Het Insights reflectiemodel

Het Insights Discovery profiel is veruit het meest bekende profiel van Insights. Echter is er jarenlang een verdiepende methodiek geweest, die helaas niet meer beschikbaar is: Insights Deeper Discovery. Hierin werden niet alleen de 4 kleuren uitgevraagd en gemeten, maar werden ook de irrationele functies Gewaarworden en Intuïtie gemeten. En persoonlijk vond ik het gaafst nog wel dat het niet werkte met 72 wielposities, maar met 72 archetypen.

Maar goed, daar gaat dit kennisbank document niet over. We gaan het hier namelijk hebben over het reflectiemodel uit Deeper Discovery. Want ook al kunnen we geen Deeper Discovery profielen meer genereren, het Insights Deeper Discovery reflectiemodel is heel waardevol en kunnen we nog wel gebruiken.

De 4 domeinen van het Insights reflectiemodel

Het model gaat uit van de 4 hoofdkleuren van Insights Discovery. Iedere kleur staat voor een domein waar je op kunt reflecteren. Het wordt vooral gebruikt om te reflecteren op de werkcontact, echter je kunt dit ook toepassen in de privé context.

De 4 domeinen zijn: 

  • Blauw: Leren
  • Groen: Gevoel van erbij horen
  • Geel: Plezier hebben
  • Rood: Productief

 

De 3 reflectievragen per domein 

Het model helpt je dus te laten reflecteren op 4 domeinen: leren, gevoel van erbij horen, plezier hebben en productiviteit. En per domein beantwoord je 3 vragen, waarbij je allereerst een termijn (met elkaar) bepaald waarop je reflecteert. Reflecteer je op de afgelopen 3, 6 of 12 maanden? Wanneer je dit alleen doet, kun je dit zelf bepalen. Echter kun je dit reflectiemodel ook goed gebruiken in teamontwikkeling, dan bepaal je met elkaar de termijn.

Zodra je de termijn (met elkaar) hebt bepaald, doe je 3 dingen:

  1. Wanneer was dit er het meest? Schrijf momenten of gebeurtenissen op. Soms kan het niet 1 gebeurtenis zijn, maar was het een langere termijn. 
  2. Wanneer was dit er het minst? Idem als vraag 1.
  3. Geef jezelf een score op dit domein tussen de 1-10. En als je echt eerlijk en oprecht aan de slag wil, spreek dan af: het cijfer 7 mag niet.

 


En na reflectie, komt advies en actie

Nadat je bovenstaande 3 stappen hebt doorlopen per domein, volgt de laatste stap. Vanuit deze reflectie, welk advies geef je dan aan jezelf? Wat zou je meer, minder of anders moeten of willen gaan doen? En laat je vervolgens helpen door het G-WAVE model  of GROW model om dit advies, dit goede voornemen, zo te formuleren dat het leidt tot actie en groei/verandering. 



In een Happyfeed sta ik uitgebreider stil bij reflecteren en zelfreflectie. Waarom het belangrijk is, wat het is en hoe je dit kunt doen. Je vindt de Happyfeed hier.

En mocht jij nog niet zijn ingeschreven op de gratis maandelijkse Happyfeed vol inspiratie, schrijf je dan nu in!