Affirmeren kan je leren en maakt de kans groter dat je je doelen behaalt
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
08/04/2020
2 min
0

Affirmeren kan je leren en maakt de kans groter dat je je doelen behaalt

08/04/2020
2 min
0

Je hebt het woord vast wel eens voorbij zien komen: affirmeren. Maar wat is het eigenlijk? En werken affirmaties echt? Is het niet een beetje new-age en zweverig? Ja en nee. Gelukkig zijn er meerdere manieren van affirmeren. Wist je dat je affirmaties in kan zetten om successen sneller te bereiken? Lees hier een nuchtere beschrijving van hoe het werkt en waarom!

Wat is affirmeren

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Affirmare betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Affirmaties zijn positieve, versterkende gedachten over iets dat je graag wil hebben (of wil zijn) en die je regelmatig moet herhalen. Voorbeelden van affirmaties die je veel voorbij ziet komen in (happiness)blogs zijn:

  • ‘Vandaag voel ik me krachtig en ondernemend’
  • ‘Ik accepteer mijzelf volledig’
  • ‘Ik houd van mijzelf’

Het schijnt dat als je dit maar lang genoeg roept, je je daadwerkelijk zo gaat voelen.

Werken affirmaties wel?

Nu ben ik zelf nogal een nuchter persoon. Ik geloof absoluut dat positieve gedachten bijdragen aan een positiever leven. Maar dat elke dag iets (een aantal keer) zeggen of opschrijven de kans aanzienlijk vergroot dat dit waarheid wordt, wilde ik nooit echt geloven. Het leek (en lijkt) mij dat als jij je erg slecht voelt en je elke dag maar gaat roepen dat je je goed voelt dit niet perse heel veel effect heeft… Maar gelukkig is dat ook niet hoe affirmeren werkt.

Hoe werkt affirmeren en werkt het eigenlijk wel?

Op welke manier passen affirmaties bij jou?

Hoe werken affirmaties wel?

Ik bleef dus kritisch totdat ik de volgende aanpak van striptekenaar en bestsellerauteur Scott Adams voorbij zag komen. Kies een doel en schrijf dat elke dag 15 keer op, in een specifieke vorm die je zelf mag kiezen.

Hij koppelt affirmeren dus veel meer aan (stemmings)doelen die echt belangrijk voor je zijn. Daarnaast legde hij aan de hand van het volgende voorbeeld uit waarom dit daadwerkelijk effect heeft:

Wanneer je je in een chaotische (drukke en luide) omgeving bevindt, maken je hersenen keuzes waarop zij zich focussen. Denk maar aan een moment dat je met een grote groep uiteten bent. Mensen praten continu door elkaar heen en er is ook nog eens veel omgevingsgeluid. Voor je hersenen een lastige omgeving om te kunnen focussen. Opeens hoor je dat iemand je naam noemt aan de andere kant van de tafel. Je hebt verder geen enkele context gehoord waarin dit gebeurde.

Je hersenen kennen jouw naam zo goed, dat wanneer deze waar dan ook oppopt, de kans zeer groot is dat ze hem oppikken. Dit geldt ook voor affirmaties. Wanneer je jouw hersenen continu primed op dat ene doel (of gevoel) dat je zo belangrijk vindt, wordt het makkelijker voor je hersenen de kansen te zien wanneer die zich voordoen. It’s so simple en eigenlijk ook best logisch toch?

En inderdaad, ook ik ben nu om en affirmeer een doel dat ik ontzettend gaaf zou vinden om te bereiken. Ik schrijf nu elke dag 15 keer op een papiertje: ik, Itamar Sharon, ben voor mijn 40ste een bestsellerauteur.

Itamar over hoe affirmaties werken

Wat ga jij affirmeren?

Dus nu jij aan de slag! Wat is jouw doel voor de komende jaren? Wat wil jij écht bereiken? Kies een doel, formuleer een affirmatie die bij je past en goed voelt en schrijf dat elke dag 15 keer op. Waarom schrijven? Iets opschrijven maakt dat je hersenen het beter én bewuster opslaan. Dit helpt in het aanmaken van die nieuwe connecties in je brein.

Succes!

Reacties
Categorieën