De 4 DISC kleuren uitgelegd

Het is gek. Er wordt veel gesproken over de DISC kleurentest. Maar oorspronkelijk is het nooit een kleurentest geweest. DISC meet op vier temparementen; Dominantie (D), Invloedrijk (I), Stabiliteit (S) en Consciëntieus (C). Maar om het DISC model beter toegankelijk te maken en daardoor makkelijker te begrijpen, zijn er aan deze vier temparementen kleuren gekoppeld. Dit is ook in lijn met andere persoonlijkheidstesten zoals Insights Discovery en Management Drives. 

Omdat er nu dus veel gebruik gemaakt wordt van de DISC kleuren brengen we deze in dit artikel in kaart. 

De 4 DISC kleuren

Aan elke temperament is er nu een kleur gekoppeld:

 1. Dominantie (D) - Rood
 2. Invloedrijk (I) - Geel
 3. Stabiel (S) - Groen
 4. Consciëntieus (C) – Blauw

Zoals je zult gaan zien zijn de beschrijvingen van deze vier temperamenten en dus de vier kleuren zeer vergelijkbaar met die van Insights Discovery.

DISC rood – Dominantie

Rood vertegenwoordigt dominantie. Personen met een hoge D-score zijn vaak assertief, vastberaden en resultaatgericht, vergelijkbaar met de eigenschappen die geassocieerd worden met de kleur rood.

 1. Kenmerken: Individuen met de voorkeursstijl DISC rood zijn assertief, zelfverzekerd en gericht op resultaten. Ze nemen graag het voortouw en hebben een sterke behoefte aan controle.
 2. Communicatiestijl: Direct, confronterend en doelgericht. Mensen met een voorkeur voor Dominantie zijn niet bang om hun mening te uiten en nemen snel beslissingen.
 3. Sterke punten: Effectieve leiders, nemen snel beslissingen, nemen risico's, streven naar uitdagingen.

DISC geel - Invloedrijk

Geel staat voor invloed. Mensen met een hoge I-score zijn vaak optimistisch, expressief en sociaal, en deze kenmerken komen overeen met de associaties met de kleur geel.

 1. Kenmerken: Mensen met een grote voorkeur voor DISC geel zijn sociaal, enthousiast en extravert. Ze gedijen in omgevingen met interactie en vinden het leuk om anderen te beïnvloeden.
 2. Communicatiestijl: Expressief, vriendelijk en overtuigend. Ze zijn goed in het opbouwen van relaties en motiveren van anderen.
 3. Sterke punten: Inspirerend, sociaal, creatief, bevordert teamgeest.

DISC groen - Stabiel

Groen symboliseert stabiliteit. Personen met een hoge S-score zijn meestal geduldig, consciëntieus en hebben een voorkeur voor een gestructureerde aanpak, wat overeenkomt met de associaties met de kleur groen.

 1. Kenmerken: Mensen met hoge voorkeur voor DISC groen zijn coöperatief, geduldig en hebben een sterke behoefte aan harmonie. Ze waarderen relaties en streven naar een rustige en voorspelbare omgeving.
 2. Communicatiestijl: Luisterend, ondersteunend en conflict vermijdend. Ze geven de voorkeur aan samenwerking en harmonie.
 3. Sterke punten: Betrouwbaar, empathisch, teamspeler, behoudt stabiliteit.

DISC blauw - Consciëntieus

Blauw vertegenwoordigt conformiteit. Mensen met een hoge C-score zijn meestal nauwgezet, analytisch en hechten veel belang aan details, vergelijkbaar met de eigenschappen die geassocieerd worden met de kleur blauw.

 1. Kenmerken: Personen met hoog voorkeur voor DISC blauw zijn nauwkeurig, analytisch en hechten veel waarde aan details. Ze streven naar kwaliteit en precisie in hun werk.
 2. Communicatiestijl: Feitelijk, gestructureerd en voorzichtig. Ze denken grondig na voordat ze handelen en geven de voorkeur aan gedegen planning.
 3. Sterke punten: Nauwkeurig, georganiseerd, analytisch, hoge kwaliteitsstandaarden.

Wat zit in het DISC profiel?

Bij het maken van de DISC (kleuren)test ontstaat er dus een profiel dat je inzicht geeft op hoe jij scoort op de vier temperamenten en kleuren. In dit profiel vind je een visuele weergave in de vorm van een grafiek waarbij de vier DISC kleuren worden weergegeven met hun respectieve scores.

Je ontvangt ook een beschrijvende feedbackrapportage die uitleg geeft over wat elke dimensie betekent, hoe ze zichzelf in verschillende situaties kunnen herkennen, en hoe ze effectiever kunnen communiceren en samenwerken met anderen.

Bij het doen van de DISC test heb je de keuze om de uitgebreidheid van je profiel te kiezen, zo heb je:

 • DISC basisprofiel - het normale basisprofiel.
 • DISC aanvullend - in dit profiel is gedrag en drijfveren te zien.

 Wil je zien hoe een basis DISC profiel eruitziet? Bekijk dan dit voorbeeld profiel.

Aan de slag met de DISC kleurentest?

Wil je met je team of organisatie beter inzicht krijgen in ieders persoonlijkheidsvoorkeuren en daardoor (nog) beter samenwerken? En wil je weten of DISC of een andere persoonlijkheidstest zoals Insights Discovery daarin kan bijdragen? Neem dan even contact met ons op en dan kijken we wat passend is voor jou.

Reactie plaatsen