Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

DE KRACHT VAN EMPATHIE

HAPPYFEED #26

  Meteen aan de slag    

 De verdeeldheid neemt toe, althans, dat zegt mijn gevoel. Enerzijds zitten we alweer meer dan een jaar in de corona situatie, anderzijds zorgen verkiezingsmomenten ook voor sterkere meningen en daardoor meningsverschillen. Maar er is een remedie tegen verdeeldheid en verschillen. Begrip, empathie en/of de ultieme vorm van proactiviteit: vergeving. En dus daarom de vraag aan jou:


 • Richting wie of wat zou jij meer begrip mogen tonen? 
 • Voor wie zou jij (meer) empathie mogen opbrengen?


Of wellicht durf je zelfs met deze vraag aan de slag:

 • Wie zou jij moeten vergeven? 


En daarom, bepaal dit eens voor jezelf. Neem het je voor. Of nog beter, onderneem direct actie. Eén mailtje of één appje is zo verstuurd toch...

Wees lief en zorg voor elkaar

 

"Zorg goed voor onze stad en voor elkaar." Met deze woorden sloot Eberhard van der Laan zijn afscheidsbrief af. Afgelopen weken moest ik regelmatig aan deze zin denken. Zorg voor elkaar. Wees lief voor elkaar. Mede doordat mij het gevoel bekroop dat er momenteel juist steeds meer verdeeldheid is. Mede daarom schreef ik vorige week een blog over verdeeldheid en hoe je ermee om kunt gaan.

  THEORIE 

 Waarom empathie bijdraagt aan werkgeluk. Voor anderen EN jezelf! 

Je leest het goed. Voor anderen EN jezelf! Door empathisch te zijn naar een ander, ervaar je namelijk allebei een oxytocine boost. Een ander helpen, spreekwoordelijk “je hand uit te steken” of gewoon simpelweg vriendelijk zijn tegen een ander. Door dat (vaker) te doen, maak zowel jijzelf als de ander oxytocine aan en gevolg daarvan is dat je allebei een geluksgevoel ervaart. 

 

Oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon - iets waar we al een jaar tekort aan hebben - heeft drie positieve effecten:

 • Het helpt om de dopamine behoefte – ook een positief hormoon, maar wel zeer verslavend – te verlagen. Wel waardevol i.r.t. social media en de enorme opkomst van het platform Clubhouse.
 • Het verlaagt de aanmaak van cortisol, waardoor je beter kunt omgaan met stress.
 • En daardoor zijn mensen geneigd elkaar meer te vertrouwen; meer en beter samen te werken; om zo samen obstakels te overwinnen en dingen te bereiken.


Empathie. De meest ultieme vorm van proactiviteit

Als je ons al een tijdje volgt, weet je dat ik groot fan ben van Stephen Covey. The 7 habits of highly effective people is wat mij betreft HET BOEK dat je moet lezen als je aan de slag wilt, gaat of bent met persoonlijke groei en ontwikkeling. Wees proactief is de eerste eigenschap uit het boek van Covey. Als iedereen dat toch (meer) zou doen... Je te richten op jouw cirkel van invloed, je focussen op de dingen waar je invloed op hebt.

 

Maar als je verder leest, kom je uit bij habit 5: first understand, then understood (eerst begrijpen, dan begrepen worden). En daar omschrijft Covey dat vergeven de meest ultieme vorm van proactiviteit is. Een mooie quote die ik daarover ooit hoorde is de volgende:


“Vergeving is de hoop op een beter verleden loslaten”


Maar hoe doe je dit dan? Simpelweg door beter te luisteren. Zoals Eckhart Tolle het omschrijft: halveer je zendtijd en verdubbel je (persoonlijke) groei. En helemaal voor mensen met een extraverte voorkeur. Ik spreek uit ervaring 😉

 

Covey omschrijft in zijn boek de 5 luisterniveaus. Waarbij level 4 & 5 pas écht bijdragen aan contact en verbinding maken. Terwijl helaas de meeste mensen vooral op level 2 of 3 luisteren…

 1. 1. Ignoring – negeren
 2. 2. Pretending – doen alsof
 3. 3. Selective – selectief
 • 4. Attentive – aandachtig
 • 5. Empathic – empathisch

Maar hoe luister je dan aandachtig en empathisch? Enerzijds door te luisteren met je hart en gevoel, in plaats van met je oren en ratio. En anderzijds door je mening, advies of goedbedoelde oplossing wat vaker voor je te houden. Je ego wat te onderdrukken. Accepteer wat vaker de meningen van anderen. Niet voor niets is 1 van mijn leefregels, gekoppeld aan mijn kernwaarde begripvol:


"Ik heb mijn mening, maar geen oordeel"
Ego en empathieDe meeste mensen deugen

Boekentip 2: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Alhoewel ik eigenlijk verwacht dat je naast Covey, deze ook al hebt gelezen. Toch? Een dikke aanrader, zeker omdat het ook zeer fijn geschreven is. Leest makkelijker weg dan Covey, wat dan weer geen excuus mag zijn om Covey dan maar niet te gaan lezen, he?!

 

In dit boek zitten zoveel inzichten. Zowel vanuit psychologisch als sociologisch oogpunt. Het boek moet je gewoon echt zelf lezen, wel ga ik hier Rutger zijn 10 leefregels delen, waarmee hij afsluit in het boek. In zijn boek licht hij deze uitgebreider toe, maar ik denk dat ze voor zich spreken: 

 • Bij twijfel, ga uit van het goede (in mensen)
 • Denk in win-win scenario’s
 • Verbeter de wereld, stel een vraag
 • Temper je empathie, train je compassie
 • Probeer de ander te begrijpen, ook als je geen begrip hebt
 • Heb je naaste lief, ga gelijk ook anderen hun naasten liefhebben
 • Vermijd het nieuws
 • Sla geen nazi (of: steek een hand uit naar je grootste vijand)
 • Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede
 • Wees realistisch


Ze spreken mij alle 10 aan, waarbij er 5 voor mij persoonlijk extra uitspringen. 

En als je dan toch tot hier hebt gelezen ben ik benieuwd: welke leefregel spreekt jou het meest aan? Leuk als je dat hieronder laat weten of mij dat mailt op glenn@happyholics.com


Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?