Jezelf meer waarderen is iets dat je kan leren. Hoewel men soms denkt dat het genetisch is blijkt het toch dat je door pure oefening jezelf meer kan gaan waarderen. Om jezelf meer te waarderen moet je allereerst positiever gaan leren kijken naar je zelf. Je kan pas de waardering van anderen toelaten als je onafhankelijk van andere mensen jezelf waardeert. Wees dankbaar voor wie jij bent, wat je kan en hoe je leven is. Pas wanneer dat steeds beter lukt, kan je de waardering van anderen makkelijker toelaten én wordt het makkelijker en waardevoller om anderen te waarderen.
Doorloop dus deze 7 stappen en leer jezelf meer te waarderen:
1. STOP met je negatieve verhaal.
If a narrative isn’t working, well then, really why are you using it? The narrative isn’t done to you; the narrative is something that you choose. – Seth Godin
We zijn geneigd, vaak uit zelfbescherming, om een negatiever en zieliger beeld van onszelf en onze situatie te schetsen. Want je wil natuurlijk niet arrogant en overgelukkig overkomen. Toch? Maar dit verhaal wat je jezelf en anderen verteld werkt niet. Het zorgt ervoor dat je jezelf kleiner maakt en daardoor ook de kans dat je een leuk (werkend) leven leidt. Pak regie, leer oprecht te kijken naar je kwaliteiten en maak dat je verhaal.
2. Ken en waardeer je kwaliteiten
Zeg eens eerlijk, wat is makkelijker – Benoem 10 dingen waar jij slecht in bent, of: benoemd 10 dingen waar jij goed in bent. Waarschijnlijk het eerste. We zijn getraind (vooral door onze werkomgeving) om continu aandacht te hebben voor onze mindere kwaliteiten. Elk functioneringsgesprek gaat wel over waar nog verbetering mogelijk is of dat ene moment dat het net niet lekker liep.
De positieve psychologie leert ons dat juist aandacht hebben voor onze kwaliteiten veel effectiever is. Niet alleen om een leuker leven te hebben, maar ook om productiever, effectiever, creatiever gezonder en meer betrokken te zijn. Om jezelf meer te waarderen is het dus van belang veel meer aandacht te hebben voor je kwaliteiten.
Ken jij jouw kwaliteiten? Wij maken gebruik van de CliftonStrengths (voorheen de Strengthsfinder). De persoonlijkheidstest om je kwaliteiten in kaart te brengen! Lees hier meer over CliftonStrengths.
3. Focus op je kwaliteiten
Yes! Je kent nu je kwaliteiten en leert jezelf al een beetje meer te waarderen. Nu is het tijd om daar zoveel mogelijk op te focussen. Probeer zoveel mogelijk van je (werkende) leven te werken vanuit je kwaliteiten. Het ultieme doel is dat je dagelijks datgene doet waar jij het beste in bent. Want zeg nou zelf; als jij elke dag doet waar jij het beste in bent, en het positieve effect daarvan continu voelt… dan is het niet moeilijk om jezelf te waarderen!
4. Wees dankbaar
Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië – omschrijft in haar boek ’De maakbaarheid van het geluk’ 12 strategieën voor een gelukkig leven die gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Haar top 3:
3. Lange termijn doelen, waar je geëngageerd aan werkt.
2. Positieve, versterkende en verruimende gedachtes.
1. Je raadt het al: Dankbaarheid.
Mensen die dankbaar zijn en hier bewust op focussen (door het bijvoorbeeld elke dag op te schrijven), zijn gelukkiger! Ze waarderen zichzelf meer, zijn optimistischer en hebben bovendien een sterker immuunsysteem. Hoe word je meer dankbaar? Zie hier het filmpje van Glenn dat onderdeel is van onze Happyfeed.
5. Accepteer complimenten en waardering
Helaas blijken complimenten geven (en ontvangen) niet altijd zo makkelijk te zijn als we denken. Bij teams waarmee wij werken, doen we altijd een klein onderzoekje naar de onderlinge waardering. We vragen dan aan ieder teamlid hoe vaak hij/zij een compliment geeft. Meestal is het antwoord 3 à 4 keer per week. Als we vervolgens vragen hoeveel complimenten ieder per week ontvangt, is het antwoord gek genoeg altijd minder. Kortom, een groot deel van de complimenten verdwijnt: *poof*. Hoe komt dat?
- Vaak denken mensen een compliment te geven, maar doen dat uiteindelijk niet echt. Ze voegen aan hun compliment direct een tip of stukje feedback toe. ‘ziet er goed uit, en als je dit en dat nog toevoegt is het net nog wat beter.’ Het compliment verdwijnt daarmee naar de achtergrond en het is vooral de feedback die blijft hangen.
- Mensen zijn van nature niet zo goed in het ontvangen van complimenten. ‘ik ben er zelf niet zo tevreden over eigenlijk’ of ‘nee joh, is gewoon onderdeel van m’n werk, doe niet zo gek!’.
- Een like op Facebook of Instagram is geen compliment.
Een compliment van iemand wegwuiven is niet alleen ontzettend zonde voor jezelf, het is ook serieus gemeen voor de gever. Zorg dus dat je altijd het compliment goed binnen laat komen, geef nooit meteen compliment terug en “zeg dank je wel”.
6. Wens mensen geluk toe
Als je jezelf meer wil waarderen is het van belang ook anderen te waarderen. Een hele mooie gelukzalige oefening om mensen meer waardering en geluk te geven is deze (duurt niet meer dan 10 seconden!):
Doe je ogen dicht. Kom tot rust en benoem in je hoofd 2 mensen. En denk dan: Ik wens dat persoon A gelukkig is en ik wens dat persoon B gelukkig is.
Dat is het. Doe het en voel de glimlach op je gezicht ontstaan.
7. Geef regelmatig complimenten
Als we een compliment krijgen maakt ons brein dopamine en serotonine aan. Beide dragen bij aan een gelukzalig en positief gevoel. Ook bij het geven van een compliment maakt ons brein oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine (gelukshormoon) aan. Zowel complimenten geven als krijgen is dus een cadeau voor je mentale gezondheid en immuunsysteem! Door complimenten te geven leer je meer open te staan voor waardering en ga je jezelf dus ook meer waarderen.
Leer hoe je goed een compliment geeft en doe het meteen. Geloof ons op ons woord, het geeft je zoveel positieve energie!