar je heen wilt in de toekomst. Het vinden en beoefenen van bijvoorbeeld jouw passies maakt je gelukkiger, want je bent bezig met iets wat je echt leuk vindt om te doen. Daarnaast geeft jouw Ikigai meer sturing in het leven. Je kan bijvoorbeeld veel concretere doelen opstellen waardoor je zelf de touwtjes in handen neemt en je eigen pad bewandelt. Iets waar wij mensen van houden en gelukkig van worden. 

Kortom, wanneer je jouw Ikigai gevonden hebt, doe je iets wat bij je talenten en passies hoort, wat goed is voor de wereld én waar je geld mee kan verdienen. Dat klinkt toch perfect? Laten we daarom direct aan de slag gaan met het Ikigai model!

As soon as you take these first small steps, your anxiety will disappear and you will achieve a pleasant flow in the activity you’re doing. - Hector Garcia Puigcerver

Achterhaal je Ikigai

Er zijn verschillende manieren om je Ikigai te achterhalen, dit werkt voor iedereen anders. Voor ons werkt onderstaand stappenplan heel goed en hopelijk helpt het jou ook: 

1. Schrijf alle dingen op waar je van houdt. Wat vindt je leuk om te doen als je niet bezig bent met werk? En waar word je gelukkig van? Deze lijst hoeft niet in één dag af te zijn. Je kunt elke dag iets extra’s opschrijven en opzoek gaan naar nieuwe hobby’s. 

2. Maak nu opnieuw een lijst, maar dan van alles waar je goed in bent. Welke vaardigheden zet jij regelmatig in? Ben je ergens in gespecialiseerd? Na een tijd kun je inspiratieloos zijn. Vraag je familie en vrienden om hulp. Zij kunnen vast verder helpen en met nieuwe talenten en vaardigheden komen waar jij nog niet aan gedacht had. Je kan ook dit artikel lezen voor meer inspiratie.

3. Als het goed is heb je nu twee lijsten met dingen waar je van houdt en waar je goed in bent. Probeer deze samen te combineren en tot je passie te komen. Je kunt één passie hebben, maar je kunt er ook meerdere hebben. Doe wat bij jou past. Schrijf jouw passie(s) op in het Ikigai model. 

(Tip: print het Ikigai model groot uit. Zo heb je genoeg ruimte en kun je helemaal losgaan. Wat je ook kan helpen is om in het model quotes of foto’s op te plakken of te schrijven om tot nieuwe inspiratie en motivatie te komen.)Standaard Ikigai model4. Tijd voor een nieuwe lijst. Beantwoord de volgende vraag: wat vindt jij dat de wereld nodig heeft?   Probeer eens om verder te komen dan de woorden respect, veiligheid en gelijkheid. Denk echt eens na wat jij met de wereld zou willen doen als je alles mocht beslissen. Denk bijvoorbeeld aan iets met het milieu of andere gezinnen helpen in moeilijke tijden. Probeer ook zo concreet mogelijk te zijn.

 Vervolgens is het tijd om de laatste vraag uit te werken. Die vraag luidt: waar kun jij voor betaald worden? Maak ook hier weer een lijst van. Tot slot ga je opzoek naar overlappingen om zo tot je roeping te komen. Na deze stap ben je al ver in je zoektocht. Ga zo door!

5. Probeer nu ook de vakken missie en beroep in te vullen. Kijk welke overlappingen er zijn tussen de vragen die je hebt beantwoordt en combineer. Wees vooral creatief. Neem je tijd ervoor of slaap er een nachtje over. Vul vooral meerdere woorden / zinnen in per vak. Dit maakt de laatste stap een stuk gemakkelijker. 

6. De laatste stap is natuurlijk je Ikigai bepalen. Dit doe je door alles samen te voegen. Het is helemaal niet erg als je er nog niet uitkomt. Dit kan ook later komen. In de loop van de maanden/ jaren kun je ook achter meer Ikigai ’s komen. Je zult namelijk in een aantal jaar op veel verschillende vlakken veranderen, zo ook je interesses en passies. Alles is helemaal goed, het is namelijk jouw Ikigai!

Ben je benieuwd naar een voorbeeld van een Ikigai model? Lees het hier

Het volledige Ikigai model

Wanneer je alleen het bovenste gedeelte van het model zou invullen, komt er nooit een Ikigai uit waar jij gelukkig van wordt. Dit is hieronder goed te zien. In het volledige Ikigai model zie je bijvoorbeeld dat wanneer je een passie combineert met een missie je wel plezier en voldoening hebt, maar geen welvaart. Je kunt hier geen geld mee verdienen en het draagt ook niet bij aan de wereld. Het is dus belangrijk dat je alles invult, alleen zo kom je tot een Ikigai waar je echt gelukkig van wordt.

Ikigai modelHeb jij jouw Ikigai gevonden? Wat goed! Door je Ikigai gevonden te hebben kun je makkelijker keuzes maken in je leven. Je weet nu namelijk hoe je wilt leven, wat belangrijk voor je is en hoe je verder kunt gaat met je persoonlijke ontwikkeling. Dit alles zal bijdragen aan meer geluk. Ben je nog niet achter je Ikigai gekomen? Dat is helemaal niet erg. Geef het rust en tijd en kijk later eens terug naar het Ikigai model. Je zult vanzelf zien dat je tot nieuwe ideeën zal komen. Een andere optie is om aan de slag met coaching. Zo begeleiden wij op dit moment meerdere mensen in deze ontdekkingstocht. Nieuwsgierig? Bekijk dan ons coachingsaanbod.

Bekijk deze video van Tim Tamashiro over Ikigai. Hij vertelt zijn verhaal over Ikigai, wat zijn Ikigai is en hoe je volgens hem het beste van start kan gaan met het Ikigai model. 

Reacties
Categorieën