Relativeren met de sterren geeft je een goede nachtrust
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
03/02/2021
1 min
0

Relativeren met de sterren geeft je een goede nachtrust

03/02/2021
1 min
0

Relativeren is een geweldige kracht waar wij als mens over beschikken. Het helpt ons om ontspanning te vinden en stress (of zelfs een burn-out) te voorkomen. Voor de één is relativeren een stuk eenvoudiger dan de ander. Dit heeft vaak te maken met hoe gevoelig je bent. In deze blog geven we je graag een geweldig ‘middel’ waarmee relativeren niet allen makkelijker is, maar ook nog eens een stuk bijzonderder en mooier.

Het heelal helpt je te relativeren

Ons heelal is ontzettend groots. Vaak beseffen we niet eens hoe groots het wel niet is. Wij bevinden ons met de aarde in een zonnestelsel samen met planeten als Mars, Jupiter en Uranus. Op bijzondere dagen kunnen we bijvoorbeeld Venus of Mars zien. Maar daarnaast zien wij ook de vele sterren in ons melkwegstelsel. Wist je dat die sterren zelf ook weer een zon kunnen zijn van hun eigen zonnestelsel. Er zijn dus naast ons zonnestelsel miljarden andere zonnestelsels die samen ons melkwegstelsel maken. Volg je me nog? Het wordt nog beter, want er is niet 1 melkwegstelsel… er zijn weer miljarden andere melkwegstelsels en we hebben nog niet eens alles kunnen ‘bekijken’. Kortom, het heelal is dus gigantisch.

Het is fantastisch wat voor effect het kan hebben om met deze kennis een klein moment te pakken om naar de sterren te kijken. Het geeft namelijk een bizar gevoel van nietigheid. Wij zijn met onze aarde niet eens een zandkorrel in dit universum. Dit filmpje helpt om begrip te krijgen voor hoe groot het daadwerkelijk is:

Hoe helpen de sterren dan in het relativeren?

Het besef dat ons heelal gigantisch is, en dat we daar deels een blik op kunnen werpen door s’ nachts naar de lucht te kijken, blijkt therapeutisch te kunnen werken. Dat komt door twee dingen:

  1. We kunnen dankbaarheid voelen voor het ongelofelijk bijzondere van het leven en het universum;
  2. We kunnen de (aardse) problemen als nietig ervaren en daardoor minder zwaar.

Zo worden mensen begeleid in het mentaal (en soms ook spiritueel) reizen door ons universum om zo de zorgen die ze hebben te relativeren en de dankbaarheid voor wat ze wel hebben te vergroten.

Dus: wanneer je je zorgen maakt, of je wilt even stil staan bij het wonderlijke van ons leven, vind dan een plekje buiten met weinig lichtvervuiling en staar eens naar de sterren. Maak een reis met je gedachten naar onze wolken, de maan, ons zonnestelsel en misschien wel verder. En bekijk vanuit die reis eens naar je leven of de zorgen die je hebt.

De sterren helpen ons te relativeren

Neem een moment voor jezelf en geniet van ons universum

Reacties
Categorieën