Slechte communicatie op de werkvloer is één van de grootste frustraties in het werk en is de nummer 1 oorzaak van slechte samenwerking. En dit geldt niet alleen in het werk. Slechte communicatie is vaak zelfs de basis van een gemiddelde relatiecrisis. Kortom, communicatie, en de kwaliteit daarvan is cruciaal om goed te krijgen. In elk facet van je leven. Het is simpelweg het fundament van alles wat we doen. Maar hoe zorg je er nou voor dat er goed en positief gecommuniceerd wordt?
Vaker slechte communicatie op de werkvloer door COVID-19
Corona zorgt ervoor dat we bijna alleen nog maar vanuit huis werken. Dit betekent dat alle communicatie digitaal plaatsvindt. Dit maakt dat aandacht voor de manier waarop gecommuniceerd wordt nog belangrijker. Wanneer je face to face in contact bent met iemand is er meer bewegingsvrijheid als het gaat om wat je zegt. Je kan dat namelijk begeleiden met een lach, een knipoog, een klap op de schouder (vroeger), etc.
Dit is een stuk moeilijker digitaal te doen. Collega’s kunnen niet goed aanvoelen hoe je iets precies bedoelt en het is lastiger communicatie ‘aan te kleden’ met non-verbale communicatie.
De kunst van positief reageren
De basis van goed samenwerken is dat er vaak positieve communicatie is. Positieve communicatie houdt in dat je manier van communiceren versterkend werkt voor de ander. Dat je tijd en aandacht neemt voor datgene waar de ander blij over is, of waar de ander hard aan heeft gewerkt. Er vindt een aanzienlijke verbetering plaats wanneer je regelmatig dit soort positieve contact- en communicatiemomenten hebt in je samenwerking.
Gelukkig hebben we een simpel modelletje voor je waarin dit heel duidelijk wordt. Om het beeldend te maken gebruik ik het voorbeeld van een partner die thuiskomt met het vrolijke nieuws dat hij/zij promotie heeft gemaakt.
Kortom, ben jij in je communicatie vaak genoeg een joy multiplier? Versterk jij geluksmomenten van collega’s (en familie) of steel je ze of maak je ze zelfs kapot?
Hoe jij reageert is cruciaal om slechte communicatie op de werkvloer én thuis te voorkomen.
Voorkom slechte communicatie op de werkvloer met de positiviteitsratio
In samenwerking moet er altijd aandacht zijn voor dingen die niet goed gaan of die beter kunnen. Dat is logisch. Gelukkig zijn we daar in het werk al erg goed in. De vraag is of het allemaal goed in verhouding is. Wist je dat goede communicatie een positiviteitsratio heeft van 3 staat tot 1? Drie keer zoveel meer positieve reacties en gesprekken dan negatieve. Dit betekent:
Er is meer aandacht voor datgene dat goed gaat dan wat er slecht gaat. In projecten, in ons dagelijkse werk en in elke samenwerking gaat er eigenlijk altijd heel veel goed. Het probleem is, daar hebben we simpelweg te weinig aandacht voor. Wanneer je zorgt dat je hier zelf, maar ook als team, meer bewust van bent én benoemt, realiseer je betere communicatie en dus betere samenwerking.
Er is meer aandacht voor talenten (strengths) dan voor valkuilen (weaknesses). Ook dit met een verhouding van 3 staat tot 1. In je communicatie en in je samenwerking ben je dus meer bezig elkaars talenten te benutten, versterken en complimenteren dan dat je steeds aandacht hebt voor datgene dat iemand moeilijker af gaat.
Hoe positief ben jij in je communicatie?
Dus de vraag aan jou? Hoe positief ben jij in je communicatie? Help je mensen nog blijer te worden wanneer ze iets vertellen? Of ben jij van de ‘ja-maar…’? En heb je echt genoeg aandacht voor datgene dat allemaal goed gaat en benoem je dat ook daadwerkelijk? Laat het weten in de comments!