Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

LEADERS ARE READERS

HAPPYFEED #22

  Meteen aan de slag    

 

"LEADERS ARE READERS"


Een quote die bij mij resoneerde toen ik hem jaren geleden hoorde. En ik moest er recent weer aan denken. En daarom deel ik hier de 5 redenen waarom lezen bijdraagt aan een leuker (werkend) leven en aan persoonlijke groei & (persoonlijk) leiderschapsontwikkeling. Maar eerst even een concrete vraag:


Welk boek heb je ooit gekregen en zou je nu eindelijk eens moeten gaan lezen?

Of welk boek ligt in de kast, waar de tijd rijp voor is om erbij te pakken? 


Begin vandaag aan dit boek, oftewel: onderneem actie. Veel leesplezier en inspiratie gewenst! En weet: 

null


  Theorie    

Waarom leiders lezen en het jou ook kan helpen in het realiseren van een (nog) leuker werkend leven! 


5 reden waarom lezen helpt in jouw groei in (persoonlijk) leiderschap

Wist je dat succesvolle leiders & ondernemers twee gewoontes gemeen hebben? Regelmatig lezen en mediteren. En om Mark Twain te quoten: "Degene die nooit leest heeft geen enkel voordeel ten opzichte van de persoon die niet kan lezen."

Hieronder 5 redenen waarom lezen bijdraagt aan persoonlijke groei, (persoonlijk) leiderschapsontwikkeling en werkgeluk:

  • Lezen verheldert je denken en stimuleert betere besluitvorming.
  • Lezen verruimt je blik: brengt je op nieuwe ideeën en helpt je anderen beter te begrijpen.
  • Lezen maakt je effectiever: in communiceren, in omgaan met stress & andere aspecten in het (werkende) leven.
  • Lezen geeft je een voordeel op anderen: doordat jij dingen leest of leert, die anderen (nog) niet weten.
  • Lezen houd je brein jong! 


1. Lezen verheldert je denken en stimuleert betere besluitvorming.

Door te lezen doe je nieuwe informatie op. Of je bekrachtigt, verdiept of verbreed de kennis die je al had. Uit een Amerikaans onderzoek is een groep lezers vergelijken met een groep televisiekijkers. Uitkomst? De groep lezers wisten meer, waren kritischer ten opzichte van informatie en hadden hun analytisch vermogen significant beter ontwikkeld. Deze vaardigheden in combinatie met het feit dat je door lezen bloot wordt gesteld aan verschillende perspectieven, draagt bij in het helder en overwogen maken van besluiten. Het verbetert dus letterlijk je oordeelsvorming! 

 

2. Lezen verruimt je blik: breng je op nieuwe ideeën en helpt je anderen beter te begrijpen.

Lezen geeft ons toegang tot nieuwe ervaringen en andere inzichten. Doordat het andere perspectieven geeft op situaties, helpt het ook om (meer) begrip te kunnen tonen richting anderen. Je zult meer begrip krijgen voor andere standpunten en meningen. Durf juist eens boeken te lezen die misschien buiten jouw interesse of comfort zone liggen. Daarom kan een boek, dat je van een ander hebt gekregen, juist extra waardevol en interessant zijn. Sta open en wees nieuwsgierig, wie weet hoe het je kan inspireren! 

 

3. Lezen maakt je effectiever: in communicatie, in omgaan met stress & andere aspecten in het (werkende) leven.

Wist je dat lezen helpt om meer empathie te ontwikkelen? En mensen die empathisch zijn, kunnen zich goed in anderen verplaatsen en inleven. Zeer effectief in communicatie met anderen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat mensen die regelmatig lezen, een 3x zo hoge woordenschat hebben als mensen die vooral televisiekijken. En hoe breder je woordenschat, des te effectiever en genuanceerder kun je communiceren. En in relatie tot stress, even een vraag. Ben je ooit helemaal opgegaan in een boek, dat je maar bleef doorlezen? Ja? Hoe was dat? Ik weet één ding zeker: deze ervaring was vast een stuk relaxter voor je brein en gemoedstoestand dan eindeloos scrollen op Instagram…

 

4. Lezen geeft je een voordeel op anderen: doordat jij dingen leest of leert, die anderen nog niet weten.

Lezen leidt tot inspiratie en inspiratie leidt tot persoonlijke groei & ontwikkeling. Door te lezen, leer jij dingen die andere niet leren, terwijl die wel beschikbaar is voor hen. Want het overgrote deel van de mensen zegt geen tijd te hebben om te lezen. Geldt trouwens ook voor te mediteren. Of om te sporten. Ach, weet je wat het is met tijd? Tijd heb je niet, maar zul je moeten maken. De vraag is dus, waar ga jij tijd in stoppen? Social media, Netflix of een goed boek? ;-)

 

5. Lezen houd je brein jong! 

Lezen draagt bij aan emotionele intelligentie en het mentaal scherp houden van je brein. Het is mentale training, een manier om je hersenen en mindset te trainen. En misschien nog wel extra wanneer het boeken zijn die je hebt gekregen en niet zelf hebt uitgezocht. Daardoor krijg je namelijk nieuwe inzichten, maak je op brein niveau andere neurale verbindingen aan en draagt het bij aan een positieve brein ontwikkeling. 

 

Ik onderschrijf dan ook een conclusie van Michael Hyatt: “If you want to lead, you simply must read”. En dan gaat “lead” voor mij niet alleen over leiding geven aan anderen, maar vooral leidinggeven aan jezelf en regie nemen over je eigen (werkende) leven.


BONUS TIP! 

Heb je iets gelezen en wil jij je dat eigen maken? Leg het uit aan anderen! Zoals we in de 9e Happyfeed al hebben toegelicht vanuit het Learn, Teach, Apply principe. Leer iets, leg het uit aan een ander en daarmee integreer je het zelf nog het meest. Daarom is een boek nog eens lezen ook zo krachtig. Of wat denk je van voorlezen? Wie steekt het meest op van boeken voorlezen aan kinderen? Het kind of degene die voorleest?

 

En ben je nieuwsgierig naar de boeken die voorbij komen in het filmpje? Hieronder mijn persoonlijke reflecties op deze boeken. Wil je er meer over weten, of inspiratie ontvangen van boeken tips omtrent persoonlijke groei & ontwikkeling? Mail mij gerust of laat onderaan in de feedback een reactie achter. Ook als je graag wil dat ik in een volgende Happyfeed één van deze boeken eens verdere uitdiep voor je!

 

null

 

Een greep uit mijn persoonlijke boekenkast

Ondernemen is een ABC’tje – Michiel Muller

Dit boek kreeg ik van een aantal oud-collega's toen ik in 2017 volledig voor mezelf ging werken. Toen greep het boek me nog niet, het was nog niet het juiste moment. Nu reflecterend voelde ik mezelf toen nog geen ondernemer, meer een ZZP’er. In 2020 is dit veranderd, waardoor het boek mij nu wel greep. Een simpel en fijn geschreven boek, door een echte rasondernemer. Michiel Muller is onder andere de oprichter van Picnic & Tango. Aanrader, zowel als je ondernemer bent, of overweegt om te gaan ondernemen.

 

Vier vragen die je leven veranderen – Byron Katie

Thanks, Ivar! In augustus 2020 kreeg ik dit boek voor m’n verjaardag en werd er gelijk door gegrepen. Ik wilde tenslotte gelijk weten wat die vier vragen zijn. Mocht je dat ook hebben, hier komen ze, in de volgorde waarin je ze jezelf of een ander stelt:

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? 

3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte gelooft? 

4. Wie zou je zijn (als mens) zonder deze gedachte? 

 

Een boek, vol met praktische voorbeelden, waarbij Byron Katie laat zien hoe deze 4-staps interventie voor ieder probleem een oplossing biedt. 

 

Happyholics – Itamar Sharon

Jaren geleden kreeg ik deze van Itamar. In een ruk uitgelezen en tijdens het lezen dacht ik: zo simpel, maar ook zo treffend. Ik gun iedereen dit boek. Lees het , integreer de 5 pijlers van werkgeluk in jouw werkende leven en ik beloof je dat het je veel zal opleveren. Dus wil je aan de slag met werkgeluk of gun je dat een ander? Trap de open deur dan maar zelf in ;-) 

Je vindt hem hier! 

 

Tools of Titans – Tim Ferriss

Wow, wat is Tim Ferriss een baas! Hij heeft bijna 200 mensen - biljonairs, iconen & world-class performers - geïnterviewd omtrent hun tactieken, routines & gewoontes. Een dik boek, niet beschikbaar in het Nederlands, maar zeer inspirerend om inzicht te krijgen in gewoontes en routines van succesvolle ondernemers en leiders. Je zult het niet in één ruk uitlezen is mijn ervaring, maar wel brengt ieder interview waardevolle inzichten met zich mee.  

 

7 eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Het bestverkochte persoonlijke groei- & ontwikkelboek op AARDE! Want geloof me, integreer deze 7 eigenschappen, of eigenlijk 7 habits/gewoontes, en (werk)geluk is een logisch gevolg. Ook verkrijgbaar voor kinderen, die staat al op de verlanglijst voor m'n zoontje. En dit was het boek dat ik kreeg als student, van een persoonlijke inspiratiebron: Dennis Gebbink, oprichter van de mooiste sportclub van de wereld: Only Friends. In de 11e Happyfeed heb ik al stil gestaan bij de kracht van inspiratie(bronnen) en wat dat teweeg kan brengen als die je een boek cadeau geven.

 

Remco Claassen trilogie: IK, WIJ, Verbaal Meesterschap

En dan, last but not least, de “Remco Claassen trilogie”. 3 dikke aanraders, ook omdat ze heerlijk weglezen. Remco schrijft zoals hij spreekt/traint. 

- IK: een boek over persoonlijk leiderschap, gezond egocentrisme & meer effectiviteit.

- WIJ: een boek over de psychologie van het gunnen, hoe jij je staande houdt in een wereld met anderen.

- Verbaal Meesterschap: een boek over effectief presenteren, spreken met impact en hoe je gehoord kunt worden. Verplicht leesvoer als je het mij vraagt voor een ieder die regelmatig spreekt, traint of presentaties geeft. 

 

Nogmaals, wil je dat ik één van deze boeken verder uitdiep voor je? Of wil je gewoon eens wat vrijblijvende tips of inspiratie over waardevolle groeiboeken, op basis van je persoonlijke behoefte? Mail mij gerust op glenn@happyholics.com of laat hieronder je feedback achter met je persoonlijke vraag over een boek of waar de volgende Happyfeed over moet gaan. 

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?