Geen ambitie? Met deze tips voel je weer de inspiratie om aan de slag te gaan!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
02/09/2021
3 min
0

Geen ambitie? Met deze tips voel je weer de inspiratie om aan de slag te gaan!

02/09/2021
3 min
0

Heb jij soms ook geen ambitie? Geen zin en motivatie om aan de slag te gaan? Algehele luiheid en sufheid? Ik in ieder geval wel. Regelmatig zelfs. Ik vind mijzelf dan ook een gekke ondernemer. Aan de ene kant ben ik super gelukkig in mijn werk en wil ik van Happyholics een groot succes maken, maar regelmatig vind ik het ook heerlijk om het werk lekker te laten liggen en te gaan ‘chillen’. Soms mag dat natuurlijk maar ik kan hier ook van balen. Gelukkig heb ik dé manier gevonden voor mijzelf om die inspiratie en ambitie wel weer te voelen. En die deel ik graag in deze blog.

Geen ambitie en even helemaal nergens zin in

Lange tijd ben ik ‘beschuldigd’ van lui zijn. Ik heb nooit echt grote ambities gehad en deed niet meer dan nodig was. Toen ik ging werken merkte ik dat ik vooral ambitie en energie voel wanneer ik uitgedaagd en geïnspireerd wordt. Maar ja, dat gebeurt natuurlijk niet continu in je werk. Zelfs niet als ondernemer. De ene keer wil ik de wereld veroveren en de andere keer wil ik het liefst alleen maar vakantie. Herkenbaar?

Gelukkig heb ik voor mijzelf twee ‘trucs’ gevonden om mij op te laden en te inspireren voor wanneer dat nodig is. Op het moment dat ik even geen ambitie en inspiratie voel om lekker aan de slag te gaan doe ik twee dingen die mij helpen:

  1. Gesprekken voeren met mensen die mij inspireren
  2. Podcasts luisteren over mensen die mij inspireren

Stap 1: accepteren en tolereren

Maar voordat je dat kan doen, moet je de allereerste en belangrijkste stap nemen; accepteren dat je nu even niet in je flow zit. Wanneer je strijdt tegen jouw gemis in ambitie leidt het alleen maar tot frustratie. En wanneer je gefrustreerd bent haal je niet de waarde uit de inspiratie van anderen. Accepteer dat jij als mens niet altijd volledig ‘aan’ staat. Dat je momenten hebt waarin je kan knallen en momenten hebt waarin dat minder is. Daarin is het belangrijk dat je consequent blijft in het weer terug proberen te halen van die motivatie, ambitie en inspiratie:

Geen ambitie? Zorg consequent voor inspiratie! 

Wanneer je jouw dipje hebt kunnen accepteren, is het tijd voor DE twee tips om weer die ambitie en inspiratie terug te vinden.

Gesprekken voeren met mensen die je inspireren

Op het moment dat je geen ambitie en inspiratie voelt ben je geneigd de mensen die dat wel hebben even te ontzien. Want dat is een en al confrontatie met jouw eigen ‘luiheid’. Maar op het moment dat je hebt kunnen accepteren dat je er even niet lekker in zit, is die inspiratie en motivatie juist essentieel. Er zit hier wel een belangrijke gevoeligheid in. Die persoon met wie je in gesprek gaat moet niet een show-off zijn. Dus niet iemand die eens lekker zit te pochen over hoe fantastisch alles is. Het moet iemand zijn die authentiek zijn motivatie en ambitie deelt, laat zien dat niet altijd alles even fantastisch is, maar dat hij/zij toch manieren heeft gevonden om die te overwinnen. Vaak heb je wel een gevoel bij welke persoon oprecht inspirerend is en welke persoon een beetje too much is. Kies voor jezelf diegene bij wie je op je gemak voelt, die je waardeert en die je inspireert.

Een mooie Happyfeed die hier meer theorie plus een mooie opdracht over biedt vind je hier: ‘Happyfeed #11 | wie zijn jouw inspiratiebronnen?

 

Podcasts luisteren over mensen die je inspireren

Wanneer ik echt worstel met het hebben van geen ambitie is deze tip goud waard voor mij. Er zijn zo ontzettend veel inspirerende, toffe en motiverende mensen in de wereld! En nu er veel podcasts gemaakt worden is het zo makkelijk hun verhaal te horen. Vooral de goede podcasts brengen deze verhalen erg sterk naar voren. Elke keer wanneer ik zo’n podcast heb geluisterd ben ik weer helemaal ‘aan’.

Zo vaak heb ik al gehad dat ik een podcast luisterde en die ene podcast dé bron van inspiratie en motivatie was voor mij om een hele week keihard te knallen en waardevolle en nieuwe content te verzinnen. Mocht je dus nu of in de nabije toekomst geen ambitie hebben, luister dan zeker deze podcasts. Ik durf je te garanderen dat ze je op gang helpen!

Vallen en Opstaan – seizoen 1 en 2
https://www.dagennacht.nl/tip/vallen-en-opstaan/
Aanraders: Boris Veldhuijzen van Zanten, Hussein Suleiman, Taco Carlier

How I Built This
https://www.npr.org/podcasts/510313/how-i-built-this?t=1612875301130
Aanraders: Casey Neistat, Ben Cohen en Jerry Greenfield, Sara Blakely

The Tim Ferriss Show
https://tim.blog/podcast/
Aanraders: Jerry Seinfeld, Seth Godin, Tony Robbins, Adam Grant

De podcast om ondernemer mee te worden

 

Kortom: geen ambitie? Raak geïnspireerd!

Het klinkt zo simpel maar geloof mij, het is goud waard. Als jij consequent elke keer wanneer je iets van ambitie, inspiratie of motivatie mist een van deze twee acties onderneemt, ben je er zo weer bovenop. En het allerbelangrijkste: het is oké! Het is helemaal normaal om soms even suf, lui en ambitieloos te zijn. Accepteer het, tolereer het en geniet van de inspiratie van anderen!

Reacties
Categorieën