Persoonlijke ontwikkeling is meer dan een cursus of training
Persoonlijke ontwikkeling in het werk is tegenwoordig hot topic. Logisch ook, het verhoogt namelijk direct de betrokkenheid van de happyholics in jouw organisatie. En zij zijn de werknemers die het verschil kunnen maken voor jouw organisatie of team. Dit artikel is het vijfde en tevens laatste in een reeks van vijf artikelen waarin wij je meenemen in de vijf behoeften van de happyholic. Dus, benieuwd naar hoe je deze happyholics beter kan aantrekken en behouden? Lees dan dit artikel over het belang van persoonlijke ontwikkeling in het werk.
Persoonlijke ontwikkeling staat gelijk aan échte persoonlijke groei
Voor het werkgeluk van happyholics is persoonlijke ontwikkeling essentieel. Millennials bijvoorbeeld, die symbool staan voor de happyholic, zijn uit op groei, liefst zo snel mogelijk en op een manier die perfect bij hen past. En zelfbewust als deze happyholics zijn, vrágen zij niet van hun werkgever dat die zich bekommert om hun ontwikkeling, zij éisen het.
De happyholic is eager en wil presteren, zinvol bezig zijn én plezier hebben in wat hij doet. Hij verwacht van zijn leidinggevende dat die hem in staat stelt zich continu te ontwikkelen, anders gezegd: de manager moet de groei van de happyholic faciliteren. En dan niet volgens het vaste stramien dat bij veel organisaties nog gebruikelijk is – drie jaar lang binnen de ene functie, met bijbehorend pakket van cursussen, trainingen en/of workshops en vervolgens een paar jaar in de volgende functie op de ladder, met opnieuw een vast ‘cursuspakket’.
Wat willen mensen als het gaat om persoonlijke ontwikkeling?
De happyholic houdt niet van eenheidsworst en al helemaal niet van in beton gegoten gebruiken. De happyholic wil op basis van zijn individuele ontwikkeling en prestaties worden beoordeeld en op basis daarvan nieuwe groeibehoeften kunnen aangeven en groeikansen krijgen. Dat kan dus betekenen dat iemand veel sneller doorgroeit dan gebruikelijk, of dat iemand binnen dezelfde functie steeds nieuwe uitdagende taken krijgt.
Een advies aan de werkgever: geef de happyholic een mentor
Uitdaging. Dat hebben happyholics nodig om zich goed te blijven voelen. Persoonlijke ontwikkeling hoeft niet per se verticaal door officiële promotie naar een hogere functie, ook horizontaal kun je persoonlijke groei realiseren. Denk maar aan traineeships bij andere afdelingen, in andere teams/praktijken of andere kantoren, zo mogelijk in het buitenland. Dat horizontaal groeien wil de happyholic in elke functie, zelfs als hij net promotie heeft gemaakt. Want hij wil zich blijven ontwikkelen, overal en altijd.
En het gaat niet alleen om vakinhoudelijke ontwikkeling, maar ook om persoonlijke groei, om onze ontwikkeling als mens. Ook daarin willen we worden gefaciliteerd door onze werkgever. Coaching, training, intervisie, de mogelijkheden zijn legio. En de keuze wordt bepaald op basis van de behoefte van de happyholic in kwestie. Want het sleutelwoord is: maatwerk!
Uitdaging bieden creëert betrokkenheid bij je medewerkers
Een advies aan de werkgever: geef de happyholic een mentor. Happyholics staan over het algemeen veel meer open voor feedback dan oudere collega’s. Ze hebben als kind al geleerd om feedback te ontvangen en te geven. En veel feedback stimuleert niet alleen dat ze initiatieven nemen, het is ook een stimulans om zich verder te ontwikkelen.
De happyholic is eager en wil presteren, zinvol bezig zijn én plezier hebben in wat hij doet.
Ben je daar als organisatie niet toe bereid? Zeg dan maar dag tegen de happyholic. Want iemand binnenhalen is één, maar een creatieve, zelfbewuste, leergierige happyholic binnenhouden is echt iets anders. Dat lukt alleen als je echt wilt investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.