Samenwerking in een team verbeteren met Lencioni

Door Corona staat samenwerking in een team onder druk. In veel van onze teamontwikkeltrajecten zien we dat de basis ingrediënten (volgens Lencioni) in veel teams ontbreken. Veel mensen ervaren een slechte samenwerking en voelen frustraties. In deze Happyfeed duid ik graag waar deze frustraties vandaan komen en waar je je op moet richten om de samenwerking in je eigen team te verbeteren.

This is your Video Unit!

Wanneer je in bijna elk teamontwikkeltraject Lencioni moet aanhalen weet je dat er iets mis is

Slechter samenwerken door Corona

In veel teams horen we dat de samenwerking minder, of zelfs niet, soepel verloopt. Er is geen gezamenlijk gevoel, weinig betrokkenheid en slechte communicatie. Wat we ook veel zien is dat er veel over elkaar gepraat wordt in plaats van tegen elkaar. De frustraties die mensen voelen in de samenwerking worden niet uitgesproken wat maakt dat er ook steeds meer irritaties optreden tussen teamleden. Ervaar jij dit ook in jouw samenwerkingen?

 

Een belangrijke oorzaak hiervan is Corona (de oorzaak van vele slechte dingen in ons leven ;)). Het vele thuiswerken maakt dat we meer op afstand komen te staan van ons werk en al helemaal van onze collega’s. Deze afstand maakt dat de verbinding minder wordt, er sneller irritaties ontstaan en dat die ook niet uitgesproken worden.

De piramide van Lencioni

Wanneer je in bijna elk teamontwikkeltraject dat je doet de piramide van Lencioni (of ook wel de 5 frustraties van teamwork) moet aanhalen dan weet je dat er iets mis is. Steeds vaker horen we dat teams worstelen met het op afstand werken. Mensen nemen niet altijd hun verantwoordelijkheden, betrokkenheid is lager en irritaties die gevoeld worden, worden niet uitgesproken. Wanneer we dit horen in een traject halen wij (vanzelfsprekend) de piramide van Lencioni erbij.


Piramide van Lencioni: samenwerken in een team


Lencioni beschrijft met zijn piramide de vijf frustraties van werken in een team: wanneer er geen vertrouwen is worden conflicten (of irritaties) niet uitgesproken. Er ontstaat een gebrek aan betrokkenheid waardoor mensen hun verantwoordelijkheid steeds minder nemen. Hierdoor is er ook weinig aandacht voor het resultaat. Kortom, wanneer vooral over elkaar gepraat wordt in plaats van met elkaar kan het zo zijn dat de basis van vertrouwen minder is of zelfs ontbreekt.

Bouwen aan vertrouwen tijdens Corona ​​​​

Het is logisch dat door Corona en het vele thuiswerken de onderlinge verbinding en daarbij het vertrouwen afbrokkelt. Verbinding maken met elkaar gebeurt door ‘live’ in contact te zijn. Je maakt dan namelijk samen oxytocine aan wat maakt dat je elkaar meer gaat vertrouwen.

 

Werk je in een team, en merk je dat dit speelt? Zorg dan dat je elkaar meer gaat ontmoeten. Wanneer het vertrouwen begint te verminderen mis je dé basis voor een goede samenwerking. Dan kan je nog zo hard blijven werken met elkaar, de resultaten zullen altijd achterblijven.

Wat JIJ kan doen om het vertrouwen te vergroten in een team

Met Happyholics halen we altijd proactiviteit en de cirkel van invloed aan. Wil je iets veranderen (hopelijk ten goede), dan begint dat altijd bij jezelf. Daar heb je namelijk direct invloed op. Dus ook in deze Happyfeed geef ik graag een aantal tips over wat jij kan doen om een positieve invloed te hebben op het vertrouwen in het team:

 

1. Praat nooit over iemand, altijd met iemand

2. Wanneer je iemand hoort praten over iemand anders, benoem punt 1

3. Toon je kwetsbaarheden (kwetsbaar zijn creëert veiligheid voor anderen om kwetsbaar te zijn)

4. Toon respect. Sta altijd open voor de perceptie van anderen

5. Zoek je collega’s op. Wees degene die contact creëert en zo verbinding

6. Kom afspraken die je maakt met je collega’s na

7. Toon betrokkenheid en loyaliteit

 

Wil jij een betere samenwerking realiseren door te werken aan meer vertrouwen in elkaar, pas dan deze 7 tips toe.

 

Mocht je nog meer inzicht willen over het bouwen van vertrouwen? Bekijk dan de laatste Happyfeed van Glenn over de emotionele bankrekening van Steven Covey. Je vindt hem hieronder.

Voorgaande Happyfeeds die hierop aansluiten

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?