Een nieuwe maan meditatie – wat houdt dat in?
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
08/18/2021
4 min
0

Een nieuwe maan meditatie – wat houdt dat in?

08/18/2021
4 min
0

Wij horen het steeds vaker; een nieuwe maan meditatie (of ook wel een nieuwe maan ritueel). Een moment waarin je de maanstanden gebruikt om mooie persoonlijke reflecties te doen. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? En wat voor soorten meditaties zijn er dan? In dit blog zetten we alles op een rijtje.

Waarom is de maanstand zo belangrijk?

Vroeger was de maan(stand) leidend voor veel culturen en volkeren. Het liet een vorm van tijd zien en het had invloed op de waterstanden. Veel mensen gebruikten de maan dan ook als middelpunt omtrent rituelen (zo beschrijf ik hier hoe dit ritueel wordt toegepast op Bali). Hoewel we nu met veel meer afstand tot de natuur leven is de maan nog steeds iets wat mensen aantrekt. Wij bestaan tenslotte uit zo’n 60 procent water… dus dan zal de maan daar ook wel zijn invloed op hebben. Toch?

Wat zijn de verschillende maanstanden?

De cyclus van de maan wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om de tijdmeting aan te relateren. Er zijn zelfs nog volkeren waarbij de kalender volledig in lijn is met de maancyclus. De maan doorloopt de volgende fasen:

Nieuwe maan -> wassende maan -> volle maan -> afnemende maan -> nieuwe maan.

Dat ziet er als volgt uit:

De nieuwe maan en de andere maanstanden en hun betekenis

De verschillende schijngestalten van de Maan. De afbeeldingen onderaan tonen de Maan zoals ze eruitziet vanaf het noordelijk halfrond. 1: nieuwe maan. 2: jonge maansikkel. 3: eerste kwartier. 4: wassende maan. 5: volle maan. 6: afnemende maan. 7: laatste kwartier. 8: asgrauwe maan. 9: nieuwe maan. – Wikipedia.

Volgens de mythen schijnt de maanstand daadwerkelijk invloed te hebben op hoe wij ons voelen. Sterker nog, er is bewezen dat veel mensen slechter slapen wanneer het volle maan is. Best interessant toch? Maar wat is dan die invloed van de maanstand? Wat voor effect zou het dan hebben?

Leven en mediteren met de maancyclus

Elke fase van de maan staat al eeuwenlang in allerlei verschillende rituelen voor zijn eigen energie. En samen vormt het een cyclus van komen en gaan. Deze cyclus ziet er als volgt uit:

Nieuwe maan: het begin / vernieuwing / opbouwen

Wassende maan: groeien / meer energie / uitwerken

Volle maan: hoogtepunt / veel energie / onrust

Afnemende maan: loslaten / afsluiten / terugkijken

Of het nou een daadwerkelijk invloed heeft of niet, het is hoe dan ook een mooi instrument om in een vaste cyclus te reflecteren en mediteren.

Een nieuwe maan meditatie

In principe kan je bij elke maanstand een meditatie doen om zoveel mogelijk in contact te zijn met de energie van de maan. Over het algemeen doen de meeste mensen een meditatie bij nieuwe maan. Dat is tenslotte het moment van reflectie op een nieuw begin, nieuwe energie en vooruitkijken.

Een nieuwe maan meditatie ziet er als volgt uit:

Voorbereiding van de nieuwe maan meditatie

Doe de lichten uit, steek kaarsjes aan, creëer rust en zet fijne meditatiemuziek op.

Mediteer en observeer (minimaal 2 minuten)

Voel en observeer welke gedachten er bij je opkomen. Probeer jezelf zoveel mogelijk in lijn te brengen met de vernieuwende energie van de maan. Voel welke gedachten er opkomen over wat jij graag zou willen de komende maan(d).

Je nieuwe maan intenties

Reflecteer op je intenties en schrijf op welke intenties jij voor jezelf wil stellen de komende maan(d). Wat wil jij graag bereiken? Wat wil je meer? Wat wil je toevoegen aan je leven? Formuleer de intenties positief. Dus niet wat je niet wil maar vooral wat je wel wil!

Hang deze intenties op op een plek waar je ze (bijna) elke dag zult zien.

Ga aan de slag met een nieuwe maan meditatie

Volle maan meditatie

Naast een nieuwe maan meditatie zijn er ook mensen die een volle maan meditatie doen of zelfs een afnemende maan meditatie. Wat betreft de volle maan, die staat volledig in het teken van kracht en hoge energie. Een krachtig middel dus om jouw intenties (die je hebt bepaald bij nieuwe maan) nog eens extra te versterken en/of bereiken. Tijdens een volle maan meditatie ga je intunen op deze energie. Het aller krachtigst zou zijn als je daadwerkelijk buiten de volle maan in je op kan nemen. Lukt dat niet vanwege de temperatuur doe het dan voor een raam van waaruit je de maan kan zien. Is de maan niet te zien visualiseer deze dan zo krachtig mogelijk in je meditatie.

Voel tijdens de meditatie de energie van de volle maan, het krachtige licht, schijnen in je lijf. Voel elke maanstraal stromen door je aderen en spieren. Voel hoe je opgeladen wordt door de kracht van de maan. Richt je vervolgens op je intenties en stuur de kracht en energie die je voelt naar je gestelde intenties.

Zo zie je hoe de cyclus van de maan heel mooi kan werken op je eigen leven. Afnemende maan is hierin ook een belangrijk moment. 

Afnemende maan meditatie

Tijdens de afnemende maan kan je vervolgens terugkijken op de intenties die je hebt gesteld voor jezelf. Het stappenplan is grotendeels hetzelfde waarbij je nu niet vooruitkijkt maar terugkijkt. Belangrijk is dat je hier volledig accepterend in bent. Als dingen niet gelukt zijn is dat niet erg. De energie van afnemende maan is vooral gericht op loslaten, afsluiten en terugkijken.

Wat wij ook aan kunnen raden is een ‘dark moon meditatie’. Dit wordt veel toegepast in Bali en is een prachtig ritueel om echt eens wat eerlijker naar jezelf en je gedachten te kijken.

Heb jij wel eens een meditatie gedaan gekoppeld aan een maanstand? Hoe werkt het voor jou? Wij zijn erg benieuwd dus laat het weten in de comments!

Reacties
Categorieën