Lange termijn doelen maken je gelukkig
Het stellen van doelen en de bijdrage die het levert aan (werk)geluk is vaak een discussiepunt. Het gevaar van doelen stellen is namelijk dat je je geluk laat afhangen van het behalen van een doel. En wanneer je dat doel dan behaald hebt ervaar je kortstondig geluk en ‘moet’ je weer een nieuw doel stellen voor de volgende ‘kick’. Dit creëert eerder een negatieve verslaving dan dat het je basisgeluk vergroot. Gelukkig is er wél een manier om gelukkig te worden van het stellen en behalen van doelen. Namelijk via lange termijn doelen.
Waarom lange termijn doelen stellen?
Sonja Lyubomirsky - hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië - dacht vroeger dat gelukkige mensen gewoon geluk hebben en gelukkig geboren zijn. Dat is deels waar: uit het wetenschappelijk onderzoek dat zij deed, bleek dat geluk voor 50% aanleg, aangeboren en genetisch bepaald is. 10% wordt beïnvloed door (leef)omstandigheden. Dus op een groot deel heb je inderdaad geen impact. Gelukkig kan je op de overige (maar liefst) 40% wel zelf invloed uitoefenen!
Lyubomirsky omschrijft in haar boek ’De maakbaarheid van het geluk' 12 strategieën voor een gelukkig leven die gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Op nummer 3 staat het opstellen van lange termijn doelen, waar je geëngageerd aan werkt.
Lange termijn doelen stellen en daaraan werken heeft dus een bewezen positieve invloed op je gemiddelde geluksniveau!
Lange termijn doelen zijn dus essentieel
Een lange termijn doel geeft je richting in je leven. Het kan je leven zelfs zingeving en betekenis geven. Dit maakt dat je jezelf en het leven dat je leidt veel positiever gaat bekijken. Omdat het een lange termijn doel is zal het niet iets zijn wat je continu opnieuw moet formuleren en wat maar een kortstondige dopamine shot geeft. Het realiseert zingeving, en dat maakt gelukkig.
Overigens, wist je dat korte termijn doelstellingen ook geluk kunnen brengen? Dan moeten het wel stemmingsdoelen zijn. Daar lees je hier alles over.
Hoe formuleer je lange termijn doelstellingen?
Kies één, twee of drie lange termijn doelen die voor jou significant voelen. Deze doelen hoeven niet perfect (geformuleerd) te zijn. Het gaat er vooral om dat jij je er echt mee verbonden voelt. Het kan best zijn dat bepaalde elementen in je doelen lichtelijk veranderen over de jaren. Maar de algehele doelstelling blijft vaak je leven lang bij je.
Wil je een meer tips over het opstellen van lange termijn doelstellingen? Lees dan ons uitgebreide blog over dit thema.