Hoe breng je hybride werken en werkgeluk samen op de werkvloer?
Veel teams en organisaties met wie wij werken worstelen met de vraag hoe ze het hybride werken in moeten vullen. Vooral in combinatie met mentale welzijn en werkgeluk. Want dat is ondertussen wel duidelijk geworden; het is essentieel dat je werk, en de invulling van je werk, meer energie moet opleveren dan dat het kost. Dus hoe zorg je er dan voor dat je de voordelen én de nadelen van het thuiswerken zodanig een plek weet te geven dat het alleen nog maar beter en leuker wordt?
Hybride werken: hoe wil jij het?
Waarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je het hybride werken wil invullen? Dat is om twee redenen:
- Werkgeluk begint altijd bij jezelf. Als jij niet weet wat je nodig hebt, hoe jij het beste presteert en hoe jij het meest gelukkig bent, dan weet je werkgever of je team dat ook niet.
- Als jij het niet doet dan wordt het voor je gedaan. Door Corona zijn er mogelijkheden ontstaan in het flexibeler maken van je werk(wijze). Het is dus nu de kans om zelf aan te geven hoe jij het beste tot je recht komt. Wanneer je dat niet doet, wordt het ingevuld door je teamleden, je leidinggevende of zelfs de organisatie.
De vraag die dan ook centraal staat in deze Happyfeed is: hoe wil jij het hybride werken eigenlijk hebben?
De vijf pijlers van werkgeluk en het hybride werken
Wanneer je antwoord gaat geven op deze vraag is het essentieel dat je rekening houdt met de vijf pijlers van werkgeluk. Deze vijf pijlers maken dat je (meer) geluk ervaart in het werk. Het is dus van belang na te gaan hoe jij deze vijf pijlers graag terug wilt laten komen in de invulling van je werkweek en welke daarvan je het belangrijkst vindt. Voor ieder wisselt namelijk welke van de vijf pijlers het belangrijkst zijn en welke ietsjes minder. Dit zijn de vijf pijlers:
- Persoonlijk contact: de verbinding en het contact dat je hebt met collega’s. Dit is hét fundament voor je veilig en vertrouwd voelen. Bepaal voor jezelf hoe jij thuiswerken gaat combineren met het in verbinding blijven met je collega’s. Besef je hierbij dat in contact zijn via Teams of Zoom nauwelijks die verbinding creëert.
- Waardering: het gevoel dat jij gewaardeerd wordt voor wie je bent (en dat je dat ook anderen kan geven). In die verbinding via het persoonlijke contact is het heel belangrijk dat er ook duidelijk waardering wordt gegeven waar dat terecht is. Er moet ruimte en tijd blijven in het hybride werken om dat te kunnen doen.
- Vrijheid: de vrijheid voelen om je werk op jouw manier te kunnen doen. Daar is nu natuurlijk alle mogelijkheid toe. Dus grijp die kans en grijp die vrijheid om het op jouw manier in te richten. Denk hierbij aan wanneer jouw bioritme het best aansluit op het werk dat je moet doen (ben je in de ochtend scherper dan in de middag?) en wanneer jij het beste focus kan aanbrengen en wanneer je juist socialer bent.
- Zingeving: betrokken zijn bij het grotere doel van je organisatie (of team). Met het vele thuiswerken kan het zo zijn dat je de verbinding met de missie die er is (als die er is 😉) steeds meer verliest. Het is dan ook van groot belang om na te gaan hoe jij de verbinding met dat ‘grotere goed’ behoudt.
- Persoonlijke ontwikkeling: het blijven groeien in je werk en wie je bent als mens. Hoe zorg je dat je uitgedaagd blijft worden? Hoe zorg je dat je met het hybride werken toch in situaties blijft positioneren waarin je kansen hebt om te groeien?
Wat is jouw invulling van het hybride werken?
Dus nu de hamvraag, hoe zou jij hier invulling aan willen geven? Geef bij het reflecteren op deze vraag eens antwoord op de volgende vragen:
- Op welke momenten werk jij het liefst met volledige focus? En waar kan jij dat het best?
- Hoe vaak wil jij echte verbinding hebben met je collega’s? En op welke manier kan je dat het beste?
- Hoe begin jij graag je dag? En hoe eindig je hem graag?
- Van welke kleine dingen in een werkweek word jij écht gelukkig?
- Wat is voor jou belangrijk om teruggekoppeld te krijgen van de grotere doelen die jullie hebben als team of als organisatie?
Ter inspiratie, mijn invulling hiervan:
Ik werk graag het liefst ’s ochtends met volledige focus. Ik ben dan het scherpst en kan het makkelijkste focus aanbrengen. In de middag ben ik juist graag meer in sociaal contact. Denk aan teammeetings, belletjes of kopjes koffie. Ik wil minimaal 1 dagdeel per week echte verbinding hebben met mijn collega (in dit geval Glenn). Waarin er geen uitvoerend werk wordt gedaan maar waar we voornamelijk verbinding maken met elkaar. Daarnaast wil ik elk kwartaal een avond uiteten om onze successen van dat kwartaal te vieren. Hier komt meteen het stuk zingeving terug. Ik wil voor elk kwartaal bepalen welke ‘hogere’ doelen we hebben en daar op het eind van het kwartaal op reflecteren (en dus vieren). Ik begin graag mijn dag ontspannen: rustig beginnen, genieten van een kopje koffie en fijne muziek. Ik wil niet voor 09.30 uur stressvolle dingen moeten doen. Ik weet dat dit niet altijd kan (als ik bijvoorbeeld training geef) maar dit moet minstens 1 a 2 keer per week het geval zijn. Ik eindig graag mijn dag om half 5 zodat ik met een rustig hoofd aanwezig kan zijn met mijn vrouw en kinderen. In de avonduren vind ik het fijn én leuk om nog wat dingetjes te doen voor werk.
Voor mij is dus kantoor gericht op ontmoeten en verbinden en het werken thuis gericht op focus en concentratie. Maar goed, dat ben ik... hoe ziet jouw ideale invulling eruit?
Nabrander: De grootste slachtoffers van het hybride werken
Trouwens ben je een leidinggevende, of werk je samen in een team, dan is het belangrijk om ook stil te staan bij hoe dit voor je collega’s is. Uit onderzoek van Kilian Wawoe blijkt dat het hybride werken zeer verschillend ervaren wordt. Dit verschilt natuurlijk per persoon maar interessant is ook dat dit blijkt te verschillen per leeftijdscategorie. Zo ervaren oudere, meer ervaren werknemers het thuiswerken en hybride werken als heel fijn en positief. Terwijl jonge, minder ervaren medewerkers dit heel lastig blijken te vinden. Ze wonen klein, hebben weinig kennis en zoeken juist inspiratie, begeleiding en mentorschap van mensen om hun heen.
Een mooie vervolgstap wanneer jij jouw ideale vorm van hybride werken hebt bedacht, om dit dus vanzelfsprekend goed af te stemmen met de behoeften van je collega’s. Als leidinggevende kan het (oude, maar zeer relevante) model van situationeel leidinggeven heel bruikbaar zijn in deze ontwikkeling.
Ik hoop dat dit artikel je geïnspireerd heeft en mocht je willen reageren dan kan dat via de knop onder aan de blog! Zou super leuk zijn!
Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!
Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!
Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en gaan inspireren!