Spreken voor groepen met nog meer impact

In het voorwoord van het boek omschrijft Remco Claassen, ik mocht hem ooit interviewen, het treffend. Vele uren gaan verloren aan oeverloos en kansloos “langs elkaar heen lullen”. Terwijl degene die spreken met impact, meer voor elkaar krijgen. De beste banen, effectiever als leidinggevende, komen het meest zelfverzekerd over, creëren de mooiste resultaten in de opvoeding van kinderen en krijgen zelfs minder echtscheidingen. In 2012 heeft hij al deze inzichten gebundeld. En in 2022 is er dus een jubileum editie van het boek Verbaal Meesterschap uitgekomen!

Maar goed, wat is spreken met impact dan? Wat is verbaal meesterschap? Oftewel, wat is het geheim van succesvolle sprekers?

Let op! Dit gaat niet over de basisvaardigheden van presenteren. Die zijn ook belangrijk. Maar dat is basis voorwerk als het ware. Denk aan:

 1. Ken je doelgroep.
 2. De opbouw van een presentatie: de welbekende kop-romp-staart.
 3. Zet niet meer dan 5 bullet points op een sheet.
 4. Werk liever met afbeeldingen als sheets – een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.
 5. Waar laat jij je handen?
 6. Hoe ga je om met spreek- of plankenkoorts?
 7. Hoe ga je om met stem, ademhaling, houding en uitstraling?
 8. Hoe ga je om met lastige vragen?
 9. Hoe creëer je interactie?
 10. Het gebruik van (audiovisuele) hulpmiddelen.

Grappig als het gaat om punt 3 & 4, juist van Remco leerde ik het volgende: deel nooit het podium dat meer licht geeft dan jij. Oftewel, werk zonder beamer. En degene die mij kennen, weten dat ik dat ook al jaren doe :-)

Wat is spreken met impact volgens de visie van Remco Claassen?

Remco Claassen is een van de best beoordeelde sprekers bij Denk Producties. Zijn programma Verbaal Meesterschap is al jaren één van de best beoordeelde seminars. Het zal dus wel goed in elkaar zitten toch? Waar Verbaal Meesterschap eigenlijk over gaat is het volgende:

“Hoe ga je ervoor zorgen dat anderen iets doen, laten of nooit meer vergeten.”

En als Remco 1 ding kan, is het dat. Zijn cursisten, inclusief ikzelf, reproduceren jaren later nog oneliners en inzichten. En met dank aan zijn theorie en technieken, is dat ook iets wat ik terug krijg van onze klanten en cursisten. En dat door 12 inzichten, verdeeld over 12 hoofdstukken…

Maar eerst even wat psychologische kennis. Kennis die je juist kan helpen als je publiek voor je neus hebt.

 1. De mens is in hoge mate responsief. Valkuil 1 van de mens. Het Pavlov effect van  Stimulus --> Respons. Neemt niet weg, wij zijn anders dan dieren en kunnen tussen Stimuls --> Respons een GAP creëren. Door 4 aspecten: bewustzijn, vrije wil, creatief voorstellingsvermogen & ons geweten.
 2. Wij mensen hebben zo nu en dan last van onze amygdala, ons emotionele brein. Valkuil 2 van de mens. Het speelt een enorm belangrijke rol bij onze gevoelens en emoties.
 3. Wij mensen zijn sterk win/lose gedreven. Het wij/zij syndroom, ik kan winnen als jij verliest. Dit is valkuil 3 van de mens. Er is echter hoop. Mensen kunnen en willen namelijk wel veranderen, leren en groeien. Ze willen alleen niet veranderd worden.
 4. Wij mensen, zeker de extraverte types zoals ikzelf, zijn luisterblind. Valkuil 4, we luisteren te vaak selectief, naar datgene wat je graag wil horen. Terwijl het de kunst is om aandachtig of zelfs empathisch te luisteren.
 5. Zorg er dus voor dat je habit 2 & habit 5 van Covey samenbrengt: begin with the end in mind + first understand, then to be understood.

Goed, dit was dus wat psychologisch en eigenlijk ook neurologisch voorwerk. Dan nu, aan de slag met de tips omtrent verbaal meesterschap en spreken met impact:

 1. Begin met het eind voor ogen, Remco noemt het sprekerspijn. En wat hij daarmee bedoelt: ik sta na jouw training, workshop of presentatie bij de deur. En stel iedere aanwezige 2 vragen: wat vond je ervan & waar ging het over? Op de eerste vraag zullen mensen een gevoel/emotie geven, op vraag 2 wat ze hebben geleerd en meenemen na jouw verhaal. En weet je wat de grap is, of een workshop nou 1 uur, 1 dag of 3 dagen duurt: mensen nemen hoogstens 5 plus/min 2 inzichten mee. Bij hoge intrinsieke motivatie dus maximaal 7 dingen!!! Begin dus je voorbereiding met deze 2 vragen en bepaal dan de inhoud en opbouw.
 2. De 3 pilaren van beïnvloeding: Triple E. Entertainment, Empowerment & Educatie. Ze moeten er alle drie in zitten, echter: zorg altijd voor meer Entertainment dan Empowerment. En voor meer Empowerment dan Educatie. Oftewel: vorm boven inhoud!
 3. Hoe krijg je de aandacht van je groep? Motivatie opwekken is essentieel! Storytelling helpt hierbij, maar ook kan dit middels technieken. Een krachtige techniek, start er in ieder geval mee, maar doe het ook tussendoor, is de connect. Die bestaat uit 2 aspecten: een grab (wie, wat maakt, hoe kunnen we, waarom …) + pre frame (toekomst + er’en). Voorbeeld: wie van jullie zou er effectiever willen gaan samenwerken? Handjes in de lucht ;-)
 4. Spreek de verschillende talen van je publiek. Vanuit mijn NLP achtergrond ben ik bekend met de voorkeursrepresentatiesystemen: visueel, auditief of kinesthetisch. Maar je kunt dit ook met een persoonlijkheidsmethodiek doen, bijvoorbeeld Insights Discovery. En spreek dan dus alle 4 de kleuren (aan).
 5. De kracht van lichaam en ruimte. Non-verbaal, ook wel fysiologie, heeft de grootste impact als het gaat om beïnvloeding. Gebruik je fysiologie dus bewust, gericht en met voorbedachten rade. En gebruik “je podium” dan dus ook slim. Podiumankers maken voor verleden (links), heden (midden) en toekomst (rechts). Wil je next level gaan? Doe het dan in spiegelbeeld :-)
 6. De kracht van hypnose. Speel met de plek op het podium, waarbij meer naar voren zorgt voor focus/vernauwing, meer naar achter juist voor defocus/verbreding. En versterk de hypnose met pre-pumpers - nietszeggende zinnen, die de aandacht en concentratie vergroten, bijvoorbeeld “vergeet alles van vandaag, maar onthoud het volgende” – en directieve commando’s (uiteraard met een positieve intentie).
 7. En sluit dan af met een positieve trap na! Vol overgave mensen meegeven wat je wil dat ze doen, laten en nooit meer vergeten.

En weet je wat leuk is? Er is dus een 10-jarig jubileum editie uitgebracht. Met nog eens 8 hoofdstukken en tips! Ik heb hem al gekocht, wat is nou 11 euro als je daarmee jezelf en je publiek een plezier doet? Ik moet hem nog lezen, zodra ik dat heb gedaan breid ik deze kennisbank uit, of schrijf een nieuw kennisbank document. Maar goed, doe jezelf en vooral je publiek een plezier: geef jezelf dit boek cadeau! 

Nieuwsgierig welke van deze 12 tips, mijn persoonlijke top 5 zijn? In deze Happyfeed sta ik daar bij stil. 

En nog leuker zou ik het vinden, mocht dit je nieuwsgierig maken, om hier eens vrijblijvend over door te praten. Op basis van deze inhoud kunnen wij een energieke en inspirerende training/traject vormgeven. Dan krijg je fantastische inhoud, maar dan in een Happyholics jasje :-)

Maar je kunt ook kiezen voor de schrijver en meester himself. Kan ik met hetzelfde enthousiasme aanbevelen trouwens hoor. Meer informatie over Remco en zijn programma’s vind je op zijn website.

Reactie plaatsen