Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

LEVENSLESSEN VAN EEN KIND

HAPPYFEED #18

  Meteen aan de slag    

Op je vijfde ben je als mens het meest creatief. Een 'vrij kind', dat continu vragen stelt, continu leert, continu lacht en speelt. Op je achtste is die creativiteit al gehalveerd. Je leert je te conformeren, je stelt alleen nog maar een vraag als het mag en spelen en rennen wordt steeds meer zitten en leren. Als je het dan hebt over het realiseren van een leuk en gelukkig werkend leven dan is het best waardevol te kijken wat je kan leren van een vrij kind. 

Daarom deel ik graag in deze Happyfeed de 7 essentiële levenslessen die ik leer van het spelen met mijn dochter Evalie.


Aan jou de vraag: welke levensles van een kind wil jij integreren in je dagelijkse leven?


Here we go! 


1. Leren is leuk, maar van een berg af fietsen ook.

Ik zie bij Evalie twee elementen altijd terugkomen: het willen leren en ontwikkelen én het lekker wild en zorgeloos spelen. En ook ik probeer deze twee elementen zoveel mogelijk te behouden in m’n leven. Soms moet er even serieus en hard gewerkt worden maar dat moet zeker afgewisseld worden met spelen, plezier en avontuur. En daar hoort vallen, opstaan en gieren van het lachen zeker bij!


De levenslessen van een driejarige


 

2. Je mag best heel boos zijn, maar laat het ook los wanneer het over is.

Wat ik zo ontzettend mooi (en soms frustrerend 😉) vind om te zien is hoe boosheid en verdriet ontzettend snel om kunnen slaan in keihard lachen en lol. Ook ik wil mijn emoties (positief of negatief) lekker vrij kunnen laten zijn. Boos zijn als je boos bent maar ook snel weer door wanneer het voorbij is.

 

3. Buiten de lijntjes kleuren is beter dan netjes er binnen (binnen de lijntjes is fout en dan krijg je op je kop)

Ik mag (moet) wel eens mee kleuren in een kleurboek. Als ik dan binnen de lijntjes kleur dan doe ik het niet goed. Ik moet juist krassen en lekker wild. Dat is niet alleen met kleuren maar eigenlijk met alles. Zoveel mogelijk niet op de manier zoals het eigenlijk zou moeten. Als dat geen mooie levensles is… 😉

 

4. Afwisseling is essentieel (wat gaan we nu doen?)

Evalie wil na 5 minuten alles overhoop te hebben gehaald, te spelen en te genieten weer wat anders doen. Een dag moet nooit hetzelfde zijn en nieuwe dingen doen is altijd het leukste! Een beetje focus is natuurlijk fijn en belangrijk in het werkende leven. Maar ik wil nooit vergeten dat nieuwe dingen doen zo leuk kan zijn!

 

5. Kunnen kiezen maakt elke beslissing makkelijker

Bij mij en haar moeder staan autonomie en vrijheid erg hoog in het vaandel. Toch moesten we van een pedagoog leren dat ook een kind dit belangrijk kan vinden. En zo werkt het echt. Elke beslissing die gemaakt moet worden, elk kader dat we meegeven, moet een mate van (keuze)vrijheid met zich meebrengen. En dit geldt voor ons in het werkende leven natuurlijk ook… 

 

6. Geven is net zo leuk als ontvangen

Vorige week was het Sint Maarten en Evalie vond het fantastisch. Het lopen, het zingen en het krijgen van snoepjes... het kon niet beter. Maar wat ze eigenlijk het allerleukste vond was de deur opendoen wanneer er aangebeld werd en dan snoep te mogen geven. Omdat het zo rustig was hebben we zelfs in de deuropening gestaan al roepend 'wie wil er een snoepjeeeee????!!!!!'.

Kortom, geven is net zo leuk als ontvangen... en dat vergeten we wel eens.


7. En natuurlijk… Geniet altijd van je ijsje!

Hier hoef ik geen uitleg over te geven toch?

 


Ik heb nooit geloofd dat leeftijd (of hiërarchie) bepalend is voor wie van wie leert. En dat is nog eens des te duidelijker geworden met dit lijstje. Mooie levenslessen die ik leer van mijn dochtertje van 3. Ik hoop dat ze jou inspireren om één of meerdere lessen wat bewuster te integreren in je dagelijkse leven!

 

Mocht jij zelf andere levenslessen leren van je kinderen (of je nichtjes / neefjes) zou ik het een eer vinden om daar ook weer van mee te mogen genieten via het feedbackformulier hieronder!

 

Een kinderlijke zwaai,

Itamar

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?