Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

WIE ZIJN JOUW INSPIRATIEBRONNEN?

HAPPYFEED #11

  Meteen aan de slag    

En? Heb je vanuit nieuwsgierigheid eerst het filmpje gekeken? Misschien ken je Only Friends en/of Dennis en Myron zelf ook wel en zijn zij ook inspiratiebronnen voor jou. En mocht je ze niet kennen, wellicht snap je wel heel goed waarom zij inspiratiebronnen voor mij zijn.


Maar goed, het gaat nu niet om mij, het gaat om jou. En daarom wil ik je vragen een paar minuten de tijd te nemen om de volgende 5 vragen voor jezelf te beantwoorden:

1. Welke 3 mensen bewonder jij? Welke 3 mensen zijn jouw inspiratiebronnen?

2. Waarom zijn zij dat voor jou?

3. Welke rode draad kun je hieruit halen voor jezelf?

4. Wat zegt dat over jou?

5. En vanuit dit inzicht: wat kun jij (meer) doen, dat direct zal bijdragen aan een leuker werkend leven?


Succes en veel plezier met deze oefening. Bij vragen of opmerkingen, mail mij gerust op glenn@happyholics.com.

Theorie

Waarom leidt inspiratie tot een leuker werkend leven?

Wist je dat mensen inspireren of zelf geïnspireerd raken, bijdraagt aan een gelukkiger leven? Over inspiratie is en wordt nog steeds veel geschreven. Oude Griekse filosofen beschouwden inspiratie als iets van goddelijke aard, zo vond Plato inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen. De betekenis komt vanuit het Latijnse woord “in spirare”, dat inademen of inblazen betekent. In de Van Dale wordt het ook wel vertaald als bezieling en kun je het woord “spiritus” erin herkennen. Wat trouwens vertaald wordt als geest of ziel, alhoewel je met spiritus ook een vuurtje kunt aanwakkeren ;-)

Waar jij jouw inspiratie uit haalt is heel persoonlijk. Twee weken geleden deelden we een podcast, die ons beide inspireerde. Wellicht heb jij hem inmiddels ook geluisterd en is het interessant om jezelf af te vragen: wat inspireerde jou in het verhaal van Daily Paper? Ervan uit gaande dat de podcast jou inderdaad ook heeft geïnspireerd…

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je inspiratie haalt uit een hobby, je werk, dingen die je hebt meegemaakt of - zoals in mijn voorbeeld - uit andere mensen. Nou zijn er universele voorbeelden van mensen die vaak worden gezien als inspirerend: Nelson Mandela, Gandhi, Oprah Winfrey e.d. Maar nog waardevoller en krachtiger zijn jouw eigen persoonlijke inspiratiebronnen. En dat kan iedereen zijn!

Inspiratie kun je soms aan mensen 'zien', doordat ze enthousiast, gedreven en vol passie ergens mee bezig zijn. Toch is inspiratie vooral een innerlijke kracht. Zoals Dennis ooit vanuit innerlijke drive Only Friends is begonnen, of eigenlijk voor Myron. En hoe Myron vanuit zijn innerlijke kracht “zijn lot” heeft geaccepteerd, omarmd en daar zijn kracht uit heeft gehaald. En als je het mij vraagt, nog veel meer dan dat. Als de gemiddelde mens de drive, proactiviteit, positiviteit en attitude van Myron zou overnemen, zou de wereld er heel anders uit (kunnen) zien.

Vaak zie je dat mensen die inspirerend overkomen, ergens met volle bezieling voor gaan. En vaak ook vanuit een zingevend karakter, niet ter ere en glorie van zichzelf, maar juist voor anderen. Ze willen waarde toevoegen aan het leven van anderen of de maatschappij.

7 Redenen waarom inspiratie leidt tot een gelukkiger leven

1. Inspiratie zorgt voor intrinsieke motivatie.
Wanneer zul je sneller een boek gaan lezen? Als iemand zegt dat je deze moet lezen? Of wanneer iemand je inspireert en enthousiasmeert over een boek? En zit het met de intrinsieke motivatie? Of zoals vorige week een bestuurder, tevens voorzitter van een stichting, ons vertelde: leidinggeven aan vrijwilligers is een stuk eenvoudiger, doordat de intrinsieke motivatie vaak hoger is. Vrijwilligers doen het werk namelijk vanuit bevlogenheid, passie en energie.

2. Inspiratie leidt tot (persoonlijke) groei & ontwikkeling.
Als je ergens door wordt gegrepen, wil je er meer van weten en over leren. En leren & ontwikkelen leidt weer tot groei, progressie en vooruitgang. En laat deze aspecten nou weer direct effect hebben op jouw geluksgevoel.

3. Inspiratie brengt jezelf en anderen in beweging.
Door inspiratie komt er actie en beweging. Bij jezelf of bij anderen. En er is aangetoond dat dingen doen, in beweging zijn, leidt tot meer energie en (werk)plezier.

4. Inspiratie biedt hoop & geeft houvast voor een positieve toekomst.
Een inspirerend verhaal voelt als een wenkend perspectief. Waar je gezamenlijk mee aan de slag kunt en aan gaat werken.

5. Inspiratie zorgt ervoor dat je (nog) meer op zoek gaat naar jouw innerlijke drive en passie.
Wellicht heb je dit al ervaren tijdens de opdracht. Hetgeen jou inspireert, is ook hetgeen waar jouw drive en passie zit. En werken of dingen doen vanuit passie en energie, voelt vaak niet als werk, maar eerder als het beoefenen van je hobby.

6. Inspiratie geeft ruimte voor creativiteit, innovatie en het denken in mogelijkheden.
Zodra je geïnspireerd raakt of mensen mag inspireren, ontstaat er ruimte in jouw brein. Ruimte voor nieuwe ideeën, voor het denken in kansen en mogelijkheden. Er wordt letterlijk een ander deel van je hersenen geactiveerd. Wat vervolgens automatisch leidt tot het aanmaken van "geluksstofjes".

7. Inspiratie geeft positieve energie.
En last but not least, inspiratie geeft positieve energie. Ooit geïnspireerd geraakt en je tegelijkertijd lamlendig gevoeld? Onmogelijk, die twee kunnen niet samen.

Mogelijk kun je zelf ook nog wel een 8e reden bedenken. Als je die hebt, zou ik het leuk vinden om door jou geïnspireerd te worden. Leuk om deze per mail te ontvangen via glenn@happyholics.com of onder de social media post op LinkedIn of Instagram voorbij te zien komen.

Only Friends
Wil je nou meer weten over Only Friends? Bezoek dan de website, volg hun social media kanalen of inspireer jezelf, dan wel een ander met dit prachtige boek. Geloof me, een inspirerend boek, een prachtig verhaal, waarmee je tegelijk de mooiste sportclub van de wereld steunt.

Of neemt nog even 10 minuten de tijd om deze mini documentaire te bekijken: F*ck die handicap.Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?