Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

HET COMPLIMENTENVIRUS!

HAPPYFEED #5

     Verspreid het complimentenvirus!           

Nu we vooral thuis werken en onze collega’s enkel virtueel spreken, ontbreekt er iets essentieels. Onze communicatie is over het algemeen taakgericht en zakelijk. Lekker efficiënt! Maar hoeveel aandacht hebben we nog voor elkaar? En spreken we onze waardering nog uit voor het goede werk dat collega’s doen?

Maak daarom vandaag eens tijd om naar 2-3 collega’s je waardering uit te spreken door ze een oprecht compliment te geven. Aan de ontvangers wordt automatisch gevraagd of zij op hun beurt hetzelfde doen. Zo verspreid het complimentenvirus zich binnen no time door (werkend) Nederland. Aan jou de eer om als eerste een aantal anderen te besmetten ;)

     Zo geef je een goed compliment         

Om ervoor te zorgen dat jouw compliment daadwerkelijk aankomt bij de ander, kun je gebruik maken van de 3 G’s:
  • Gedrag: benoem specifiek het gedrag dat je waardeert en geef duidelijk aan wat je daar goed/fijn aan vindt.
  • Gevoel: beschrijf het positieve gevoel dat het gedrag van de ander jou geeft.
  • Gevolg: geef aan welke impact dit heeft op jou (en wellicht ook op anderen). Maak duidelijk wat de positieve gevolgen zijn van het gedrag van de ander.

Extra tip!
Het spreekt voor zich, maar ik geef het je toch nog even mee: een compliment moet oprecht en authentiek zijn. Laat de 3 G’s je helpen en ondersteunen, maar doe je niet anders voor dan dat je bent. Zorg vooral dat de waardering die je uitspreekt bij jou als persoon past.

Theorie 

Waarom complimenten bijdragen aan een (werk)gelukkiger Nederland:

Als we een compliment krijgen maakt ons brein dopamine en serotonine aan. Beide dragen bij aan een gelukzalig en positief gevoel. Ook bij het geven van een compliment maakt ons brein oxytocine (gelukshormoon) en serotonine (knuffelhormoon) aan. Zowel complimenten geven als krijgen is dus een cadeau voor je mentale gezondheid en immuunsysteem!

Niet voor niets is waardering een belangrijke pijler van Happyholics. Geen waardering in de vorm van salaris, een bonus of een lease auto, maar oprechte en persoonlijke waardering. Op lange termijn heeft dat meer impact.

Bij teams waarmee ik werk, doe ik altijd een klein onderzoekje naar de onderlinge waardering. Ik vraag dan aan ieder teamlid hoe vaak hij/zij een compliment weggeeft. Meestal is het antwoord 3 a 4 keer per week. Als ik vervolgens vraag hoeveel complimenten ieder per week ontvangt, is het antwoord gek genoeg altijd minder. Kortom, een groot deel van de complimenten verdwijnt: *poof*.


 Een compliment is pas een compliment, als deze door de ontvanger als een compliment wordt gepercipieerd 


3 dingen die we veel zien gebeuren:
  • Vaak denken mensen een compliment te geven, maar doen dat uiteindelijk niet echt. Ze voegen aan hun compliment direct een tip of stukje feedback toe. 'ziet er goed uit, en als je dit en dat nog toevoegt is het net nog wat beter.' Het compliment verdwijnt daarmee naar de achtergrond en het is vooral de feedback die blijft hangen.
  • Mensen zijn van nature niet zo goed in het ontvangen van complimenten. 'ik ben er zelf niet zo tevreden over eigenlijk' of 'nee joh, is gewoon onderdeel van m’n werk, doe niet zo gek!'.
  • Een like op Facebook of Instagram is geen compliment.
Tips om de impact van je compliment te vergroten:
  • Maak gebruik van de 3 G’s, zoals ook in de opdracht omschreven:
    • Benoem het specifieke gedrag,
    • Deel welk gevoel dat jou geeft,
    • En benoem vervolgens het gevolg, (de impact/het effect) daarvan.
  • Communiceer en breng de boodschap altijd persoonlijk en vanuit jezelf: “Ik waardeer…”
  • Doe het op het juist moment: zorg dat er niet te veel tijd zit tussen hetgeen je waardeert en het compliment.
  • Balans: de waardering moet niet te miniem maar ook niet te overdadig zijn. Een groots en meeslepend compliment voor een kleine overwinning kan ongemakkelijk zijn voor de ander.
  • Authentiek: zorg dat de vorm van waardering past bij jouw persoonlijkheid. Doe je niet anders voor dan je bent.
  • Stem jouw boodschap af op (de persoonlijkheid van) de ontvanger. Laat zien dat je hem of haar kent en zorg dat jouw waardering ook goed voelt voor hem of haar.
  • En zorg dat je compliment aankomt! Als iemand het overduidelijk naast zich neerlegt, accepteer dat dan niet. Herhaal je boodschap en druk diegene op het hart dat het een welgemeend compliment is!

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?