Insights Discovery: alles over het wat, hoe en waarom

Wat is Insights Discovery

Het Insights Discovery kleurenmodel is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl G. Jung. Hij introduceerde het concept van psychologische voorkeuren - ook wel Jungiaanse voorkeuren - welke Insights Discovery koppelt aan 4 kleuren. De Insights kleuren geven je op een aansprekende en laagdrempelige manier inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien.

De vier kleuren van Insights Discovery op een goede en slechte dag

Insights Discovery: meer dan 4 kleuren

Het Insights Discovery model bestaat in zijn meest simpele vorm dus uit 4 kleuren die op een makkelijk te gebruiken en onthouden manier persoonlijke voorkeuren inzichtelijk maken. Juist die eenvoud maakt het model zo populair: zeg me wat jouw eerste kleur is, en ik weet (beter) hoe ik met je moet omgaan of communiceren. Gelukkig ligt het iets genuanceerder en bestaat het Insights Discovery model uit meer dan 4 kleuren.

Het Insights Discovery wiel

Het model biedt veel meer diepgang dan je in eerste instantie zou denken. Want iemands eerste kleur is vaak veelzeggend, maar ook zijn tweede, derde en vierde kleur kunnen zeer bepalend zijn voor zijn gedrag. Ook gebruikt iedereen de kleuren met een andere intensiteit. Twee mensen kunnen precies dezelfde kleurenvolgorde hebben. Maar als de één 98% Insights Geel heeft, en de ander ‘slechts’ 70%, dan zullen ze toch echt ander gedrag laten zien.

Het Insights Discovery wiel kent maar liefst 72 persoonlijkheidstypen, waarbij elk type de optelsom is van zowel een specifieke volgorde als de intensiteit van de 4 kleuren. Iedereen heeft dus zijn eigen unieke kleurenmix. Hoe dat er voor jou uitziet en wat het voor je betekent, ontdek je wanneer je jouw eigen Insights profiel in handen krijgt.

De Insights Discovery vragenlijst en het profiel

Jouw psychologische voorkeuren worden gemeten met behulp van een online vragenlijst. Deze bestaat uit 25 vragen. De link naar deze vragenlijst krijg je van de Insights practitioner die jou coacht of het teamtraject voor jouw team verzorgt. Hij of zij zal het Insights profiel dat hieruit voortkomt persoonlijk aan je terugkoppelen, 1 op 1 of in groepsverband. Op basis van de inzichten uit je Insights profiel ga je vervolgens aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling en/of de ontwikkeling van jouw team of organisatie.

Wat levert Insights Discovery op?

Het succes van teams en organisaties valt en staat bij de effectiviteit van haar medewerkers. Werken met Insights Discovery gaat daarom uit van een eenvoudig stappenplan en heeft impact op zowel individueel, team- als organisatieniveau.

  1. Inzicht in jezelf;
  2. Inzicht in anderen;
  3. Verschillen begrijpen, waarderen en benutten;
  4. Effectiever samenwerken;
  5. Organisatiedoelstellingen realiseren.

Met Insights Discovery investeer je in het zelfinzicht en daarmee de persoonlijke ontwikkeling van je mensen.  Je geeft ze de handvatten om hun relaties te versterken en effectiever samen te werken. Het gevolg:

  • Mensen begrijpen beter wat hen energie geeft en hoe ze werkgelukkig(er) kunnen zijn.
  • Teams werken beter samen.
  • Leiders zijn bevlogen, inspirerend en halen het best uit hun mensen.

Waar neem je Insights Discovery af en wat kost het?

Met een bevlogen team van Happyholics helpen we mensen, teams en organisaties een mooier en leuker werkend leven na te streven. Een aantal van ons is Insights geaccrediteerd en kan samen met jou en/of jouw team aan de slag met Insights Discovery.

Een Insights profiel kost € 195,- excl. BTW en exclusief de persoonlijke terugkoppeling. Op basis van jouw specifieke wensen en behoeften maken we graag een persoonlijk of teamontwikkeltraject op maat.

Een voorbeeld van het Insights profiel vind je hier.