Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de vijfde pijler van werkgeluk. Deze vijfde pijler is volledig gericht op ontwikkeling van vaardigheden, talenten en persoonlijkheid zodat het realiseren van een gelukkig werkend leven steeds makkelijker wordt. Deze vijfde pijler kan je ook vergelijken met de zevende habit van Steven Covey.

Persoonlijke ontwikkeling is het vliegwiel

Om te kunnen ontwikkelen op de andere pijlers van werkgeluk is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling essentieel. Persoonlijke ontwikkeling helpt je dichter bij jezelf te komen (Authentiek contact), jezelf én anderen meer te waarderen (Waardering), je talenten leren kennen en die inzetten (Vrijheid) en jouw missie te ontwikkelen en volbrengen in het dagelijkse leven (Zingeving). Kortom, persoonlijke ontwikkeling is het vliegwiel voor alle vijf de pijlers van werkgeluk.

Groei als persoon

Dit betekent dus niet alleen het aanleren van nieuwe competenties. Persoonlijke ontwikkeling in relatie tot werkgeluk vraagt echte persoonlijke groei. Op het niveau van vaardigheden maar óók op talenten, overtuigingen, waarden en identiteitsniveau. Een mooi model om te gebruiken zijn de logische niveaus van Bateson en Dilts. Zij hebben laten zien op welke verschillende niveaus een mens kan ontwikkelen en wat voor elk niveau nodig is.

Elke dag leren en reflectie

Als je als individu gelukkiger wilt worden in het dagelijkse leven is ontwikkeling, leren en reflecteren dagelijkse praktijk. En dit kan echt. Hier heb je geen dure cursussen, trainingen of coaching voor nodig. Het vraagt alleen maar dat je bij alles denkt; 'wat kan ik hiervan leren?'. Alles waar jij tegenaan loopt, wat je moeilijk vindt aan anderen of waar je je over kan opwinden, frustreren of aan irriteren zijn inzichten op waar jouw ontwikkeling ligt. Succes!