Zelfinzicht

Wil je een leuker werkend leven hebben? Dan is zelfinzicht de basis: wie ben ik, wat kan ik & wat wil ik. Oftewel, waar ben je goed in, wat vind je belangrijk en wat drijft jou. Insights Discovery en CliftonStrengths zijn wat ons betreft de beste persoonlijkheidsinstrumenten om dit te bereiken!  

Waarom is zelfinzicht belangrijk? 

Zelfkennis en bewustzijn is de basis voor persoonlijke groei & ontwikkeling. Om vanuit deze basis de beste versie van jezelf te (kunnen) worden. Want als je weet waar je nu staat, krijg je een scherper beeld van wat je hebt te doen om het beste uit jezelf te halen. 

Zelfinzicht is dus nodig om succes te bereiken, effectiever te worden & impact te vergroten. Want als je weet hoe je in elkaar steekt, waar je goed in bent en wat jou energie geeft, kun je datgene doen om jouw kwaliteiten tot wasdom te laten komen.  

Wat is zelfinzicht?

Zelfinzicht kun je vergelijken met jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Daarin staat omschreven wie je bent, wat je kunt, waar je goed in bent, maar ook jouw persoonlijke beperkingen en valkuilen. Een aantal vragen die kenmerkend zijn als jij meer zelfinzicht wilt verkrijgen: 

  1. Wat zijn jouw kwaliteiten? 
  2. Wat zijn jouw mogelijke valkuilen? 
  3. Wat geeft jou energie? Of wat kost jou energie? 
  4. Wat zijn jouw persoonlijke behoeftes? 
  5. Wat is belangrijk voor jou?  

Oftewel, antwoord op de drie meest belangrijke vragen die er zijn: wie ben ik, wat kan ik & wat wil ik?  

Hoe weet ik wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil?

Uiteindelijk is er 1 iemand die jou het best kent: jijzelf. Alle meningen, feedback en adviezen van anderen over jou zijn waardevol, maar geen van hen kent jou zo goed als jijzelf. Als je echt aan de slag wil met het vergroten van jouw zelfbewustzijn, zijn er verschillende mogelijkheden. Zie hieronder een aantal impactvolle opties:

  1. Reflectie is de basis van zelfinzicht. En dan niet alleen vanuit je hoofd reflecteren maar ook vanuit je gevoel; hoe voelt dit? wat doet dit met mij? Wat zegt dat over mij? etc. 
  2. Zoals in het begin al aangegeven, geloven wij zeer sterk in de kracht van persoonlijkheidsvragenlijsten als belangrijke stap om aan de slag te gaan met zelfinzicht.  
  3. Positieve & opbouwende feedback aan anderen vragen over jezelf. Let op, dit is nooit de waarheid. Dit is iemands perceptie over jou. Reflecteer daarom ook goed op wat diegene zegt. Klopt het echt? 
  4. Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling door middel van training, coaching en/of seminars.  
  5. Boeken lezen & podcasts luisteren zijn ook waardevolle manieren om jezelf nog beter te leren kennen. Als je een inspirerend lijstje wil, contact ons gerust!