Wat is jouw gunfactor en
hoe vergroot je die?  

De gunfactor. Het klinkt bijna als iets magisch of iets dat aangeboren is. Nou is dat deels waar, maar bovenal kun je deze ontwikkelen en vergroten. Daarvoor is alleen eerst nodig dat je weet wat jouw persoonlijke gunfactor is. En als je dat weet, dat je vervolgens zorgt voor het vergroten van je gunfactor. Maar hoe doe je dat nou? 

This is your Video Unit!

Wat is jouw gunfactor?

JOUW GUNFACTOR VERGROTEN! 

In een 2-daagse teamsessie kwam dit vraagstuk aan bod. Mede doordat er een deelnemers was met een hoge gunfactor. Zowel binnen het team als in de ogen van mensen buiten het team. Maar hoe kwam dit nou? En hoe kun je jouw gunfactor verhogen?

 

Een aantal aspecten waren overduidelijk van toepassing op deze man. Comfortabel met zichzelf, gezonde dosis zelfspot, communicatief vaardig en behulpzaam naar anderen. En toch dacht ik, er is vast meer waardoor mensen een gunfactor hebben. En dus besloot ik mezelf er nog wat meer in te verdiepen. En zodoende kwam ik uit bij deze podcast die ik vervolgens besloot te gaan luisteren op de terugweg naar huis. 


Zie hier 7 manieren waarmee je de gunfactor kunt krijgen of verhogen:

 • Proactief zijn en proactief gedrag vertonen. Zelfstartend, initiatief nemen e.d.
 • Waarde toevoegen aan anderen. En dit doen vanuit oprechtheid, zonder dat je er iets voor terug verwacht.
 • Spontaniteit en een gezonde dosis zelfspot.
 • Kwetsbaarheid & openheid. Door je kwetsbaar, open en eerlijk op te stellen, groeit namelijk vertrouwen. En toename van onderling vertrouwen leidt tot een hogere gunfactor.
 • Zelfwaardering, jezelf iets gunnen. En daar gewoon comfortabel en helemaal prima mee zijn dat jij jezelf dit gunt.
 • Waardering richting anderen. Waardering uitspreken en anderen oprechte complimenten geven.
 • Aandacht, oprechte aandacht. Door empathie te tonen, aanwezig te zijn in het moment, attent te zijn naar anderen.

 

Wil ik je nu twee vragen stellen, zodat je er direct mee aan de slag kunt gaan:

 • Welke van deze 7 manieren gaat jou gemakkelijk af? Ga hier dan bewust meer van doen de komende week! 
 • In welke van deze 7 manieren zit voor jou de meeste groei. Ga ook hier dan bewust mee aan de slag de komende week!

VANUIT DE GUNFACTOR, HOE KUN JE ANDEREN DAN BEÏNVLOEDEN?

Van Pacelle van Goethem heb ik mogen leren dat er 3 beïnvloedingsstijlen zijn. En tuurlijk, je zult vast een 4e stijl kunnen bedenken, op basis van een andere invalshoek of theorie. Maar toch, deze 3 stijlen spraken voor mij enorm tot de verbeelding.

 

Allereerst, voordat je mensen überhaupt kunt beïnvloeden, is het noodzakelijk dat de ontvanger eerst ontspannen en ontvankelijk is. Oftewel, dat iemand jou vertrouwd. En hoe doe je dat dan? Dat werkt volgens de 4 stappen van vertrouwen:

1. Zelfvertrouwen bij jou, oftewel, je vertrouwt jezelf.

2. Jij vertrouwt de ander, jij vindt de ander oke & goed zoals hij/zij is.

3. De ander vertrouwt zichzelf, voelt voldoende vertrouwen en zichzelf niet kleiner dan jij.

4. Waarna vervolgens de ander jou ook vertrouwt.

 

Je kunt bovenstaande bereiken m.b.v. de 7 manieren om een gunfactor te bouwen. Of bewust gaan bouwen aan een positieve emotionele bankrekening. Of door bewust de 3 verschillende beïnvloedingsstijlen in te zetten. 

 • Autoriteit – je gelooft en vertrouwt iemand doordat deze persoon expert of autoriteit is. Op een bepaald gebied, of doordat iemand kracht uitstraalt. 
 • Vriend – je vertrouwt iemand doordat deze persoon vriendelijk een sympathiek overkomt, alsof iemand een vriend van je is.
 • Voorbeeld – je gelooft iemand doordat je deze persoon cool of inspirerend vindt, een bepaalde stoere uitstraling. 

WAT IS JOUW VOORKEURS BEINVLOEDINGSSTIJL?

Twee bonusvragen in deze Happyfeed

 • Wat is jouw persoonlijke voorkeursstijl? Hoe beïnvloed jij mensen bij voorkeur en door welke stijl laat jij je makkelijk beïnvloeden?
 • Welke van de 3 stijlen ligt jou het minst? En hoe zou je in jouw manier van presenteren elementen kunnen toevoegen die bij deze stijl passen?

Het feit is namelijk dat iedereen een voorkeur heeft. En als je dus voor een hele groep – als trainer of als je een presentatie geeft – de gunfactor wilt hebben vanuit de hele groep, dan zul je alle stijlen moeten (kunnen) inzetten. Verschillende situaties vragen tenslotte om verschillende aanvliegroutes. Altijd authentiek, vanuit jouw eigen stijl en voorkeur. Maar waarbij je ook de andere stijlen toevoegt. Want hoe meer je hebt van alle drie de stijlen, hoe meer overtuigingskracht je hebt.


Succes met het (verder uit)bouwen van je gunfactor en zo een positieve impact maken op de mensen om je heen! En mocht je trouwens af en toe 20-30 minuten inspiratie zoeken, ik kan de Psychologie van Succes podcast van harte aanbevelen. Korte en krachtige afleveringen, een uitgebreid scala aan onderwerpen en als je het mij vraagt hebben Tonny & Albert allebei de gunfactor ;-) 

Voorgaande Happyfeeds die hierop aansluiten

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?