Wist je dat er wel 8 leiderschapsstijlen zijn? En dat al deze stijlen essentieel zijn om in je organisatie aanwezig te hebben? Lange tijd werd leiderschap gezien als ‘het beste zijn in het uitvoerende werk’. Tegenwoordig begrijpen we gelukkig dat leiderschap een vak op zichzelf is en dat het belangrijk is aandacht te hebben voor de manier waarop wij leidinggeven. De direct leidinggevende van een team heeft tenslotte de meeste impact op het werkgeluk, de bevlogenheid en mentale welzijn van een team. Ik leg je dan ook graag uit wat de belangrijke 8 leiderschapsstijlen zijn en bied je een leiderschapsstijl test zodat jij kan zien wat jou het beste afgaat!
Het Quinn model
Robert Quinn, wereldwijd gezien als belangrijke autoriteit op het gebied van verandermanagement, heeft het concurrerende waarden model opgesteld, van waaruit de managementrollen zijn voortgekomen (het Quinn model). In dit managementmodel vind je 8 leiderschapsstijlen die in zijn ogen essentieel zijn in het zakelijke leven.
Al deze stijlen van leiderschap dienen in zijn ogen aanwezig te zijn in een organisatie. Maar ook als individueel leidinggevende kan elke stijl wel eens van je gevraagd worden.
Het toepassen van de 8 leiderschapsstijlen
Er wordt dus best veel gevraagd van een leidinggevende. Je moet intern gericht zijn, door te begeleiden, motiveren en bonden en door processen en resultaten te organiseren én bewaken. Maar je moet ook extern gericht zijn. Je moet de koers en bijbehorende resultaten bepalen. Je moet creatief en innoverend zijn én je moet ook nog eens netwerken, bemiddelen en onderhandelen. Dat is me nogal wat.
Kan je eigenlijk alle 8 stijlen van leiderschap in je eentje toepassen? Vaak is het antwoord daarop nee. Allereerst omdat het heel veel tijd vraagt, maar bovenal omdat het ook allemaal verschillende talenten zijn. En je kan nou eenmaal niet het schaap met 5 poten zijn.
Hoe zorg je er dan toch voor dat al deze facetten aanwezig zijn in je werk? Er zijn gelukkige meerdere mogelijkheden die zeer effectief zijn:
1. Delegeren
Allereerst is het altijd mogelijk om te delegeren. Wie in je team, of om je team heen, is goed in bijvoorbeeld plannen en organiseren? Of wie in je team kan die creatieve en innovatieve rol op zich nemen? Ook al zijn het leiderschapsstijlen, het betekent niet dat je de leidinggevende moet zijn om het toe te passen.
2. Duaal leiderschap
Duaal leiderschap betekent dat twee leidinggevenden samen een team aansturen. De één is bijvoorbeeld meer intern gericht en de ander richt zich meer extern. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je elkaar goed aanvult.
3. Collega-managers
Als laatste kan je het zoeken in je collega-managers. Want ook dat is (als het goed is) een team waarin je elkaar kan benutten. Het is juist mooi als je elkaar in zo’n moeilijk rol weet te helpen en aan te vullen. Helaas zien we dit niet heel vaak gebeuren. Leidinggevenden zijn nog te veel gericht op hun eigen team en weten niet goed de verbinding te maken met hun collega’s. Hoewel het soms lijkt alsof leidinggevende zijn een eenzame rol is, hoeft het dat zeker niet te zijn!
Leiderschapsstijlen test: wat is nou eigenlijk jouw leiderschapsstijl?
Hoewel dus alle 8 leiderschapsstijlen van belang zijn in je rol als leidinggevende, hebben veel mensen toch een voorkeur voor één of meerdere stijlen. Je wilt nu vast weten wat jouw leiderschapsstijl is. Ook als je geen leidinggevende bent is het super interessant om te weten welk facet in het zakelijke leven jou het meeste ligt. Het kan ook heel waardevol zijn om dit als team in te vullen, omdat je dan kan zien hoe je mogelijk het werk kan verdelen met elkaar.
Naar de leiderschapsstijl test dus. Als je je e-mailadres achterlaat dan…. Nee grapje! Via deze link vind je gewoon de test in pdf formaat!
En? Herkende je de uitslag? Ik hoop het!
Vond je dit nou een leuke en waardevolle Happyfeed, laat het dan zeker weten in de comments. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan ook even weten. Vinden we alleen maar leuk!
Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!
Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!
Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en te gaan inspireren!