Zit je te denken aan een carrièreswitch? Dit zijn onze tips!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
02/15/2023
3 min
0

Zit je te denken aan een carrièreswitch? Dit zijn onze tips!

02/15/2023
3 min
0

Overweeg je een carrièreswitch, dan ben je niet de enige. In feite bevinden veel mensen zich op een bepaald moment in hun leven in dezelfde situatie. Als je overweegt om over te stappen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost delen we onze beste tips om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dus als je klaar bent om een stap te zetten, lees dan verder!

Tip 1: Onderzoek wat je nu tegenhoudt het te doen

Als je denkt aan het maken van een carrièreswitch, kunnen er allerlei beperkende overtuigingen opkomen. Een paar die wij regelmatig voorbij horen komen:

  1. “Ik ben geen ondernemer ook al wil ik het wel.”
  2. “Ik moet al blij zijn dat ik een goede baan heb, niet zo zeuren.”
  3. “Straks heb ik helemaal geen geld meer!”
  4. “Ik kan dat wat ik wil helemaal niet. Ik moet het gewoon houden bij wat ik al weet.”

In plaats van angstig te blijven hangen in de status quo is het belangrijk onderzoek te doen naar wat je echt tegenhoudt. Neem de tijd om naar alle verschillende angsten en onzekerheden te kijken en deze waar nodig te challengen. Een coach of mentor kan je helpen deze kritische en negatieve stemmen in je hoofd een plek te geven (of op hun plek te zetten ;)). En tip 2 werkt ook vaak heel goed…

Tip 2: Bedenk het worst case scenario en bedenk hoe rampzalig dat daadwerkelijk zou zijn

Denken aan het ergste scenario kan alarmerend zijn en zelfs de moedigsten onder ons doen zweten. Wanneer we ons voorstellingen gaan maken van wat er mis kan gaan, eindigt dat meestal met gedachten die erger zijn dan het in werkelijkheid zal zijn. Veel mensen die een carrièreswitch overwegen, stellen zich bijvoorbeeld voor dat als het niet lukt, ze geen baan hebben om op terug te vallen. Dit kan er zo ontmoedigend uitzien dat niemand de overstap aandurft – terwijl we eigenlijk wel weten dat dit in werkelijkheid waarschijnlijk niet zal gebeuren. Het ergste scenario is niet altijd zo slecht als onze verbeelding ons ingeeft. Toch kan het goed zijn de ergste scenario’s uit te schetsen en te kijken welke antwoorden je daarop kan geven. Als je al je worst case scenario’s hebt ondervangen is de stap niet meer zo eng!

Bedenk de worst case scenario's bij een carrièreswitch

Tip 3: Onderzoek je gewenste nieuwe vakgebied goed

Zodra je een carrièreswitch overweegt, is het van groot belang dat je je gewenste vakgebied grondig onderzoekt. Je moet weten wat de voors en tegens van de carrière zijn, hoe het dagelijkse leven eruit gaat zien en welke vaardigheden nodig zijn om in het vakgebied succesvol te worden. Soms maken we het plaatje van die nieuwe carrière veel te rooskleurig. Probeer je echt in te leven in hoe het zal zijn als je die nieuwe baan hebt.

Het is ook slim om vacatures in het betreffende vakgebied te onderzoeken om te bepalen of je aan de vereiste criteria voldoet.

Tip 4: Informeer en spar met je netwerk

Door de connecties in je netwerk kun je belangrijke informatie verzamelen over carrièremogelijkheden en trends. Benader daarom je netwerk waar dat interessant is en stel gerichte vragen. Je netwerk kan je in contact brengen met mensen die al werken in jouw gewenste vakgebied of kunnen je helpen en begeleiden als zijzelf een carrièreswitch hebben gemaakt. Neem ook contact op met degenen die al carrière maken in dat nieuwe vakgebied; zij kunnen je unieke inzichten geven, evenals tips en adviezen voor solliciteren.


"The true value of networking doesn't come from how many people we can meet but rather how many people we can introduce to others." - Simon Sinek


Tip 5: Overweg goed de financiële gevolgen en wat je bereid bent in te leveren

Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om af te wegen wat voor invloed de gewenste carrièreswitch zal hebben op je bankrekening. Bij een grote carrièreswitch is de kans namelijk groot dat je moet inleveren. Je stapt een gebied in waar je minder ervaring hebt en zal je dus iets ‘lager op de ladder’ moeten beginnen (soms beginnen mensen zelfs met een onbetaalde stage). Neem de tijd om de kosten goed te onderzoeken (benodigde opleidingen, cursussen) en hoe lang het kan duren totdat je weer op je oude niveau zit. Je financiële situatie is vaak erg belangrijk wanneer het gaat om carrièreoverwegingen.

Tip 6: Heb vertrouwen in jezelf!

Eigenlijk is dit de beste tip van allemaal: Heb vertrouwen in jezelf! Als er iets is wat belangrijk is in het leven, dan is het dat je geloof hebt in jezelf. Geen enkele carrièreswitch of onzekere situatie moet iemand in de weg staan om gewoon vooruit te gaan. Heb vertrouwen dat alles goed komt als je de juiste keuzes maakt en durft te geloven dat je mogelijkheden oneindig zijn. Dat is wat echt vertrouwen in jezelf inhoudt - niet alleen onvoorwaardelijk geloven dat je doelen bereikbaar zijn, maar dat je in staat bent door te gaan wanneer dingen moeilijker worden. Elke keer als het iets lastiger wordt, vergeet dan één ding nooit: Jij kan dit!

Om je (nog meer) te inspireren, laten we graag Tony Robbins aan het woord:


Reacties
Categorieën