Hoe vergroot je als leidinggevende het werkgeluk van je team?
Wist je dat de direct leidinggevende de meest invloed heeft op het werkgeluk van haar teamleden? Wist je dat maar liefst 41% van de mensen hun baan opzeggen vanwege hun leidinggevende? En wist je dat Generatie Y lange tijd ‘de relatie met zijn/haar manager’ als 1 van de belangrijkste graadmeters had voor werkgeluk? Kortom, de rol van de leidinggevende is cruciaal en daarom hét onderwerp van ons derde artikel in het drieluik over werkgeluk. Waar het eerste artikel ging over wat werkgeluk nou precies is, en het tweede artikel over wat je zelf kan doen om je werkgeluk te vergroten, gaan we nu uiteenzetten wat een leidinggevende kan doen om het werkgeluk te vergroten van de teamleden.
Dit artikel is onderdeel van Happyfeed. Een maandelijkse dosis inspiratie om zo een nog leuker werkend leven te realiseren. Wil jij automatisch een mailtje ontvangen zodra de volgende Happyfeed online staat? Schrijf je dan nu in!
Het belang van een (goede) leidinggevende
Uitgebreid onderzoek van Gallup laat zien dat de direct leidinggevende een cruciale rol speelt in de betrokkenheid van haar teamleden. Zo hebben ze aan kun tonen dat het gedrag van een leidinggevende, positief als negatief, een grotere invloed heeft op het gevoel van de teamleden dan bijvoorbeeld dat van de CEO, de klant of een directe collega.
"Managers -- more than any other factor -- influence team engagement and performance. That's not an exaggeration: 70% of the variance in team engagement is determined solely by the manager" - Gallup.
Wil je hier meer over weten, check dan dit artikel of lees het boek 'It's The Manager'.
Kortom, de leidinggevende is cruciaal. Het verbaast mij dan ook ontzettend dat er veel mensen in een leidinggevende positie terecht komen zonder enige begeleiding, training of opleiding. Terwijl het één van de meest, misschien wel de meest, belangrijke positie is in een organisatie. Hopelijk helpt dit artikel als eerste zetje om leidinggevenden bewuster te maken van hun rol én inzicht in wat ze kunnen doen om dat geluk en die bevlogenheid toe te laten nemen.
Hoe je als leidinggevende het werkgeluk van je teamleden vergroot
In ons eerste artikel in dit drieluik maakte we een vaag concept als werkgeluk concreet en lieten we zien dat het, met behulp van wetenschap, biologie en onderzoek, te vertalen is naar 5 pijlers. Wij noemen dit onze 5 pijlers van werkgeluk. Voor elk van deze pijler geven we 2 concrete tips wat je als leidinggevende kan doen om deze pijler te versterken en zo het werkgeluk van de teamleden te vergroten (er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, maar anders wordt het zo’n lang artikel ).
-> Lees ons artikel over de 5 pijlers eerst als goede basis.
Persoonlijk contact
Wees kwetsbaar: Stel je kwetsbaar op, en creëer daardoor een veilige omgeving voor mensen om te zijn wie ze zijn en te zeggen wat ze graag willen zeggen. Stimuleer dit ook in het team. Al het wetenschap laat zien dat kwetsbaar zijn een cruciale vaardigheid is en een mooi boek om te lezen voor meer informatie hierover is 'Durf te Leiden' van Brené Brown.
Leer elkaar kennen: Investeer tijd om elkaar te leren kennen door middel van teamontwikkeling, een instrument als Insights Discovery of door met elkaar gezellige uitjes te hebben. Zorg ook voor genoeg tijd per week dat je elkaar ziet en samenwerkt. Onderlinge verbinding is dé basis voor een fijne, veilige werkomgeving.
-> Lees dit artikel over het gevaar van thuiswerken voor meer achtergrond.
Waardering
Toon waardering: Geef, wanneer iemand iets goeds heeft gedaan, een compliment. Zorg ook dat de persoon deze daadwerkelijk aanneemt. Complimenten zijn cruciaal in het creëren van een gevoel van waardering. Maar zorg dus wel dat het een goed compliment is én dat de ander het niet wegwuift met ‘o, ik vond het zelf niet goed’, of een ‘ah joh is gewoon m’n werk’. O en trouwens, geef nooit, maar dan ook nooit, complimenten en feedback achter elkaar (de sandwich methode).
Vier successen: Stimuleer een cultuur waarin complimenten geven normaal is. Sta stil bij elkaars successen, neem een moment om elkaars werk te waarderen en benoem wat er goed gaat.
Vrijheid
Geef duidelijkheid: Maak heel duidelijk wat je van ieder teamlid verwacht en begeleidt ze passend bij wat ze nodig hebben. Een heel waardevol model om te hanteren is Vrijheid versus Verantwoordelijkheid en daarbij situationeel leiderschap.
Talenten: Investeer in je teamleden zodat ze hun eigen en elkaars talenten leren kennen en realiseer met elkaar een manier van werken dat mensen op hun talenten benut. Bekijk dit zeer informerende en inspirerende filmpje van Marc Lammers (oud bondscoach Nederlandse Hockey dames) over het benutten van talenten.
Zingeving
Impact: Zorg dat mensen zien én voelen dat ze impact maken met hun (dagelijkse) werk. Wanneer iemand iets oplevert, zorg dat je terugkoppeling geeft op de waarde die het heeft gebracht.
Betrek mensen bij de toekomst: Waar gaan we naar toe als organisatie, wat betekent dat voor ons als team en hoe gaan wij zo goed mogelijk bijdragen aan die doelen? Mensen willen onderdeel zijn van iets groters. Jij bent de cruciale schakel tussen ‘de organisatie’ en de teamleden. En bedenk je: mensen zijn pas betrokken als ze betrokken worden…
Persoonlijke ontwikkeling
Geef mensen feedback: Laat voelen dat dit vanuit de volledige intentie komt om die persoon te helpen groeien en ontwikkelen. Feedback is nooit leuk, maar als je goed persoonlijk contact hebt (pijler 1) en je geeft regelmatig waardering (pijler 2) dan wordt feedback altijd gewaardeerd en benut. Zie dit hele korte filmpje van Simon Sinek voor wat meer tips:
Persoonlijke groei: Geef mensen de ruimte, tijd en geld om te werken aan persoonlijk leiderschap: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Dat kan via trainingen, coaching, seminars, mentorship binnen of buiten het bedrijf, boeken, online trainingen, en nog veel meer. Maar zorg dat mensen gestimuleerd worden te werken aan hun persoonlijke groei.
Aan de slag voor meer werkgeluk
Bedenk je even dit: wanneer mensen gelukkig zijn in het werk zijn ze productiever, effectiever, meer betrokken, gezonder en ervaren minder stress. Een leidinggevende heeft de grootste invloed op het werkgeluk van haar teamleden. Is het dan niet vanzelfsprekend dat het voor elke leidinggevende prioriteit nummer 1 zou moeten zijn om hierop te handelen? Ik hoop dat dit concrete lijstje met tips inspireert en activeert. Ben je zelf leidinggevende? Ga er dan direct mee aan de slag! Ben je geen leidinggevende? Stuur het dan zo snel mogelijk door . En mocht je nog vragen hebben, je weet ons te vinden!
Conclusie van het drieluik over werkgeluk
Dit artikel was het derde, en tevens laatste, deel van ons drieluik over werkgeluk. Wil je de vorige nog even teruglezen, dit zijn ze:
- Wat is werkgeluk?
- Wat kan je zelf doen om je werkgeluk te vergroten?
- Wat kan een leidinggevende doen om werkgeluk te vergroten?
Zoals je weet helpen wij organisaties, leidinggevenden en medewerkers in het realiseren van meer werkgeluk. Wil je weten hoe wij dat doen? Bekijk dan onze aanpak die wij Happyholicsproof noemen. In zes stappen wordt ook jouw organisatie werkgelukkig!
PS: met onze Happyfeed willen we mensen inspireren met inzichten die hun werkende leven gelukkiger kunnen maken. Daarom zijn we erg benieuwd: hoe waardevol vind jij deze Happyfeed op een schaal van 0 tot 10?