Hoe meet je de bevlogenheid van je medewerkers?

Bevlogenheid onder medewerkers is een cruciale factor voor het succes en de groei van een organisatie. Het is een maatstaf voor de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk, zich vitaal voelen en zich volledig kunnen inzetten voor hun taken. 

En hoewel we altijd heel scherp hebben hoe het staat met de omzet en de winst, zijn er maar weinig organisaties die goed in kaart hebben hoe het staat met de bevlogenheid van hun medewerkers. Gelukkig is er een hele simpele manier om dit te doen. Geen uitgebreide onderzoeken of dure consultants, maar 12 stellingen die een bewezen inzicht geven in hoe het staat met de bevlogenheid van een individu.

Wat is bevlogenheid in het werk?

Bevlogenheid in het werk verwijst naar een staat waarin medewerkers een diepe betrokkenheid en enthousiasme ervaren ten opzichte van hun werkzaamheden. Het gaat verder dan alleen tevredenheid of motivatie; bevlogenheid omvat een gevoel van passie, energie en toewijding. Bevlogen medewerkers zijn vaak creatiever, productiever en hebben een hogere mate van veerkracht, wat resulteert in betere prestaties en een positieve impact op de organisatiecultuur.

Waarom wil je de bevlogenheid van medewerkers meten?

Het meten van de bevlogenheid van medewerkers biedt verschillende voordelen voor een organisatie. Ten eerste biedt het inzicht in het niveau van betrokkenheid en tevredenheid onder medewerkers, wat cruciaal is voor het behouden van talent en het verminderen van verloop. Daarnaast kan het identificeren van gebieden waarin de bevlogenheid laag is, organisaties helpen bij het implementeren van gerichte interventies en verbeteringen om de werkomgeving te optimaliseren. Bovendien is er een aantoonbaar verband tussen bevlogenheid en bedrijfsresultaten, waarbij organisaties met bevlogen medewerkers vaak betere financiële prestaties behalen. 

Deze 12 stellingen meten bevlogenheid in het werk

De Gallup Q12 is een vragenlijst die is ontwikkeld door Gallup na jarenlang onderzoek naar de factoren die bijdragen aan medewerkerbetrokkenheid en -prestaties. Het is een zeer overtuigend en goed uitgevoerd onderzoek. De vragenlijst bestaat uit 12 stellingen die verschillende aspecten van bevlogenheid meten. Hier zijn de stellingen:

  1. Ik weet wat er van me wordt verwacht op mijn werk.
  2. Ik heb de middelen en instrumenten om mijn werk naar behoren te kunnen doen.
  3. Ik ben iedere dag in de gelegenheid om dat te kunnen doen waar ik het beste in ben.
  4. Ergens in de afgelopen zeven dagen, heb ik een compliment ontvangen voor goed afgeleverd werk.
  5. Mijn leidinggevende, of iemand anders op mijn werk, lijkt om mij te geven als persoon.
  6. Iemand op mijn werk stimuleert mij in mijn ontwikkeling.
  7. Mijn mening doet ertoe op mijn werk.
  8. De missie of het doel van de organisatie geeft me het gevoel dat mijn werk er echt toe doet.
  9. Mijn collega’s zijn sterk gecommitteerd aan het leveren van kwaliteit.
  10. Op mijn werk heb ik een beste vriend(in).
  11. In de afgelopen zes maanden heeft iemand met mij gesproken over mijn vooruitgang op het werk.
  12. Het afgelopen jaar heb ik kansen gehad op het werk om te leren en te groeien.

Wil jij de bevlogenheid meten van je medewerkers?

Het meten van de bevlogenheid van medewerkers is een waardevolle stap voor organisaties die streven naar verbetering van de betrokkenheid en prestaties van hun personeel. Door gebruik te maken van deze 12 stellingen kunnen organisaties een gestructureerde benadering volgen om de bevlogenheid van hun medewerkers te evalueren en gerichte acties te ondernemen om deze te verbeteren. Organisaties die wij begeleiden bij het meten en evalueren op deze 12 stellingen ervaren hoe waardevol het is om zo’n efficiënte manier van meten te hanteren. Of je dit nou 1 of 2 keer per jaar doet, of maandelijks, de inzichten die het biedt helpen teamleiders direct inzichtelijk te krijgen waar ze mee aan de slag moeten.  

Hoe meet je de bevlogenheid van je medewerkers?

Hoe ziet het meten van bevlogenheid eruit in de praktijk?

We geven graag een voorbeeld van hoe het meten op deze 12 stellingen eruit kan zien. Bij een woningcorporatie hebben wij nu al 4 jaar achter elkaar een onderzoek gedaan naar de bevlogenheid van de medewerkers aan de hand van deze 12 stellingen. Elk jaar ontvangen ze een rapport waarin de bevlogenheid van de gehele organisatie zichtbaar is, maar ook per specifiek team. Zo heeft elke leidinggevende goed inzichtelijk op welk gebied het al goed gaat, en waar nog verbetering te realiseren is. Voor leidinggevenden is dit heel effectief. Zo geeft deze leidinggevende aan:

“De 12 stellingen zijn zo scherp, dat ik direct kan zien waar ik aan moet werken. Zo kreeg ik afgelopen jaar bijvoorbeeld terug dat mensen hun talenten maar moeilijk in kunnen zetten in hun dagelijkse werk. We hebben hier met elkaar een gesprek over gevoerd en vervolgens zijn we met CliftonStrengths aan de slag gegaan. Een talenten-assessment dat je helpt beter te begrijpen wat je eigen talenten zijn, maar ook die van je collega’s. Heel nuttig dus!”

Het meten van bevlogenheid via de 12 stellingen geeft dus eigenlijk een zeer effectief dashboard voor elke leidinggevende. Beter kan niet toch? Wil je nog meer weten over hoe dit eruit kan zien, neem dan gerust even contact op. We lichten het graag nog verder toe!