Microdosing met truffels – Dé nieuwe persoonlijke ontwikkel hype
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
04/04/2022
4 min
0

Microdosing met truffels – Dé nieuwe persoonlijke ontwikkel hype

04/04/2022
4 min
0

Microdosing met truffels of magic mushrooms om persoonlijk te groeien? Jazeker! Zoals je misschien weet zijn Glenn en ik nogal van de persoonlijke ontwikkeling. We geloven dat dit hét vliegwiel is om meer (werk)geluk te ervaren. En het is nog eens leuk ook! We proberen daarom ook allerlei verschillende dingen, vooral wanneer we er positieve verhalen over horen. Zo ook het microdoseren (in hele kleine mate nemen) van truffels of paddenstoelen. In 2020 heb ik het voor het eerst geprobeerd en sinds die tijd vaker gedaan. In deze Happyfeed neem ik je graag mee in wat het precies is, wat het je oplevert en waarom het zo tof is!

Wat is microdosing?

Microdosing betekent dat je in hele kleine hoeveelheden iets tot je neemt als supplement. In dit geval truffels (legaal) of paddenstoelen (illegaal). Microdosing betekent dus niet dat je een tripervaring krijgt. Je blijft normaal functioneren en je kan nog steeds alles in je leven doen. Met microdoseren neem je maar 0.7 tot 1.5 gram (Een macrodosis truffels (waar je wel een tripervaring van krijgt) is ongeveer 10 tot 20 keer zo veel). Het microdoseren doe je bijvoorbeeld om de 2 dagen en vaak zo’n 4 tot 10 weken achter elkaar.

Waarom helpt microdosing met truffels je persoonlijk te groeien?

Door truffels in een zeer kleine dosis tot je te nemen ervaar je geen trip, maar ervaar je wel allerlei bijkomende voordelen. Je wordt je bewuster van je emoties, gedachten en patronen. Door dit verhoogde bewustzijn kan je jezelf objectiever observeren en waarnemen waardoor je met meer helderheid kan werken aan datgene dat voor jou relevant is. Het brengt je dus dichter bij jezelf en je gaat meer varen op je gevoel en intuïtie.

De reden dat dit gebeurt komt door de stof psilocybine dat je in truffels en paddenstoelen vindt. Uit onderzoek is gebleken dat psilocybine onze neuroplasticiteit vergroot. Dit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen. Bovendien worden er meer verbindingen gemaakt tussen hersengebieden én is het 'default mode network' minder actief (je standaard routines en patronen zijn dus stiller waardoor je meer in het nu leeft).

Microdosing met truffels - psilocybine als werkzame stofMicrodosing van truffels: het effect van psilocybine op de verbindingen in onze hersenen

Wat microdosing mij heeft opgeleverd

Ik heb microdosing meerdere keren gedaan en merkte inderdaad dat het van alles bij mij deed. Wat ik voornamelijk opmerkte is dat het mijn emoties vergrootte en dat ik makkelijker in het nu kon zijn. Ik genoot meer van het buitenzijn en was mij bewuster van de natuur.

Het versterken van emoties kon wel soms confronterend zijn. Je bent je bewuster van je gevoelens. En waar je die gevoelens normaliter makkelijker weg kan duwen bleven ze nu hangen. Dit maakte dat ik er ook mee aan de slag ‘moest’. En hier zit die kans op persoonlijke ontwikkeling natuurlijk. We zijn gewend allerlei negatieve gedachtes of emoties weg te drukken, om te denken of te negeren. Met microdosing wordt het makkelijker, en misschien ook wel een beetje noodzakelijker, om die gedachtes aan te kijken en er mee aan de slag te gaan.

Persoonlijke ontwikkeling met microdosing

Heel concreet merkte ik door het microdoseren dat het samenzijn met mijn kinderen soms heel intensief kon voelen en mij stress kon geven. Dit komt omdat ik graag controle heb over wat er gebeurt, terwijl dat met kinderen natuurlijk heel ingewikkeld is. Voor mij werd loslaten en meer in het nu zijn samen met mijn kinderen een belangrijk ontwikkelproces dat makkelijker werd gemaakt door het microdoseren.

Microdosing kan dus echt een vliegwiel zijn voor persoonlijke ontwikkeling en dat maakt ook dat ik er enthousiast over ben.  

Dit zijn andere voordelen die mensen ervaren met microdosing

Het versterken van emoties en je bewuster worden van je gedachtes is een belangrijk voordeel dat microdosing met zich meebrengt. Maar er zijn nog veel meer positieve effecten opgemerkt door mensen die aan microdosing hebben gedaan. Zo ervaren mensen meer positiviteit, een verhoogde productiviteit, meer creativiteit en bijvoorbeeld een groter zelfvertrouwen.

Ik ben nu wel nieuwsgierig… waar lees ik hier meer over?

Er zijn meerdere manieren om (verder) kennis te maken met Microdosing. Glenn en ik hebben allebei het programma gevolgd bij Tool to Thrive. Dit is een uitgebreider programma waarin microdosing gecombineerd wordt met persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsvergroting. Maar zij bieden ook andere manieren aan om de kracht van paddenstoelen te ervaren zoals een Microdose Journey en ook Macro ceremonies. 

Daarnaast is er tegenwoordig ook heel veel informatie over het onderwerp te vinden. Zo zijn er toffe docu’s op Netflix te vinden: How to Change Your Mind (echte aanrader!), Fantastic Fungi en Magic Medicine. En als je vragen hebt kan je die natuurlijk ook altijd in een reactie onder deze happyfeed stellen of via een direct mailtje!

Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en gaan inspireren!

Reacties
Categorieën