Wat zijn maan rituelen?

Maan rituelen zijn momenten die je pakt om te reflecteren passend bij, en gebruikmakend van, de huidige maanstand. Populair hierin zijn nieuwe maan ritueel en volle maan ritueel. Waar deze rituelen op gebaseerd zijn en hoe die eruitzien voor nieuwe maan en volle maan lees hier je hieronder.

Waarom zijn er maan rituelen?

De maan speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in ons leven. De maan is een belangrijke tijdsindicatie waardoor veel culturen en volkeren hun kalender volledig afgestemd hebben op de cyclus van de maan. Daarnaast heeft de maan ook invloed op onze waterstanden en met name op eb en vloed.

Doordat de invloed van de maan zo duidelijk is zijn er vele rituele ontstaan omtrent de maanstand. Zo waren er veel volkeren die de maan aanbeden (nog steeds een aantal) en volkeren die er heilige krachten aan koppelden.

In de huidige westerse maatschappij zijn de maan rituelen iets nuchterder ingestoken. Deze rituelen worden gedaan omdat men gelooft dat de energie van de specifieke maanstanden invloed heeft op wat voor onszelf goed is om te doen in ons dagelijkse leven.

De maanstanden en bijbehorende energie

De maan doorloopt de volgende fasen:

Nieuwe maan -> wassende maan -> volle maan -> afnemende maan -> nieuwe maan.

De nieuwe maan en de andere maanstanden en hun betekenisDe verschillende schijngestalten van de Maan. De afbeeldingen onderaan tonen de Maan zoals ze eruitziet vanaf het noordelijk halfrond. 1: nieuwe maan. 2: jonge maansikkel. 3: eerste kwartier. 4: wassende maan. 5: volle maan. 6: afnemende maan. 7: laatste kwartier. 8: asgrauwe maan. 9: nieuwe maan. – Wikipedia.

Elke fase van de maan staat al eeuwenlang in allerlei verschillende rituelen voor zijn eigen energie. En samen vormt het een cyclus van komen en gaan. Deze cyclus ziet er als volgt uit:

Nieuwe maan: het begin / vernieuwing / opbouwen

Wassende maan: groeien / meer energie / uitwerken

Volle maan: hoogtepunt / veel energie / onrust

Afnemende maan: loslaten / afsluiten / terugkijken

Op basis van deze energieën vormen mensen meditaties of maan rituelen die hen helpen de kracht van de maan te gebruiken in hun eigen (cyclus van) het leven.

Nieuwe maan ritueel en volle maan ritueel

Of het nou nieuwe maan of volle maan is, de maan rituelen hebben veel overeen. Vaak wordt er aangeraden dit buiten de doen in het maanlicht, en als dat niet kan, thuis een zo fijn en rustig mogelijke omgeving te creëren met kaarslicht en muziek. Vervolgens tune je in op de energie van de maan. Als het een nieuwe maan ritueel is dan bepaal je je intenties voor de komende maan(d). Een nieuw begin dus met positief gestelde doelen.

Bij een volle maan ritueel probeer je vooral de krachtige energie van de maan te omarmen. Deze kracht kan je vervolgens gebruiken om de eerder gestelde intenties bij nieuwe maan extra kracht mee te geven en zo het nog beter te behalen.

Wil je meer informatie over deze rituelen dan vind je daar alles over in dit blog.

Reactie plaatsen