Werkgeluk meten: hoe meet je het werkgeluk van je medewerkers?
Werkgeluk is essentieel voor het succes van een organisatie. Het is iets wat mensen actief nastreven én het is tegelijkertijd het antwoord op belangrijke HR-uitdagingen: werkgelukkige mensen blijven langer in dienst, zijn minder vaak ziek, ervaren minder stress en leveren meer kwaliteit. Maar hoe weet je nou of je mensen gelukkig zijn in het werk? Simpelweg door het werkgeluk te meten.
Waarom is het belangrijk om werkgeluk te meten?
Veel organisaties meten van alles. Bijvoorbeeld hoeveel omzet ze draaien, hoeveel winst ze maken of hoeveel patiënten ze hebben geholpen. Vaak meten ze de belangrijkste indicatoren die laten zien of ze het goed doen of niet. Dit noemen we KPI’s (Key Performance Indicators). Zoals we al zeiden in de inleiding is het werkgeluk van de mensen essentieel voor het succes van een organisatie. Toch zijn er maar weinig organisaties die dit bijhouden. Terwijl in het onze ogen KPI #1 moet zijn. Want wanneer je direct werkt aan het werkgeluk van je mensen, werk je indirect aan alle andere KPI’s. Dus niet meer dan logisch om een ‘dashboard’ te hebben van het werkgeluk van je mensen.
Werkgeluk meten levert twee belangrijke dingen op:
- Je weet heel scherp hoe de mensen in de wedstrijd zitten
- Je weet precies waarmee je aan de slag moet om het werkgeluk te vergroten
Hierdoor kunnen de leidinggevenden in een organisatie effectief het werkgeluk vergroten van de mensen in hun team.
Hoe meet je werkgeluk?
Om werkgeluk te kunnen meten is het van belang dat je scherp maakt wat werkgeluk precies is. Hoe concreter het is, hoe makkelijk het te meten is. Wij hebben werkgeluk uitgewerkt in 5 concrete pijlers waar we vragen aan hebben gekoppeld om inzicht te krijgen in hoe mensen deze pijlers ervaren. Er zijn verschillende vragenlijsten te gebruiken, maar van belang is dat het een vragenlijst is die daadwerkelijk werkgeluk meet.
Daarnaast moet een organisatie het besluit nemen of ze 1 keer per jaar willen meten of meerdere keren per jaar (bijvoorbeeld maandelijks). Hier zitten voordelen en nadelen aan. Het voordeel van 1 keer per jaar meten is dat je over het algemeen een hoge responsegraad hebt (percentage mensen die antwoord hebben gegeven). Nadeel is dat het een momentopname is. Over het algemeen kijken mensen niet verder terug dan 3 tot 6 maanden. Wanneer je maandelijks meet krijg je veel beter inzicht in hoe mensen het werkgeluk gedurende de tijd ervaren, maar kan de responsegraad omlaaggaan omdat het veelvuldig beantwoorden van vragen vervelend kan worden.
-> Vind hier meer informatie over onze aanpak?
Hoeveel kost het meten van werkgeluk?
Werkgeluk meten is niet heel duur. Vooral als je kijkt naar de waarde die het oplevert. Gemiddeld gezien kost een ‘eenmalig’ medewerkersonderzoek tussen de 10 en 15 duizend euro. Wijzelf kunnen het goedkoper aanbieden omdat we minder vragen stellen en dit zeer efficiënt kunnen doen.
Wij bieden ook de mogelijkheid om maandelijks (of zelfs wekelijks als je dat zou willen) werkgeluk te meten via onze eigen app. Daarvoor betaal je gemiddeld tussen de 4 en 6 euro per gebruiker per maand. Een organisatie van 50 mensen betaald dan dus 3 duizend euro per jaar.
Aan de slag met het meten van werkgeluk
Kortom, het is zeer aan te raden inzicht te krijgen in de belangrijkste succesgraad van je organisatie: het werkgeluk van je mensen. Het kost weinig geld, het levert je cruciale informatie op en je bent in staat direct invloed uit te oefenen zodat je belangrijkste HR-uitdagingen getackeld zijn. En daar bovenop, het is toch mooi als je als werkgever goed voor je mensen zorgt? Wie wil dat nou niet?