Bouwen aan vertrouwen:
hoe doe je dat?  

Vertrouwen, iedereen weet dat dit de basis is voor alle relaties. Zowel privé als in werk. Het begint met zelfvertrouwen, comfortabel zijn met jezelf en het gevoel hebben dat je volledig jezelf mag zijn. Om van daaruit te bouwen aan vertrouwen met de ander. Maar hoe doe je dat nou? 

This is your Video Unit!

Hoe is de balans op jouw emotionele bankrekening(en)?

HOE BOUW JE AAN VERTROUWEN?

Afgelopen week kwam dit vraagstuk twee keer voorbij. Eerst tijdens een teamsessie die ik faciliteerde, waarin bouwen aan vertrouwen één van de verwachtingen was van het team. Daarnaast tijdens een coachingsgesprek, waarin de coachee aangaf een slechte relatie te hebben met een aantal van zijn klanten. De behoefte van de coachee was om dit vertrouwen te herstellen. Herken jij wellicht herken zelf iets in 1 van bovenstaande situaties? Dan hieronder een eenvoudige, maar zeer krachtige aanpak.

 

Het is simpel: maak werk van je emotionele bankrekening, ook wel bekend als de emotional bank account van Stephen Covey. En net als een gewone bank account of bankrekening, heeft de emotionele bankrekening ook 2 kanten: debet en credit. Oftewel, je kunt opnames (negatief effect) en stortingen (positief effect) doen. Nieuwsgierig naar wat dit model precies inhoudt? De theorie vind je hier.


emotionele-bankrekening

AAN DE SLAG MET VERTROUWEN VERBETEREN 

Niet zo’n behoefte aan theorie, maar wil je het gelijk toepassen? Dat kan! Neem een collega of iemand anders in gedachte waarmee het momenteel niet zo lekker gaat in de samenwerking of onderlinge communicatie. En scoor eens voor jezelf: vind jij dat jullie een positieve of negatieve balans hebben op de emotionele bankrekening? 

Trouwens, mocht deze score negatief zijn, heb ik een geheimpje voor je: grote kans dat dit voor hem of haar ook geldt. Maar goed, jij kunt nu actie ondernemen als je dat wil: 

  • Schrijf eens op wat jij positief vindt aan deze persoon. Welke talenten of positieve eigenschappenheeft deze persoon? Of wat heeft hij of zij recent gedaan wat leidde tot een prettig of positief gevoel bij jou? 
  • Ga vervolgens de komende tijd eens bewust aan de slag om positieve stortingen te doen richting hem of haar. En merk maar op hoe de relatie zal gaan verbeteren.

Een aantal aspecten die goed zijn om in je achterhoofd te houden.

1. Vertrouwen – trust – is de basis & brandstof voor alle relaties. Lencioni noemt het niet voor niets de onderste bouwsteen van een effectief team.

2. Zowel stortingen (+) als opnames (-) werken volgens het “zie je wel-effect”.

3. De emotionele bankrekening – zowel de stortingen als de opnames – zijn tijdloos.

4. Een storting (+) is pas een storting (+) als de ander deze als een positieve storting percipieert.

ALWEER STEPHEN COVEY?

De vorige Happyfeed van Itamar, in combinatie met mijn ervaringen vorige week tijdens de teamsessie en coachingsessie, inspireerde mij tot deze Happyfeed. Tja, welke trainer/coach heeft Stephen Covey nou niet altijd bij zich he? Maar goed, niet alleen voor trainers en coaches is dit boek een must read. Als je het mij vraagt eigenlijk voor iedereen! In Nederland, mede door de onjuiste vertaling – de 7 eigenschappen van effectief leiderschap – wordt het hier vaak gezien als een boek over leiderschap/management. Onterecht, want het is veel meer een persoonlijk ontwikkelingsboek, het gaat namelijk over the 7 habits of highly effective people.

 

Goed, Itamar en ik zijn dus enthousiast over het werk van Covey. En kunnen het iedereen aanraden die persoonlijk effectiever & gelukkiger wil worden. In werk, privé, in relaties en/of in communicatie. Het is dus ook niet zo vreemd dat Covey in eerdere Happyfeeds al voorbij is gekomen. En we kunnen jullie beloven: ook in toekomstige Happyfeeds zal hij de revue passeren. 

 

Mocht je hierdoor nou nieuwsgierig zijn geworden, maar geen zin hebben om een heel boek te gaan lezen? De eerste 3 principes uit zijn boek heb ik voor je samengevat in deze blog: heb jij het best verkochte persoonlijke ontwikkelingsboek al gelezen?

Voorgaande Happyfeeds die hierop aansluiten

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?