Wat is dankbaarheid en waarom is het zo belangrijk?
Dankbaarheid betekent het bewust voelen van dat wat mooi, positief en fijn is in je leven en het besef dat dat iets is waar je gelukkig mee mag zijn. Maar dankbaarheid is eigenlijk nog veel meer. Zo hebben neurowetenschappers bewezen dat het de nummer 1 strategie is voor een gelukkiger leven. Dankbaarheid kan zelfs gezien worden als een levensstijl.
Wat is dankbaarheid? Hét fundament voor geluk
Dankbaarheid is iets wat je actief kunt uitoefenen. En dat heeft ook een zeer positief effect. Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië – dacht vroeger dat gelukkige mensen gewoon geluk hebben en gelukkig geboren zijn. Dat het dus volledig genetisch bepaald is. Slecht nieuws, dat is ook zo. Tenminste, voor een groot deel. In haar onderzoek is ze tot de conclusie gekomen dat geluk voor 50% aanleg, aangeboren en genetisch bepaald is. Gelukkig is er dan nog 50% over. Een klein deel, namelijk 10%, wordt beïnvloed door (leef)omstandigheden. En op de overige (maar liefst) 40% kun je zelf invloed uitoefenen. Dat is dan weer goed nieuws dus!
Maar toen rees dus natuurlijk de vraag: hoe dan?! Hoe kunnen we dan die overige 40% zodanig beïnvloeden dat we in ons dagelijkse leven gelukkiger worden. Ook daar vond Lyubomirsky een antwoord op.
De maakbaarheid van het geluk
Lyubomirsky omschrijft in haar boek ’De maakbaarheid van het geluk’ 12 strategieën voor een gelukkig leven die gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Dit zijn allemaal mooie en praktische aanpakken zodat je een positieve invloed realiseert op hoe gelukkig je bent. Maar laten we ons focussen op de top 3. Dit zijn:
Op 3: lange termijn doelen, waar je geëngageerd aan werkt.
Op 2: positieve, versterkende en verruimende gedachtes.
En op 1: je raadt het al, dankbaarheid.
Kortom, mensen die dankbaar zijn en zich hier bewust op focussen zijn gelukkiger! Ze ervaren meer plezier, zijn optimistischer en hebben bovendien een sterker immuunsysteem.
Hoe dankbaarheid ons gelukkig maakt
Wanneer je je dankbaar voelt gebeurt er van alles in je brein. Dit zijn de dingen die plaatsvinden in je hersenen (Charlotte Labee geeft overigens in dit artikel meer inzicht in deze hersengebieden):
- Serotonine wordt aangemaakt: serotonine is één van de gelukshormonen die ons brein kan aanmaken. Het geeft ons een gevoel van geluk, tevredenheid en ontspannenheid.
- Dopamine wordt aangemaakt: dopamine is ook een geluksstofje en geeft ons een gevoel van plezier, genot en zelfs euforie. Dit wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt wanneer we sporten, feesten of wanneer we seks hebben.
- De dorsomediale prefrontale cortex wordt geactiveerd: dit hersengebied stimuleert je creativiteit en vergroot je leervermogen.
- De ventromediale prefrontale cortex wordt geactiveerd: dit zorgt ervoor dat je altruïstischer wordt. Je stelt je dus socialer op naar anderen.
Kortom, allemaal zeer positieve en fijne effecten wanneer je dankbaar bent. En wat het nog mooier maakt is dat je dit duurzaam kan ontwikkelen.
Wees dankbaar voor wat je hebt
Wist je dat je jouw brein kunt aanleren om meer aandacht te hebben voor alles wat positief is in je leven? Dit doe je door elke dag bewust stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. In deze Happyfeed geven we je een concrete oefening mee waarmee je dankbaar kan zijn voor wat je hebt.
Het inzetten van deze oefening is al heel waardevol. Maar wil je ook je hersenen leren meer bewust te worden voor al het moois in je leven, dan vraagt dat het opbouwen van een routine. En dat doe je met de 30 dagen dankbaarheidschallenge. In 30 dagen tijd helpen we jou een routine van dankbaarheid aan te leren én je hersenen te trainen om alles wat goed en mooi is in jouw leven meer en beter te zien. Er is namelijk zoveel moois in ieders leven… het bewust zijn ervan is de uitdaging. Of zoals Charles Dickens het zo mooi zei:
“REFLECT UPON YOUR PRESENT BLESSINGS—OF WHICH EVERY MAN HAS MANY—NOT ON YOUR PAST MISFORTUNES, OF WHICH ALL MEN HAVE SOME.”