Nieuwe maan ritueel

Een nieuwe maan is in veel culturen een belangrijke gebeurtenis om bij stil te staan. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen nieuwe maan rituelen en zo ook in Bali. Ik vertel je graag een beetje over dit ritueel en ik laat je zien hoe ook jij op een mooie manier stil kan staan bij dit cyclische moment.

This is your Video Unit!

   Nieuwe maan ritueel in Bali     

Voor de Balinezen is de maanstand van groot belang - hun kalender is tenslotte gebaseerd op de cyclus van de maan. Er zijn allerlei verschillende feestdagen en rituelen gekoppeld aan de maanstanden en zo ook aan de nieuwe maan. De belangrijkste feestdag is Nyepi (vond dit jaar plaats op 14 maart), het nieuwe jaar voor de Balinezen. Nyepi is de dag van de stilte. Het hele eiland is op deze dag stil. Er wordt niet gereisd, men werkt niet en er is geen verlichting. Dit geldt ook voor toeristen. Alles is gesloten en hotels vragen toeristen hun gordijnen te sluiten en in hun kamer te blijven.


Nieuwe maan ritueel buiten Nyepi om

Buiten Nyepi om staan de Balinezen elke cyclus stil bij de nieuwe maan. Tijdens dit terugkerende ritueel hebben ze aandacht voor de duistere kant in zichzelf. De maan staat nu in de schaduw en dus reflecteren ze op hun eigen schaduwkanten en negatieve gedachten. Zo staan ze stil bij het feit dat alles in het leven, het goede én het minder goede, komt en gaat en dat het, net als de maan, continu in beweging is. Ze bidden tot Surya de zonnegod om hun negatieve gedachten te verlichten. 

   Jouw eigen nieuwe maan ritueel     

Bovenstaande is wat mij betreft mooie inspiratie om zelf maandelijks (ongeveer elke 4 weken is het nieuwe maan) eens stil te staan bij de nieuwe maan en onze eigen schaduwkanten. Creëer in de avond een moment voor jezelf, mediteer als je dat fijn vindt, en sta bewust stil bij de negatieve gedachten die je (soms) hebt en probeer die eens te verlichten. 


Voorbeeld van hoe jouw nieuwe maan ritueel eruit kan zien (hoeft niet lang te duren):

Stap 1: creëer een setting waarin je rust voelt (bijvoorbeeld door kaarsjes aan te steken en de lichten uit).

Stap 2: sta stil bij jouw schaduw kant. Het is een kant die we niet vaak van onszelf willen accepteren. Probeer nu dit juist wel te doen. 

Stap 3: schrijf voor jezelf 2 tot 5 negatieve gedachten of donkere kanten van jezelf op en formuleer dit zonder oordeel.

Stap 4: observeer de negatieve gedachten en donkere kanten van jezelf en kies wat je hiervan komende maand wil 'verlichten'. Bepaal welke positiviteit je jezelf gunt de komende weken. Dit hoeft zeker niet bij alles wat je opgeschreven hebt. Soms is het goed om het gewoon te accepteren.

Stap 5: schrijf op wat je gaat verlichten komende maand.


Veel plezier!


Voorgaande Happyfeeds die hierop aansluiten

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?