De betekenis van Ikigai en een Ikigai voorbeeld

Een zoektocht naar de reden van je bestaan. Iets waar we bijna allemaal nieuwsgierig naar zijn. Waar sta jij elke ochtend voor op? Waar gaat je hart sneller van kloppen? En waar ben je echt goed in? Er is een manier om hier misschien achter te komen. Dit kan door opzoek te gaan naar je Ikigai (ee-key-guy).

 In dit artikel lees je de betekenis van Ikigai en waar het vandaan komt. Ook kun je inspiratie op doen door middel van twee verschillende Ikigai voorbeelden.

Waar komt Ikigai vandaan?

Ikigai (生き甲斐) komt uit Okinawa, een eiland van Japan. De inwoners van Okinawa hebben een veel hogere levensverwachting dan inwoners uit andere delen van de wereld. Bijvoorbeeld: de levensverwachting in Okinawa is voor vrouwen 90 jaar en voor mannen 84 jaar. In Amerika worden vrouwen gemiddeld 81 jaar en mannen 76 jaar. De verschillen zijn dus groot. Ook komen levensbedreigende ziektes zoals kanker bij deze mensen in Okinawa 80% minder voor. Hoe kan dit? Wat doen zij anders dan de rest van de wereld?

Naast dat de inwoners van Okinawa veel bewegen, intensief bezig zijn met gezonde voeding, weinig stress hebben en vaak omringd zijn met familie, hebben ze een hele positieve kijk op de wereld en hun leven. Dit alles heeft te maken met Ikigai.

Wat is de betekenis van Ikigai?

Ikigai kun je opsplitsen in twee woorden: ‘iki’ (生き) wat staat voor leven en ‘gai’ (甲斐) wat waarde betekent. De betekenis van Ikigai in het kort is: je reden van bestaan. De inwoners van Okinawa beschrijven Ikigai als het geheim voor een gezond, lang en gelukkig leven. Ze vinden het belangrijk dat je een levensdoel hebt.

Volgens de inwoners van Okinawa heeft iedereen een Ikigai. Het is een kruising van je passie, missie, roeping en beroep. Je Ikigai vinden is niet zomaar gebeurd. Het is een persoonlijke zoektocht wat lang kan duren. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander.

'Ikigai can be defined as ‘a sense of being alive now, an individual’s consciousness as a motive to live.' - Aikihiro Hasegawa 

Achterhaal jouw Ikigai 

Het Ikigai model lijkt op een lotusbloem. In het model zijn er verschillende raakvlakken die elkaar kruisen. Er zijn vier verschillende onderwerpen: je missie, passie, roeping en beroep. Deze onderwerpen kun je beantwoorden met onderstaande vragen:

  • Waar houd je van? Wat vind je leuk?
  • Wat heeft de wereld nog nodig? Waar is vraag naar?
  • Waar ben je goed in? Waar blink je in uit?
  • Waar kun je betaald voor worden? Wat levert geld op?

Ikigai modelHet Ikigai model. 

Voorbeeld Ikigai

Misschien wil je nu heel erg graag beginnen aan jouw Ikigai, maar weet je niet hoe. Hieronder staan twee Ikigai voorbeelden uitgelegd waar je inspiratie uit op kan doen.

In het eerste voorbeeld zie je dat de Ikigai een coach is die mensen meeneemt op reis. Dit is bepaald aan de hand van alle woorden die er omheen staan. Deze persoon houdt van foto’s en video’s maken, schrijven en reizen. Verder zijn de talenten van deze persoon onder andere: coachen en advies geven.  Je kunt zeker geld verdienen als coach die mensen meeneemt op reis. Het is in dit geval ook iets wat je leuk vindt om te doen, waar je talenten liggen en wat de wereld nodig heeft. Je kunt veel mensen inspireren en motiveren over het reizen, je kunt content maken, voor bijvoorbeeld op de website of sociale media, schrijven over alle verhalen die je hebt meegemaakt en meer positiviteit de wereld inbrengen. Deze persoon is er achtergekomen waar die echt gelukkig van wordt. Alles uit het Ikigai model staat in verbinding met elkaar. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden tijdens het achterhalen van je Ikigai.

Ikigai voorbeeldEen ander voorbeeld van een ingevuld Ikigai model staat hieronder. De Ikigai is een gezondheidsconsulent. Deze persoon houdt van sporten en voor de camera staan. Hier liggen deels ook de talenten. Verder kan deze persoon betaald worden voor advies geven en presenteren. Uiteindelijk komt dit bij elkaar als gezondheidsconsulent. Met dit beroep kun je geld verdienen en geef je iets wat de wereld nodig heeft, je kunt jouw kennis delen met de rest van de wereld over gezonder leven. Verder liggen hier ook de talenten van deze persoon. Je kunt bijvoorbeeld video's opnemen van jezelf en meer vertellen over gezondere levensstijlen en gezondheid tips. Deze persoon zal hier gelukkiger van worden, omdat voor de camera staan een hobby is. Zo zie je dus dat je een beroep een andere draai kan geven tot dat het perfect bij jou past. Wees dus creatief!

Ikigai voorbeeldWil je nu zelf aan de slag gaan met jou Ikigai? Lees dan hier een stappenplan om tot je Ikigai te komen.