Misschien heb jij het jezelf ook al afgevraagd waarom is dat thuiswerken opeens zo vermoeiend? Thuiswerken was vóór Corona voor velen een droom, een wens. Maar steeds meer mensen ervaren klachten en merken dat (veel) thuiswerken echt niet altijd fijn is. Herken je dat? Ik in ieder geval wel. Dus ik heb maar eens wat onderzoek gedaan naar hoe dat komt. In deze blog vertel ik je er alles over!
De 5 pijlers van werkgeluk
Plezier, bezieling en inspiratie in je werk bereik je door actief te werken aan de vijf pijlers van werkgeluk: Persoonlijk contact, Waardering, Vrijheid, Zingeving en Persoonlijke ontwikkeling. Een belangrijk reden waarom veel thuiswerken zo vermoeiend en lastig is, is omdat het een direct, negatieve impact heeft op die vijf pijlers. Allereerst ervaren we nu veel minder persoonlijk contact in het werk, terwijl dit juist zo cruciaal is. We zien onze collega’s een stuk minder en het contact dat we hebben is vooral taakgericht.
Ook voelen we ons veel minder gewaardeerd omdat we door het digitale werken veel efficiënter en zakelijker zijn geworden. Er is minder ruimte en tijd om echt even in verbinding te zijn en vanuit die verbinding waardering uit te spreken. En over vrijheid hoeven we het natuurlijk al helemaal niet te hebben.
Kortom, veel thuiswerken maakt ons minder gelukkig in het werk dus logisch dat het vermoeiend en moeilijk is. En o ja… dan hebben we de kinderen nog.
Tekort aan oxytocine
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. En het tekort aan dit hormoon is een belangrijke verklaring waarom thuiswerken zo vermoeiend is. Wanneer we in direct contact zijn met anderen maken we in ons lichaam oxytocine aan. Dit hormoon geeft ons het gevoel dat we veilig zijn, dat we ons vertrouwd mogen voelen en geeft ons een geluksgevoel. Hoe meer contact we ervaren, hoe meer we dit aanmaken. Vooral aanraking heeft hier een grote positieve invloed op. ‘Huidhonger’ is dus daadwerkelijk een logisch verschijnsel in deze tijd. We voelen het gemis aan oxytocine wat een direct gevolg is van het tekort aan elkaar aanraken.
We vervangen ons normale contact nu met digitaal contact: videocalling of bellen. Hoewel dit een goede vervanging is om ons werk te kunnen blijven doen, heeft het nauwelijks effect op het gevoel van contact en dus ook op de productie van oxytocine. Technisch gezien hebben we wel contact maar levert het niet het gevoel van veiligheid, vertrouwen en geluk op.
Waarom veel thuiswerken vermoeiend is? Het zijn de demonen in ons hoofd
Nu we veel alleen thuis zitten te werken merken we dat we kwetsbaarder worden voor de demonen in ons hoofd. Alle onzekerheden die we al hadden komen in deze nieuwe realiteit nog sterker naar boven. Zo sprak ik iemand na een Webinar die ik gaf over thuiswerken:
“Elke dag, op het einde van de dag, voel ik allerlei twijfels of ik wel genoeg heb gedaan. Het voelt alsof het nooit goed genoeg is.”
Door dat tekort aan oxytocine, en het verminderde gevoel van vertrouwen dat daaruit voortkomt komen onze onzekerheden en twijfels naar de oppervlakte. Doe ik wel genoeg? Wat zeggen mensen over mij? Draag ik wel genoeg bij? Op kantoor gebeurde dit niet snel omdat we continu directe en indirecte feedback en feedforward kregen en daardoor een veel beter gevoel bij onze eigen prestaties. We konden makkelijker vergelijken met anderen of we wel ‘genoeg deden’. Dat missen we nu en spelen de demonen in onze kop op…
Een stijf lijf
Voor een Webinar dat ik gaf over ‘gelukkig thuiswerken’ ben ik bij een fysiotherapeut langs gegaan bij mij in de buurt om eens te horen hoe het staat met onze lichamelijke fitheid. Ze gaf aan dat ze het nog nooit zo druk heeft gehad en iedereen had soortgelijke klachten: stijve nek en last van de rug. Arbo technisch is er natuurlijk ontzettend veel mis in onze thuissituatie. Slechte bureaus en bureaustoel, weinig beweging en een slechte houding. Er zijn zelfs mensen die vanuit hun slaapkamer achter een klein simpel bureautje zitten te werken omdat ze verder geen goede plek hebben.
Slecht fysiek werken is dus een belangrijk oorzaak waarom veel thuiswerken zo vermoeiend is. Wanneer ons lijf stijf wordt voelen we ook steeds meer moeheid optreden.
Dus: waarom is veel thuiswerken zo vermoeiend en moeilijk?
Te weinig contact, geen waardering en vrijheid, verminderd gevoel van vertrouwen, allerlei onzekerheden en een stijf lijf. Gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om deze oorzaken te verminderen en het werken thuis aangenamer te maken. In deze blog vind je allerlei tips om gelukkig én productief thuis te werken! Nu je weet waarom thuiswerken zo vermoeiend is, kun je ook direct acties ondernemen om die oorzaken te tackelen.
Wat vind jij trouwens lastig aan het vele thuiswerken? Laat het weten in de comments!