Waarom inspiratie belangrijk is voor een leuker werkend leven
Persoonlijk leiderschap
Glenn Holster
Persoonlijk leiderschap
08/11/2020
3 min
1

Waarom inspiratie belangrijk is voor een leuker werkend leven

08/11/2020
3 min
1

Wist je dat inspiratie, mensen inspireren of zelf geïnspireerd raken, bijdraagt aan een gelukkiger leven? Lees hier alles over inspiratie, inspiratiebronnen en een concrete toepassing om meteen een leuker werkend leven te realiseren.

Wat is inspiratie?

Over inspiratie is en wordt nog steeds veel geschreven. Oude Griekse filosofen beschouwden inspiratie als iets van goddelijke aard, zo vond Plato inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen. De betekenis komt vanuit het Latijnse woord “in spirare”, dat inademen of inblazen betekent. In de Van Dale wordt het ook wel vertaald als bezieling en kun je het woord “spiritus” erin herkennen. Wat trouwens vertaald wordt als geest of ziel, alhoewel je met spiritus ook een vuurtje kunt aanwakkeren 😉

Waar jij jouw inspiratie uit haalt is heel persoonlijk. Het kan zijn dat je inspiratie haalt uit een hobby, je werk, dingen die je hebt meegemaakt of uit andere mensen. Nou zijn er universele voorbeelden van mensen die vaak worden gezien als inspirerend: Nelson Mandela, Gandhi, Oprah Winfrey. Maar nog waardevoller en krachtiger zijn jouw eigen persoonlijke inspiratiebronnen. En dat kan iedereen zijn!

Wie zijn jouw inspiratiebronnen?

Wie zijn jouw inspiratiebronnen?

Vaak zie je dat mensen die inspirerend zijn, ergens met volle bezieling voor gaan. En vaak ook vanuit een zingevend karakter, niet ter ere en glorie van zichzelf, maar juist voor anderen. Ze willen waarde toevoegen aan het leven van anderen of de maatschappij. Het mooie is dat geïnspireerd zijn regelmatig leidt tot inspirerend zijn voor anderen. En het geeft je ook nog eens een gelukkiger leven.

7 Redenen waarom inspiratie leidt tot een gelukkiger leven

1. Inspiratie zorgt voor intrinsieke motivatie

Wanneer ga je sneller een boek lezen? Als iemand zegt dat je deze moet lezen? Of wanneer iemand je inspireert en enthousiasmeert over een boek? Wanneer je geïnspireerd raakt door iets verdwijnt de noodzaak van discipline. Je voelt zo’n sterke intrinsieke motivatie dat je elke klus die bijdraagt aan jouw inspirerende doel zonder moeite en klagen uitvoert. En dat maakt gelukkig.

2. Inspiratie leidt tot (persoonlijke) groei & ontwikkeling

Als je ergens door wordt gegrepen, wil je er meer van weten en over leren. En leren & ontwikkelen leidt weer tot groei, progressie en vooruitgang. En laat deze aspecten nou weer direct effect hebben op jouw geluksgevoel.

3. Inspiratie brengt jezelf en anderen in beweging

Door inspiratie komt er actie en beweging. Bij jezelf of bij anderen. En er is aangetoond dat dingen doen, in beweging zijn, leidt tot meer energie en (werk)plezier.

4. Inspiratie biedt hoop & geeft houvast voor een positieve toekomst

Een inspirerend verhaal voelt als een wenkend perspectief. Waar je gezamenlijk mee aan de slag kunt en aan gaat werken. Doordat je het gevoel krijgt daadwerkelijk bij te dragen aan die positieve toekomst ervaar je meer geluk in het dagelijkse leven.

What counts in life is not the mere fact that we have lived. It is what difference we have made to the lives of others that will determine the siginificance of the life we lead

– Nelson Mandela

5. Inspiratie zorgt ervoor dat je (nog) meer op zoek gaat naar jouw innerlijke drive en passie

Hetgeen jou inspireert, is ook hetgeen waar jouw drive, passie en talent zit. En werken of dingen doen vanuit passie en energie, voelt vaak niet als werk, maar eerder als het beoefenen van je hobby.

6. Inspiratie geeft ruimte voor creativiteit, innovatie en het denken in mogelijkheden

Zodra je geïnspireerd raakt of mensen mag inspireren, ontstaat er ruimte in jouw brein. Ruimte voor nieuwe ideeën, voor het denken in kansen en mogelijkheden. Er wordt letterlijk een ander deel van je hersenen geactiveerd. Wat vervolgens automatisch leidt tot het aanmaken van “geluksstofjes”.

7. Inspiratie geeft positieve energie

En last but not least, inspiratie geeft positieve energie. Ooit geïnspireerd geraakt en je tegelijkertijd lamlendig gevoeld? Onmogelijk, die twee kunnen niet samen.

Op zoek naar jouw inspiratie

Nu we weten dat inspiratie helpt in het ervaren van een leuker werkend leven is het tijd om dit ook op te zoeken. Deze prachtige opdracht helpt je om direct inzicht te krijgen in wat jou inspireert en daar mee aan de slag te gaan.

 Ik wil je vragen een paar minuten de tijd te nemen om de volgende 5 vragen voor jezelf te beantwoorden:

  1. Welke 3 mensen bewonder jij? Welke 3 mensen zijn jouw inspiratiebronnen? (kan iedereen zijn)
  2. Waarom zijn zij dat voor jou?
  3. Welke rode draad kun je hieruit halen voor jezelf?
  4. Wat zegt dat over jou?
  5. En vanuit dit inzicht: wat kun jij (meer) doen, dat direct zal bijdragen aan een leuker werkend leven?

Succes en veel plezier met deze oefening. En ik vind het altijd leuk om door jou geïnspireerd te worden, dus leuk als je jouw persoonlijke inspiratiebronnen deelt in de comments.

Mijn inspiratiebronnen

Wil je weten wie mijn inspiratiebronnen zijn? Voor mij zijn dat in ieder geval Dennis en Myron Gebbink. Dennis is de oprichter van Only Friends, een sportvereniging voor kinderen met een handicap. Myron, de zoon van Dennis, heeft vanuit zijn innerlijke kracht “zijn lot” geaccepteerd, omarmd en daar zijn kracht uit gehaald. En als je het mij vraagt, nog veel meer dan dat. Als de gemiddelde mens de drive, proactiviteit, positiviteit en attitude van Myron zou overnemen, zou de wereld er heel anders uit (kunnen) zien.

Wil je nou meer weten over Only Friends? Bezoek dan de website, volg hun social media kanalen of inspireer jezelf met deze mini documentaire: F*ck die handicap.

Reacties
Categorieën