Alles over de DISC test en de vier temperamenten

De DISC test is een populair persoonlijkheidsprofiel (in vergelijking met bijvoorbeeld Insights Discovery) die in diverse contexten wordt gebruikt, variërend van professionele ontwikkeling tot teambuilding. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat de DISC-test precies is, wat het meet en waarom het zo waardevol is voor zowel individuen als organisaties.

Wat is de DISC test?

De DISC test is een persoonlijkheidstest. Het is een instrument dat jouw voorkeuren in je persoonlijkheid inzichtelijk maakt en is ontwikkeld door Dr. William Marston in 1920. De naam 'DISC' is een acroniem voor de vier hoofdkenmerken (de DISC temperamenten) die de test meet: Dominantie (D), Invloedrijk (I), Stabiliteit (S) en Consciëntieus (C). Deze kenmerken helpen bij het begrijpen van iemands gedragsstijl en voorkeuren.  

De bedenker van het DISC model: William Moulton MarstonDe bedenker van de DISC test: William Moulton Marston

De specifieke lengte van een DISC-test kan variëren afhankelijk van de versie die wordt gebruikt. Over het algemeen bestaan DISC tests uit een reeks vragen waarbij deelnemers wordt gevraagd om zichzelf te beoordelen op verschillende gedragskenmerken. Er zijn DISC tests die bestaan uit ongeveer 24 vragen, terwijl andere meer uitgebreide versies mogelijk meer dan 100 vragen bevatten.

Een belangrijk aspect van de DISC test is dat ze vaak gebruikmaken van stellingen of uitspraken waarbij de deelnemer wordt gevraagd in welke mate ze het eens of oneens zijn met elke uitspraak. De antwoorden van de deelnemer worden vervolgens geanalyseerd om hun voorkeursgedragsstijlen in kaart te brengen op de vier DISC-dimensies: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit

De DISC analyse

De DISC analyse (of ook wel de DISC methode) is het proces waarbij de resultaten van de test worden geïnterpreteerd. Het doel is om te begrijpen welke gedragsstijl de persoon het meest kenmerkt. Het resulteert in een gedetailleerde beschrijving van iemands sterke punten, communicatiestijl, mogelijke zwakke punten en hoe ze omgaan met uitdagingen. De DISC analyse doet dit aan de hand van de volgende vier temperamenten:

Het DISC model en alles wat deze persoonlijkheidstest meet

Dominantie (D)

Dit kenmerk verwijst naar de mate waarin een persoon direct en assertief is in het nastreven van doelen. Individuen met een hoge D-score zijn vaak vastberaden, competitief en doelgericht. Ze nemen graag het voortouw en zijn bereid risico's te nemen om resultaten te bereiken. Ze hebben doorgaans sterke leiderschapskwaliteiten, maar kunnen soms als autoritair worden ervaren.

Invloedrijk (I)

Het I-kenmerk meet de mate waarin iemand sociaal en expressief is. Personen met een hoge I-score zijn vaak optimistisch, enthousiast en extravert. Ze gedijen in sociale interacties, kunnen overtuigend zijn en hebben de neiging anderen te beïnvloeden. Ze zijn vaak te vinden in rollen waarin communicatie en samenwerking belangrijk zijn, zoals marketing of verkoop.

Stabiel (S)

Dit kenmerk verwijst naar de mate waarin iemand gestructureerd, geduldig en bestand is tegen stress. Personen met een hoge S-score zijn meestal geduldig, consciëntieus en verantwoordelijk. Ze houden van routine en voorspelbaarheid, en ze gedijen in een omgeving waarin ze de tijd hebben om grondig te overwegen voordat ze handelen. Ze zijn vaak uitstekende teamspelers en zorgen voor stabiliteit in groepen. 

Consciëntieus (C)

Het C-kenmerk meet de mate waarin iemand ordelijk, nauwkeurig en analytisch is. Personen met een hoge C-score zijn vaak nauwgezet, gestructureerd en hechten veel waarde aan details. Ze zijn perfectionistisch en streven naar kwaliteit in hun werk. Ze gedijen in situaties waar nauwkeurigheid en precisie van cruciaal belang zijn, zoals in financiële of wetenschappelijke beroepen.

De DISC analyse erkent dat mensen een combinatie van deze temperamenten kunnen hebben, maar er is vaak één of twee die de voorkeur hebben. Het is echter belangrijk te benadrukken dat DISC een vereenvoudigd model is en niet alle nuances van iemands persoonlijkheid kan vatten.

Wil je meer weten over de vier temperamenten van de DISC test en zien hoe een DISC profiel eruitziet? Bekijk dan dit artikel.

Aan de slag met de DISC test? Doe een DISC training!

Wil je met je team of organisatie beter inzicht krijgen in ieders persoonlijkheidsvoorkeuren en daardoor (nog) beter samenwerken? Een DISC training kan een goed antwoord zijn. Zo kan het waardevol zijn om als team aan de slag te gaan met een persoonlijkheidstest als DISC. Hierdoor krijgt ieder teamlid inzicht in de eigen, maar ook de persoonlijkheidsvoorkeuren van de teamleden. Dit maakt dat de teamleden elkaar nog beter begrijpen, en snappen hoe ze goed op elkaar af kunnen stemmen. In plaats van ‘last’ hebben van elkaar, ga je juist de diversiteit in het team benutten.

Dus wil je weten of een DISC training (of een training met een andere persoonlijkheidstest zoals Insights Discovery) passend is voor jouw team of organisatie? Neem dan even contact met ons op en dan bespreken we de mogelijkheden. 

Reactie plaatsen