Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten is een kunst die we allemaal willen leren om een gebalanceerd en gelukkig leven te leiden. Het vermogen om te accepteren wat we niet kunnen veranderen en te focussen op wat we wel kunnen beïnvloeden, is cruciaal voor ons welzijn. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van loslaten en geven we praktische tips om deze vaardigheid te ontwikkelen.

Wat is loslaten?

Loslaten betekent dat je accepteert dat sommige dingen buiten je controle liggen. Het gaat om het herkennen van wat je wel en niet kunt veranderen, en vrede vinden met deze realiteit. Dit proces kan uitdagend zijn, maar het brengt uiteindelijk rust en vrijheid. Loslaten is niet hetzelfde als opgeven; het is eerder een actieve keuze om je energie te richten op zaken die je kunt beïnvloeden.

Er zijn een aantal belangrijke aspecten aan loslaten die goed zijn om te onthouden:

Loslaten is accepteren wat je niet kunt veranderen

Het begint met acceptatie. Begrijp dat er dingen zijn die je niet kunt controleren. Door dit te accepteren, geef je jezelf de ruimte om los te laten. Psychologisch onderzoek toont aan dat acceptatie van oncontroleerbare situaties kan leiden tot een verhoogd gevoel van welzijn en verminderd stressniveau. Voor meer informatie hierover bekijk dan ons artikel over de cirkel van invloed van Stephen Covey.

Loslaten is ook houden van

Loslaten betekent niet dat je stopt met geven om iets of iemand. Het betekent dat je de situatie accepteert zoals die is en liefdevol verder gaat. Bij bijvoorbeeld het willen loslaten van negatieve emoties zoals wrok of boosheid, is het van belang eerst met liefde naar deze emoties te kijken. Als deze emoties er van jou niet mogen zijn, is het een stuk lastiger deze ook effectief los te laten.

Loslaten is dus ook omarmen

Loslaten betekent dat je hetgeen eerst omarmt. Het is niet hetzelfde als negeren of wegdrukken; het gaat erom dat je de situatie of emotie volledig erkent en accepteert. Als niets hoeft te veranderen, dan verandert alles. Vanuit deze omarming kun je beginnen met het loslaten.

Loslaten, hoe doe je dat? Loslaten accepteren

Waarom is loslaten zo belangrijk?

Onderzoek toont aan dat het vermogen om los te laten geassocieerd is met een reeks psychologische voordelen. Mensen die beter in staat zijn om los te laten, rapporteren vaak een hogere levenskwaliteit, minder symptomen van depressie en angst, en betere interpersoonlijke relaties. Loslaten kan ook bijdragen aan een betere lichamelijke gezondheid door het verminderen van stressgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk en chronische pijn.

Loslaten oefeningen en praktische tips

  1. Voel wat je voelt: probeer jezelf aan te leren meerdere keren per dag te voelen wat je voelt. Gewoon door jezelf op een willekeurig moment de vraag te stellen ‘wat voel ik nu?’. Hoe meer je je bewust wordt van wat je voelt hoe makkelijker het wordt ‘het er te laten zijn’.
  2. Schrijf het van je af: Schrijf in een dagboek over wat je vasthoudt. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen en je gevoelens los te laten. Journaling kan je helpen patronen in je denken te herkennen en biedt een veilige ruimte voor zelfexpressie.
  3. Visualiseer het loslaten: Stel je voor dat je een ballon vasthoudt met daarin je zorgen. Laat de ballon los en zie hoe hij wegzweeft. Deze visualisatie kan krachtig zijn in het helpen loslaten van zorgen. Een andere mooie visualisatie is je gevoelens te zien als golven. Ze komen aan, spoelen over je heen en trekken daarna weer terug de zee in. Visualisatieoefeningen worden vaak gebruikt in cognitieve gedragstherapie om negatieve gedachten te verminderen.
  4. Ademhalingsoefeningen: Gebruik diepe ademhalingsoefeningen om je lichaam en geest te kalmeren. Adem diep in, houd even vast, en adem langzaam uit terwijl je denkt aan het loslaten van je zorgen. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel en het verminderen van stress.
  5. Mindfulness: Oefen mindfulness door je te concentreren op het huidige moment. Dit helpt je om niet vast te houden aan het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. Regelmatige mindfulness beoefening kan leiden tot structurele veranderingen in de hersenen die geassocieerd worden met een verhoogd emotioneel welzijn.

Gedicht over loslaten van Nelson Mandela

Loslaten is van alle tijden en er is veel over geschreven en gezongen (denk bijvoorbeeld aan ‘Let it go’ van Frozen). Maar ook Nelson Mandela, een van de grootste leiders van onze tijd, had hier veel over te zeggen. Dit prachtige gedicht over loslaten van Nelson Mandela heet ‘Letting Go’:

To let go doesn't mean to stop caring: it means I can't do it for someone else.

To let go is not to cut myself off; it is the realization that I can't control another.

To let go is not to enable, but to allow learning from natural consequences.

To let go is to admit powerlessness, which means the outcome is not in my hands.

To let go is not to try to change or blame another; I can only change myself.

To let go is not to care for, but to care about. To let go is not to fix, but to be supportive.

To let go is not to judge, but to allow another to be a human being.

To let go is not to be in the middle arranging outcomes, but to allow others to effect their own outcomes.

To let go is not to be protective; it is to permit another to face reality.

To let go is not to deny, but to accept.

To let go is not to nag, scold, or argue, but to search out my own shortcomings and to correct them.

To let go is not to adjust everything to my desires, but to take each day as it comes and to cherish the moment.

To let go is not to criticize and regulate anyone, but to try to become what I dream I can be.

To let go is not to regret the past,but to grow and live for the future. To let go is to fear less and love more.

Laat het loslaten los

Loslaten is een proces dat tijd en geduld vereist. Het gaat om accepteren wat je niet kunt veranderen en leren om met liefde en begrip verder te gaan. Of je nu loslaat met behulp van de inspirerende woorden van Nelson Mandela, of door praktische oefeningen, het is belangrijk om te onthouden dat loslaten altijd begint met het accepteren, omarmen en houden van datgene dat er is.