Thuiswerken, hoe doe je dat? Blijf gelukkig én productief in je werk thuis
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
08/17/2020
6 min
0

Thuiswerken, hoe doe je dat? Blijf gelukkig én productief in je werk thuis

08/17/2020
6 min
0

Thuiswerken lijkt een kunst op zich. Sinds Corona worden we geforceerd thuis te werken en komen we erachter of we dit goed of juist heel slecht kunnen. Hoe komt het toch dat sommige mensen dit een makkie vinden en anderen juist ontzettend worstelen? In deze blog vind je dit antwoord en concrete tips om jouw thuiswerken fijn én effectief te maken!

Thuiswerken, een geschenk of een vloek?

Is thuiswerken voor jou een vloek of een zegen?

Is thuiswerken voor jou een vloek of een zegen?

Werken vanuit huis is voor mij persoonlijk een geschenk. Ik vind het heerlijk om lekker thuis te zijn en periodes van efficiënt knallen af te wisselen met chillen en dingetjes in huis doen. Geen gereis, geen afleiding van andere mensen, geen saaie werkomgeving met vieze koffie. Maar ik kwam er al snel achter dat ik niet per se in de meerderheid ben. Veel mensen worstelen met thuiswerken en vinden het maar niks. Ze zijn niet productief, missen hun gezellige collega’s en voelen zich continu schuldig dat ze te weinig doen.

Het is natuurlijk ontzettend afhankelijk van je persoonlijkheid of thuiswerken je ligt of niet. Vind je het niet erg alleen te zijn, ben je redelijk gedisciplineerd en voel je je zeker genoeg (bijvoorbeeld over het werk dat je produceert) dan is het vaak een feestje. Maar mensen die graag met anderen zijn, die moeilijk concentratie vinden in een thuisomgeving en (lichtelijk) onzeker kunnen zijn over hun prestaties, dan is het een vloek.

Gelukkig zijn er concrete tips die, onafhankelijk van jouw persoonlijkheid, je kunnen helpen in happy en productief thuiswerken. Maar voordat ik je die geef gaan we eerst eens onderzoeken waar de basis ligt.

De basis van gelukkig thuiswerken

Een hele belangrijke basis in goed thuis kunnen werken is je vrij voelen van de mening van je collega’s of je baas. Schuldgevoel en onzekerheid is funest voor onafhankelijk werken. Je moet vertrouwen voelen in wat je kan, wat je bereikt en waar je je op focust. Hier kan een leidinggevende natuurlijk in faciliteren door je het vertrouwen te geven en je waarderen op wat je bereikt. Wanneer je leidinggevende dit nog niet kan is het misschien een idee om hem ons boek te geven vol met tips over hoe dit WEL te doen ;).

Maar ook jijzelf kan hier mee aan de slag. Op het moment dat je jezelf meer leert te waarderen ga je ook beter werken en productiever zijn. Dit maakt dat er een positieve spiraal ontstaat en je steeds fijner en makkelijker (thuis)werkt. Wil jij jezelf meer waarderen, lees dan zeker eens ons artikel met concrete tips.

Praktische tips om thuiswerken makkelijker te maken

Zorg voor een goede ochtendroutine

De ochtend is het begin van de dag en ben je dus in staat de rest van je dag goed voor te bereiden. Op het moment dat jij scherp, positief en energiek de ochtend doorkomt, blijft dit gevoel doorzetten gedurende de rest van de dag. Dingen als rekken en strekken, mediteren en een dankbaarheidsoefening helpen om happy te blijven. Om productief te zijn helpt three to thrive:

Benoem elke ochtend 3 dingen die jij vandaag écht wil bereiken. Dit hoeven geen grote dingen te zijn (mag wel). Het gaat erom dat je focust op wat voor jou belangrijk is. Zo hou je meer regie gedurende de dag en heb je aan het einde van de dag een voldaan gevoel. Een persoonlijk voorbeeld van mij:

  • BTW aangifte gedaan
  • Voorstel naar klant X finetunen en uitsturen
  • Een blog schrijven over thuiswerken

Dit lijstje voor jezelf in de ochtend al helder hebben helpt bij de Pomodoro techniek waar je straks meer over leest.

Wissel werk af met leegte

Op kantoor wisselen we werk regelmatig af met gedag zeggen, even kop koffie halen of even bijkletsen met een collega. Thuis missen we dat en moeten wij onszelf ‘forceren’ pauzes te pakken. Wanneer je echt dingen gedaan moet krijgen is er een bekende techniek die heel effectief is en die heet de Pomodoro techniek. Dit houdt in dat je steeds in blokken van 30 minuten werkt en na 2 uur een pauze neemt van 15 tot 30 minuten. Zo blijven je hersenen scherp en raak je minder vermoeid.

De Pomodoro techiek helpt je scherp, ontspannen en fit te blijven

De Pomodoro techiek helpt je scherp, ontspannen en fit te blijven

Van belang met de grote pauze is dat je probeert zo min mogelijk informatie tot je te nemen. Dus geen telefoon, nieuws, mail, etc. Probeer in elk geval elke dag minstens 30 minuten GEEN informatie tot je te nemen!

Ontdek jouw meest efficiënte momenten en stem je agenda daarop af

Wij hebben allemaal een eigen energiebalans. De een voelt veel meer energie in de ochtend en de ander voelt die juist in de avond. We zijn nog steeds heel erg gewend te werken volgens de 9 tot 5 mentaliteit van het kantoorleven. Maar nu we meer thuiswerken ontstaat er (gelukkig) ook meer flexibiliteit. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk omdat je afhankelijk bent van collega’s en klanten, maar er is hoe dan ook meer flexibiliteit. En dus is het interessant om uit te vinden wanneer jij de meeste energie hebt. In deze podcast vertelt Daniel Pink (bekend van o.a. het boek Drive) over de verschillen in energiebalans en hoe je jouw ideale werkdag kan/moet inrichten!

Geef jezelf Zoom (of Teams of Google Meet) rust

Digitale meetings blijken ontzettend vermoeiend te zijn. Dat ligt aan meerdere dingen. Zo zijn we niet gewend zo veel naar alleen gezichten te kijken. Ondertussen is het voor onze hersenen ontzettend moeilijk goed signalen op te pikken en te voelen wat de ander voelt. Dit maakt dat we continu aan het scannen en checken zijn. En als laatste is het zeer vermoeiend continu naar je zelf te kijken (gek hè?). Dit artikel legt het allemaal mooi uit.

Waar we vroeger nog best wat breaks tussen meetings hadden, en we ook veel bellend deden, is nu opeens alles video. Meeting na meeting na meeting. En dat is weer niet zo effectief. Zorg er dus voor dat je regelmatig een korte pauze neemt tussen de meetings en soms ook gewoon even ‘normaal’ belt in plaats van videobellen. 

Blijf in verbinding met je collega’s en leidinggevende

De reden dat persoonlijk contact één van onze vijf pijlers van werkgeluk is, is dat het cruciaal is om vertrouwen, veiligheid en geluk te voelen. Een belangrijke oorzaak hiervan is het hormoon oxytocine. Wanneer we (op een fijne manier) persoonlijk in contact zijn met mensen maken we oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we als mens ons veilig en vertrouwd voelen en dat geeft ons een geluksgevoel.

Hierbij zijn twee aspecten wel van belang…

  1. Het contact moet écht persoonlijk zijn. Met elkaar praten over het werk brengt minimaal effect. Het gaat erom dat je juist als mensen contact maakt met elkaar… niet als collega’s.
  2. Oxytocine wordt extra aangemaakt wanneer er ook fysiek contact is. Alleen al het schudden van een hand zorgt voor een oxytocine toename. Maar ook een klop op de schouder, een high five en een knuffel hebben dit effect. Helaas is dit nu een stuk moeilijker en daarom extra belangrijk om hier bewust aandacht aan te blijven geven.

Sluit de dag af

Zorg met thuiswerken dat je de dag echt afsluit. Ook al moet je om een of andere reden na het eten nog wat werk doen, sluit toch voor het eten de dag af. Dan voel je extra duidelijk dat het werk dat je in de avond doet niet onderdeel is van je werkdag. Je kan een rondje lopen of fietsen, je kan even iets uitgebreider koken aangezien je toch niet hoeft te reizen of je doet bewust andere kleren aan. Dit helpt je hersenen om in een andere modus terecht te komen. Wat overigens ook erg goed kan zijn voor je relatie 😉

Ga met een leeg hoofd slapen

Als laatste is het fijn om elke avond wat bewuster je hoofd leeg te maken. Dit leegmaken en veranderen van modus deden we ‘vroeger’ onbewust wanneer we het kantoor uitliepen en naar huis reden. Nu blijven we veelal in dezelfde ruimte wat een veel minder duidelijk verschil maakt voor onze hersenen. Wat heel goed blijkt te werken is elke avond even kijken naar de sterren. Kijk eens aandachtig naar dit filmpje. Het geeft een bizar gevoel van nietigheid. Wij zijn met onze aarde namelijk niet eens een zandkorrel in dit universum.

Dit besef blijkt therapeutisch te kunnen werken. Mensen worden begeleid in het mentaal (en soms ook spiritueel) reizen door ons universum om zo de zorgen die ze hebben te relativeren en de dankbaarheid voor wat ze wel hebben te vergroten. Maak dus een reis met je gedachten naar onze wolken, de maan, ons zonnestelsel en misschien wel verder. En laat vanuit die reis je gedachten en zorgen over je werk los. Het helpt mij in ieder geval veel beter los te laten EN te slapen.

Probeer deze tips eens toe te passen en laat weten wat je ervan vindt. En heb je andere tips, routines of ideeën, laat ze dan zeker achter in de reacties!

Reacties
Categorieën