Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

DE 80 20 REGEL - HET PARETOPRINCIPE

HAPPYFEED #23

  Meteen aan de slag    

 

Het is zo simpel; 20% van het werk zorgt voor 80% resultaat.


En dus ook een hele simpele (identificatie) opdracht voor jou:

1) Welke 20% in je werk bezorgen jou 80% van je gewenste uitkomst en werkgeluk?

2) Welke 20% in je werk zorgt voor 80%  van je problemen, vermoeidheid en gedoe?


Wanneer je dit geïdentificeerd hebt komt het moeilijke gedeelte. Vanaf nu stap voor stap zorgen dat je aandacht alleen nog maar uitgaat naar (1) - de leuke en effectieve 20% en dat je stopt met (2) - de nare 20%. Stoppen kan ook betekenen 'delegeren' of 'automatiseren'. 


Voor meer theorie, check hieronder.

Succes!


De 80 20 regel of ook wel het Paretoprincipe


  Theorie    

Waarom de 80 20 regel het verschil kan maken in je werk(geluk)


In 1906 constateerde Vilfredo Pareto dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de bevolking. In zijn paper Cours d'économie politique beschreef hij deze economische regel uitvoerig wat ook snel bekend werd als het Paretoprincipe of de 80 20 regel. Joseph Juran maakte deze term populair en liet ook zien dat dit principe op veel andere vlakken toe te passen is. Bijvoorbeeld:

 

20% van de kinderen veroorzaken 80% van het lawaai

20% van de mensen in een team doen 80% van het werk

20% van je klanten genereren 80% van je omzet

 

Nu is het natuurlijk niet zo dat het altijd precies 80 / 20 is en dat het altijd uitkomt op 100%. Zo kunnen ook 25% van je klanten zorgen voor 90% van je omzet en ga zo maar door. Het gaat om het principe. 

 

 Toepassen van 80 20 regel 

Ikzelf, maar ik zie het ook veel om mij heen, ben soms geneigd mij te focussen op die 80%. Het ‘moeilijke en zware’ werk. Werk dat veel tijd kost, je een gevoel geeft dat je hard werkt, maar eigenlijk helemaal niet effectief is. Tim Ferriss beschrijft dit mooi in zijn boek The 4 hour workweek. Veel mensen haken een beetje af op de titel, maar het principe wat hij beschrijft is heel realistisch. Als je leert jezelf te focussen op datgene dat echt belangrijk is, dan merk je direct tijdswinst. Vooral als je hierin gaat optimaliseren. Dit kan je doen door werk niet meer te doen (bijvoorbeeld veeleisende klanten die weinig opleveren gedag te zeggen), werk te delegeren of werkzaamheden te automatiseren. 

 

De 80 20 regel levert mij veel meer focus op, waardoor ik echt datgene doe dat belangrijk is en ik uiteindelijk ook voldaan terug kan kijken op een dag werk.

 

Let wel, het is een continue (persoonlijke) ontwikkeling om dit werkzaam te houden. Nu ik bijvoorbeeld wat meer tijd heb merk ik al weer dat mijn focus begint te verslappen. Daarnaast veranderen werkzaamheden ook. Het is dus essentieel continu voor jezelf in het oog te houden wat die belangrijke 20% is en in hoeverre je daar nu alle aandacht aan geeft.

 

Succes!

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?