Een goed compliment geven – hoe doe je dat?

Wanneer we een compliment geven én krijgen maken onze hersenen allerlei gelukshormonen aan zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Het kan ons dus veel gelukkiger maken. Maar, dan is het wel essentieel dat het op een goede manier gebeurt. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je een goed compliment kan geven.

Waarom een goed compliment geven zo lastig is

"Everybody likes a compliment" - Abraham Lincoln

Helaas blijken complimenten geven (en ontvangen) niet altijd zo makkelijk te zijn als we denken. Bij teams waarmee wij werken, doen we altijd een klein onderzoekje naar de onderlinge waardering. We vragen dan aan ieder teamlid hoe vaak hij/zij een compliment geeft. Meestal is het antwoord 3 à 4 keer per week. Als we vervolgens vragen hoeveel complimenten ieder per week ontvangt, is het antwoord gek genoeg altijd minder. Kortom, een groot deel van de complimenten verdwijnt: *poof*. Hoe komt dat?

  1. Allereerst, een like op Facebook of Instagram is geen compliment. Nee, echt niet.
  2. Mensen zijn van nature niet zo goed in het ontvangen van complimenten. ‘ik ben er zelf niet zo tevreden over eigenlijk’ of ‘nee joh, is gewoon onderdeel van m’n werk, doe niet zo gek!’. Wanneer een compliment makkelijk weg te wuiven is, dan doe ze dat ook (lees ons blog over de 8 oorzaken waarom het zo moeilijk is een compliment te accepteren).
  3. Vaak denken mensen een compliment te geven, maar doen dat uiteindelijk niet echt. Ze voegen bijvoorbeeld aan hun compliment direct een tip of stukje feedback toe. ‘ziet er goed uit, en als je dit en dat nog toevoegt is het net nog wat beter.’ Het compliment verdwijnt daarmee naar de achtergrond en het is vooral de feedback die blijft hangen. 
  4. Complimenten zijn zo vaag of hoog-over dat het nooit blijft hangen: “goed gedaan man, box!”.

Een goed compliment geven – hoe doe je dat?

Hoe geef je dan wél een goed compliment?

Een goed compliment geven doe je als volgt.

  • Maak gebruik van de 3 G’s:
    • Benoem het specifieke gedrag,
    • Deel welk gevoel dat jou geeft,
    • En benoem vervolgens het gevolg, (de impact/het effect) daarvan.
  • Communiceer en breng de boodschap altijd persoonlijk en vanuit jezelf: “Ik waardeer…”
  • Doe het op het juiste moment: zorg dat er niet te veel tijd zit tussen hetgeen je waardeert en het compliment.
  • Balans: de waardering moet niet te miniem maar ook niet te overdadig zijn. Een groots en meeslepend compliment voor een kleine overwinning kan ongemakkelijk zijn voor de ander.
  • Authentiek: zorg dat de vorm van waardering past bij jouw persoonlijkheid. Doe je niet anders voor dan je bent.
  • Stem jouw boodschap af op (de persoonlijkheid van) de ontvanger. Laat zien dat je hem of haar kent en zorg dat jouw waardering ook goed voelt voor hem of haar.
  • En zorg dat je compliment aankomt! Als iemand het overduidelijk naast zich neerlegt, accepteer dat dan niet. Herhaal je boodschap en druk diegene op het hart dat het een welgemeend compliment is!

Compliment geven – doe het nu!

Nu je weet hoe je een goed compliment kan geven, lijkt mij dit een mooi moment om dit geleerde direct toe te passen. Geef (digitaal of fysiek) nu direct iemand die dicht bij je staat (als collega of meer persoonlijk) een welgemeend compliment aan de hand van bovenstaande tips. Geniet van het geluk dat dit bij jullie beiden oplevert ;)

Reactie plaatsen