Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

Meditatie voor beginners

HAPPYFEED #27

  Meteen aan de slag    

 

Meditatie en mindfulness kunnen zo ontzettend waardevol zijn. Je geniet meer van het leven, staat beter stil bij hoe je je voelt en realiseert meer ontspanning en bewustzijn in deze hectische tijd. Toch is het voor veel mensen, mijzelf incluis, lastig vol te houden.

 

Heb jij het jezelf ook wel eens voorgenomen te mediteren en lukte het niet? Check dan deze 3 simpele (en tegelijk super mooie) meditatie-oefeningen van 1 minuut of minder:

 

Chade-Meng Tan is één van de eerdere Google medewerkers (#107) en tevens voorzitter van One Billion Acts of Peace wat in 2015 genomineerd is geweest voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij raadt deze 3 simpele meditatie oefeningen aan die zo prachtig (en tegelijk zo effectief) zijn om mee te beginnen:


 1 bewuste ademhaling per dag 

Tan gelooft dat meditatie niet als ‘een (zware) opgave’ moet worden gezien én gevoeld. Je moet voor jezelf simpele meditatie oefeningen kiezen die je makkelijk afgaan. Het is iets waar je van zou moeten genieten… niet tegenop zien. Een mooie oefening die hij daarom aan mensen aanraadt is heel simpel 1 keer op een dag een bewuste ademhaling doen. Dus 1 keer heel bewust inademen en vervolgens heel bewust uitademen.


De reden dat dit zo’n effectieve oefening is, is omdat je heel makkelijk een routine opbouwt. Elke dag 1 keer een bewuste ademhaling is zo makkelijk vast te houden, dat je jezelf aanleert bewuster het leven te leven. Daardoor bouw je ook steeds maar motivatie op om uitgebreider te gaan mediteren.

 

 Loving-kindness meditation 

In deze 1 minuut durende oefening sta je even bewust stil bij de mensen in je leven. Je neemt een minuut de tijd om rustig te gaan zitten, te ontspannen en vervolgens 2 mensen in je hoofd te nemen die je toewenst gelukkig te zijn. Dit doe je één voor één. That’s it. Je zult merken dat wanneer je dit doet je een positief gevoel krijgt. Ze zeggen dat geven net zoveel geluk geeft als ontvangen, en deze simpele meditatie oefening bewijst dat. En als we ook nog eens geloven in de kracht van het universum en dat onze positieve gedachten daadwerkelijk effect hebben op het geluk van deze mensen dan is dat natuurlijk helemaal mooi.


Waarom deze oefening zo waardevol is, is omdat je niet alleen even bewust de tijd neemt voor het toewensen van geluk aan anderen (wat ons een gelukkig gevoel geeft) maar ook omdat je stil staat bij de mensen in je leven. Ik vind deze oefening in ieder geval prachtig!


 Just note gone 

Ze zeggen dat iets verliezen emotioneel zwaarder weegt dan iets winnen. Toch staan we maar weinig stil bij alles wat weggaat in ons leven. Weet je nog dat de buren bij ons aan het verbouwen zijn? En dat mijn geduld daarvoor ver te zoeken was? Tijdens het paasweekend hadden we 3 dagen geen enkel geluid naast ons, en ik genoot er niet eens van. Sterker nog, ik had het totaal niet door… Terwijl ik het zo nodig had! Daarom is hierbij stilstaan zo waardevol. Volgens meditatiemeester Shinzen Young is dit de allerbelangrijkste focus-oefening die mensen zouden moet integreren in hun leven. Door elke keer ‘weg’ te denken wanneer iets verdwijnt leer je jezelf bewuster te worden in het komen en gaan van dat wat het leven is. En precies dat is mindfulness en meditatie.

 


Ik hoop dat deze 3 mooie en simpele oefeningen ook jou helpen stap voor stap meer meditiatie en bewustzijn te integreren in je dagelijkse leven. Het is zo waardevol in de tijd waarin we leven waar de hectiek en drukte ons leven soms regeert. Sta weer stil, geniet en kom bij.


PS: Wil je leren hoe je dit soort voornemens goed kan vasthouden? Check dan hier de Happyfeed van Glenn die precies dit thema vastpakt. 

 

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?