Het Insights G-WAVE model: succesvol doelen stellen én bereiken
Het Insights G-WAVE model biedt een 5-stappenplan voor het stellen én bereiken van je doelen. Je kunt het model gebruiken voor jouw individuele doelstellingen, maar het wordt ook veel gebruikt voor het formuleren van teamdoelstellingen. De 5 stappen die je met het G-WAVE model doorloopt zijn gekoppeld aan de 5 letters.
G | Goal | Wat is het doel dat je wil bereiken? |
W | Waarom | Waarom wil je dit doel bereiken? |
A | Acties | Welke acties ga je ondernemen? |
V | Visualiseer | Hoe ziet het eruit als je jouw doel bereikt hebt? |
E | Erbij halen van hulp | Wie kan jou hierbij ondersteunen? |
Hoe pas je het G-WAVE model toe?
Het G-WAVE model gebruik je om een voornemen of doel zo te formuleren dat je de kans op slagen significant vergroot. Want het gebeurt maar al te vaak dat we goede voornemens of doelen stellen die vervolgens weer sneuvelen, toch?
Niet voor niets hebben we hier in het verleden 2 Happyfeeds aan geweid:
Hieronder vind je per stap (letter) meer informatie en tips over hoe je deze kan doorlopen.
Stap 1 - Goal (het doel)
Stap één van het G-WAVE model gaat over het bepalen van je doel. Er is een stroming die zegt dat een doel SMART moet zijn: Specifiek. Meetbaar. Acceptabel. Realistisch en Tijdsgebonden. Maar zoals je wellicht hebt gelezen in onze Happyfeed: wij geloven ook dat een doel wat "vager" kan zijn. Je stelt dan geen bestemmingsdoel - afgebakend en met een eindpunt - maar een stemmingsdoel. Dit gaat over hoe jij je wil voelen als mens? Hoe dan ook: formuleer een doel dat voor jou resoneert en iets dat JIJ echt wil bereiken.
Stap 2 – Waarom (why?)
De tweede stap is een essentiële! Je moet namelijk heel scherp hebben waarom dit doel zo belangrijk voor je is? Wat levert het je op? Is dit echt zo belangrijk voor je? Hoe sterker de "why", hoe makkelijker het is om acties te ondernemen en op koers te blijven. Wat we vaak aanraden is om je doel te koppelen aan een van je kernwaarden.
Stap 3 – Acties (wat?)
Een voornemen of doel zonder actie = teleurstelling. Het is heel simpel: je moet in beweging komen als je iets wil bereiken in het leven. En dat heb je zelf te doen. In stap 5 staan we stil bij het feit dat je het niet alleen hoeft te doen. Maar niemand anders gaat het voor je doen. Deze stap gaat erover dat je voor jezelf (heel concreet) formuleert WAT je gaat doen om je gewenste (stemmings)doel te bereiken.
Stap 4 – Visualiseer (hoe?)
Stephen Covey omschreef het treffend in habit 2: 'begin with the end in mind’. Oftewel, alles wordt 2 keer gecreëerd. Eerst mentaal (in gedachten) en daarna pas in het echt. Met deze stap creëer je voor jezelf een beeld van hoe jouw wereld eruit ziet als je jouw doel bereikt hebt. Dus hoe ziet het eruit als je de acties van stap 3 daadwerkelijk hebt gezet? Hoe scherper je dit voor je ziet, hoe groter de kans op succes!
Stap 5 – Erbij halen van hulp (wie?)
Je hebt het zelf te doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Jouw doel en bijbehorende acties proactief delen met mensen in je omgeving heeft zelfs een positief effect. Je creëert voor jezelf zoiets als 'positieve groepsdruk'.
Maar het gaat in deze stap ook om de vraag: wie kan jou helpen om je doel te bereiken? En waarmee kan hij of zij je dan helpen? Heb je puur een buddy nodig om je accountable te houden? Of kan deze persoon echt iets concreets voor je betekenen?
Waardevol kan ook zijn om niet alleen te formuleren wie jou kan helpen, maar ook wat jou kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding, coaching, me-time inplannen, sporten, mediteren enz. enz.
Wat levert het G-WAVE model je op?
Is het G-WAVE model een garantie tot succes? Heel eerlijk: nee. Het vraagt namelijk tijd, bewuste aandacht en discipline. Vergoot het model je kans van slagen? Dat zeker! Door het model te gebruiken, maak je de tijd en sta je heel bewust stil bij de belangrijkste vragen om jouw gewenste doel daadwerkelijk te bereiken. Daarna hoef je alleen nog maar in actie te komen. Let's go!