GROW model – wat is het en wat kan je er mee?

Het GROW model biedt een vierstappenplan voor het stellen én behalen van doelen. Het is een veelgebruikt en beproefd coachingsmodel en heeft ook op die manier veel bekendheid verworven. De vier stappen die je met het GROW model doorloopt zijn gekoppeld aan de vier letters:

GGoals (doelen)Wat is het concrete doel dat je wil behalen?
RReality (realiteit)Waar sta je nu (ten opzichte van je doel?)
OObstacles (obstakels)Wat houdt je op dit moment tegen?
Options (opties)Welke opties heb je?
WWay forward (weg vooruit)Welke acties ga je ondernemen?
Will (intentie)Hoe sterk is je intentie om acties uit te voeren?

Hoe pas je het GROW model toe?

Het GROW model gebruik je om een sterk plan te ontwikkelen waarmee je je doelen kan gaan bereiken. Het model wordt veel gebruikt in coaching waarbij de coach de coachee stap voor stap door het model leidt en vervolgens open vragen stelt om elke stap te verkennen. Maar je kan dit natuurlijk ook heel mooi zelf gebruiken. Het helpt je om pragmatisch en (pro)actief na te gaan welk doel je wilt realiseren en hoe je daar gaat komen. Zo voorkom je dat je rondjes blijft lopen in je hoofd en in vaagheden blijft.

Hieronder vind je per stap (letter) meer informatie en tips over hoe je deze kan doorlopen.

Stap G van het GROW model – Goals

Stap één in het GROW model is het bepalen van je doel. Als je iets wilt bereiken in het leven is het essentieel om te starten met ‘the end in mind’ – zoals Steven Covey het zo mooi beschreef. Waartoe moet alle energie die je in gaat zetten leiden? Wat wil je bereiken? Welke droom wil je realiseren? Hoe ziet het eruit als je je doel bereikt hebt? Hoe voel je je dan? Als het te vaag blijft is het moeilijk je pijlen goed te richten. Hoe meer je het kan visualiseren hoe effectiever het is. Dit doel kan van alles zijn. Denk aan een nieuwe baan, een droomleven of bijvoorbeeld het oplossen van een probleem. Van klein naar groot, het is op alles toepasbaar.
 

Stap R van het GROW model – Reality

In de tweede stap onderzoek je de huidige situatie. Ook verken je welke afstand je op dit moment ervaart van het einddoel. Wanneer je weet wat je einddoel is, en je weet waar je op dit moment staat, is het helder welke ‘afstand’ je nog te overbruggen hebt. Dus, waar sta je nu ten opzichte van het doel, op een schaal van 1 tot 10 bijvoorbeeld? Wat heb je al bereikt en wat nog niet? Wat heb je al gedaan? Wat werkte daarvan en wat niet?
 

Stap O van het GROW model – Obstacles and Options

Het is nu tijd om te onderzoeken welke obstakels en opties je hebt om die brug te slaan naar je einddoel. Hierin is het van belang het simpel te houden voor jezelf en steeds kleine stapjes te verkennen. Vragen die je jezelf kan stellen zijn; welke beren zie je op de weg? Waar kijk je tegenop en wat houd je (mogelijk) tegen? Wat is het ergste wat zou kunnen gebeuren als je het wel gewoon doet? Wat zou er gebeuren als je niks doet? Welke kleine eerste stap zou je nu direct kunnen zetten? Als alles mogelijk was, wat zou je dan doen? Welk advies zou je een vriend(in) geven?
Kortom, een zo vrij mogelijke verkenning van kleine eerste stappen om te komen tot je einddoel.
 

Stap W van het GROW model – Way Forward and Will

In de laatste stap is het tijd voor het nemen van verantwoordelijkheid. Je gaat voor jezelf een concreet actieplan op stellen en ook bij jezelf verkennen in hoeverre je echt betrokken bent bij dit plan. Het heeft namelijk geen zin om acties voor jezelf op te stellen die je niet gaat doen. Dat werkt demotiverend en haalt je over het algemeen verder van je doel af. De acties die je hier bepaalt moeten gekoppeld zijn aan een grote intentie van jezelf. Dus, wat ga je doen? Hoe ga je dat dan doen? Wanneer heb je het succesvol afgerond? Welke blokkades denk je te gaan tegenkomen? Hoe ga je daarmee om? Hoe blijf je dan overeind? Welke mensen heb je ingezet om je te ondersteunen? In hoeverre word je blij van deze stap? Kijk je er tegenop? Hoe zou je de acties zodanig kunnen maken dat je er energie van krijgt?

Op het moment dat je aarzeling of terughoudendheid voelt bij jezelf (of bij de coachee, wanneer je het gebruikt als coachingsmodel) is het van belang hierop te acteren. Wil je dat het gaat slagen, dan is een positieve intentie en sterke ‘wil’ essentieel.