Wat is een ochtendritueel en waarom is het belangrijk?

Een ochtendritueel is een vaste set aan acties die je in de ochtend onderneemt om zo de dag positief en energiek te beginnen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een ochtendritueel je helpt in het realiseren van ontspanning (in je hoofd én lijf) en dat het je productiever maakt gedurende de hele dag.

Hoe kan een ochtendritueel je gelukkiger maken?

Als je ochtend zwaar, moeizaam of stressvol is, dan is de rest van je dag vaak ook maar weinig waard. Wanneer je lekker op staat, vol energie zit en meteen een aantal nuttige dingen hebt ondernomen, dan voelt de dag als een zonnige lentedag in februari. De ochtend is een belangrijk moment waarop je jezelf kunt primen. Primen is het bewust beïnvloeden van je onbewuste gedachten en gedrag. Een goed ochtendritueel bestaat uit allerlei acties die stuk voor stuk bijdragen aan het positief primen van je hoofd en lijf zodat je gelukkiger en productiever de dag doorgaat.

Hoe ziet een ochtendritueel eruit?

Een ochtendritueel bestaat dus uit handelingen die positief bijdragen aan je productiviteit, je ontspanningsgevoel en je energiebalans. Het zijn acties die je onderneemt die jij fijn vindt om te doen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan je bed opmaken, een dankbaarheidsoefening of koud douchen.

Nieuwsgierig? Hier vind je dé inspiratie om je eigen ochtendritueel vorm te geven.

Waarom zijn ochtendrituelen belangrijk?

De ochtend is de basis voor de aankomende dag. We beginnen tegenwoordig steeds vaker onze dagen met de telefoon in de hand, haast en al bezig met wat ons werk (bijvoorbeeld) gaat brengen. En dat werkt negatief. De ochtend is juist hét moment om stil te staan bij hoe je je voelt, aandacht te geven aan je lijf en je hoofd klaar te maken voor de dag. Op het moment dat je dit doet heb je een sterk fundament voor de rest van de dag. Het creëert rust, ontspanning, een fitter lijf en een nog fitter hoofd.

Reactie plaatsen