Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

WAT IS JE UNIEKE TALENT?

HAPPYFEED #24

  Meteen aan de slag    

 

Afgelopen week kwam op nu.nl voorbij dat er een gele pinguïn is gespot. Hoe gaaf is dat! Dat moet een happyholic-pinguïn zijn 😉 

 Een gele pinguïn is uniek. Net als dat ieder mens unieke talenten heeft. Dus de vraag in deze happyfeed is dan ook:

 

  • Wat is jouw unieke talent? Of wellicht je top 3 unieke strengths? Formuleer deze beknopt voor jezelf.
  • En bepaal vervolgens: wat is je eerstvolgende stap of actie om deze strength (nog) meer in de praktijk te brengen?

Mocht je het lastig vinden om je unieke talent of strength te formuleren? Scroll dan door naar beneden, daar heb ik de 34 strengths uit CliftonStrengths voor je opgenomen. Dan kun je er 3 uit deze lijst kiezen. 

 

Bonus opdracht: Ben je leidinggevende? 

  • Formuleer van je teamleden wat hun unieke talent is. Wat maakt hen een "gele pinguïn"?
  • En deel dit dan ook expliciet met hen, geeft het hun terug dat dit is wat je aan hen waardeert of zelfs bewondert. 

Want jullie weten dat waardering niet voor niets 1 van de 5 pijlers van een happyholic is. En van een oprecht compliment is nog nooit iemand slechter geworden, toch?! 


Succes en veel plezier! 


  Theorie    

Waarom focus op talenten bijdraagt aan werkgeluk

De eerste keer dat ik van dit principe hoorde, was toen ik het boek van Marc Lammers las. In onderstaand YouTube filmpje een perfecte omschrijving van de meerwaarde van focussen op talenten. En niet geheel toevallig heb ik deze week een afspraak met Sylvia Karres, toen dus spits van Oranje, nu oprichtster van De SportMaatschappij, waarmee ze ex-topsporters in contact brengt met het bedrijfsleven.Tja, zo simpel is het dus. Focus op je talenten, de dingen waar je goed in bent. Maar helaas zijn wij mensen toch meer geneigd om van een 5 een 6 te willen maken, dan van een 8 een 9 of 10. We kennen allemaal het spreekwoord: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

 

Maar het is overduidelijk dat focussen op talenten enorm bijdraagt aan werkgeluk! En daarmee aan persoonlijke effectiviteit & impact realiseren. Itamar schreef er een zeer treffende blog over: benut je talent, doe elke dag waar je het beste in bent en word gelukkig!

 

Maar waar ben ik dan goed in? 

Een vraag die we vaak horen. En dit is ook niet altijd zo gemakkelijk te beantwoorden. Daarom is, zoals Itamar in zijn blog ook omschreef, ons advies: gebruik de hulp van anderen. 

  • Bijvoorbeeld door middel van een persoonlijkheidsprofiel. Wij werken met CliftonStrengths (echt gefocust op strengths) en Insights Discovery. Meer informatie over beide methodieken vind je hier.
  • Coaching is enorm waardevol om dit scherp te krijgen. Het spreekt voor zich, we helpen je daar graag bij! 
  • Of vraag het eens aan mensen die je goed kennen: wat vinden zij dat jouw unieke talent is? Anderen kunnen vaak haarfijn omschrijven waar jij goed in bent.

 Zoals hierboven aangegeven, zie hieronder de lijst van 34 strengths:

De 34 thema's en de 4 domeinen van de CliftonStrengths


De gele pinguïn

Dan hier nog de link naar het artikel op nu.nl: gele pinguïn mogelijk voor het eerst vastgelegd: “uitzonderlijk en super waardevol”.

En het leek mij wel zo leuk om twee treffende uitspraken, i.r.t. talenten en strengths, met je te delen:

  • "Wonder boven wonder zwom hij naar ons toe, en waggelde hij het strand op. Daar gaf ie echt een show, vlak voor ons."
  • "De andere pinguïns zullen opmerken dat hij er anders uitziet. Of dat voor hem of tegen hem werkt, geen idee. Maar ik heb goede hoop dat hem een mooie toekomst wacht."

Oftewel, omarm datgene waar jij uniek in bent. Durf het te laten zien, neem het podium en durf net als de gele pinguïn een show te geven. Wees trots op het feit dat je uniek en wellicht anders bent. Want daarmee maak jij het verschil en de meeste impact! 

 

Clubhouse

Dan nog even Clubhouse, de nieuwe social media hype. En ik weet nog niet of ik echt fan ben of ga worden. Ook dit platform draait tenslotte weer op FOMO en de dopamine-drug. Er kleeft dus een enorm gevaar aan en zelfbescherming en zelfdiscipline is dus essentieel.

 

Maar goed, ik durf met trots te zeggen: eindelijk ben ik eens een early adapter, of misschien wel innovator! De Hyves hype heb ik gemist op de middelbare school; met Facebook, Twitter & Instagram was ik erg laat en TikTok & Snapchat heb ik zelfs gemist. Clubhouse was ik er eens een keer vroeg bij 😄

 

Ik ben eerlijk gezegd wel nog zoekende. Neemt niet weg dat ik kan terugkijken op een geslaagde, waardevolle en vooral inspirerende eerste room die ik heb gehost! Waarbij ik voor mezelf heb besloten: rooms hosten doe ik samen met iemand. Ik ga (voorlopig) geen room alleen hosten. Waarom? Samen is leuker. Samen kom je verder. En ja, het is ook waar: als er dan niemand komt, ben je tenminste niet alleen 😉

 

Dus wil je eens samen een room hosten, laat me weten waarover en dan plannen we een moment! Mag via comments, mag ook gewoon met een mailtje (glenn@happyholics.com) of via LinkedIn!


null

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?