De talenten en kwaliteiten van een introvert persoon
Of je kunt eigenlijk zeggen: in deze Happyfeed breng ik een ode aan de introverte persoon. Of beter gezegd, iemand met een introverte voorkeur. Een introvert persoon bestaat niet, je bent namelijk niet introvert, dan wel extravert. Je hebt een voorkeur voor introversie of extraversie. Waarbij sommige een uitgesproken voorkeur hebben, zo heb ik zelf een uitgesproken extraverte voorkeur. Maar er zijn ook mensen die dat niet hebben, die voelen zich een introverte extravert, of extraverte introvert. Wat men in beide gevallen ambivert noemt.
In dit kennisbank document heb ik introversie en extraversie - overigens ook de 4 andere Jungiaanse voorkeuren - helder en overzichtelijk voor je uiteengezet. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn en meer over persoonlijkheidsvoorkeuren willen leren.
Allereerst, de 5 ergste misverstanden over introversie
Er zijn eigenlijk heel veel misverstanden of vergissingen omtrent introversie. Als ik kijk wat voor foute aannames en vooroordelen ik tegenkom in trainingen die ik geef aan teams of leidinggevenden, dan schrik ik me af en toe echt rot. Hieronder mijn top (of flop) 5, die ik ook gelijk voor je ontkracht en in een ander daglicht zet:
1. Introverte mensen of van die introverte types…
Dat is de eerste en mijn inziens de ergste. Heb ik hierboven al genoeg uiteengezet dat mensen niet introvert of extravert zijn?! Hier ben ik altijd kritisch in tijdens trainingen. Je zegt ook niet tegen een kind dat hij vervelend is, toch?! Mede-ouders zullen overigens vast herkennen, dat kinderen wel af en toe irritant doen ;-) Het model van de neurologische niveaus is hierin een krachtig handvat. “Je bent” zit op het niveau van identiteit en dan zeg je in taal zoiets wezenlijk anders, dan wanneer je het hebt over “je doet” of "je hebt een voorkeur voor", wat op de laag van gedrag ligt.
2. Mensen met een introverte voorkeur kunnen niet presenteren of voor groepen staan.
Klinklare onzin! Dat kunnen ze wel degelijk, hun vorm en stijl is alleen anders. Verwacht geen energiebom voor je neus. Maar goed, de spreker met veel energie heeft ook moeten leren doseren. Je publiek bestaat tenslotte ook niet alleen maar uit mensen met een extraverte voorkeur.
Voor iemand met veel introverte energie is voorbereiding essentieel en noodzakelijk. Geef hen de tijd om zich goed te verdiepen, grondig voor te bereiden, het onderwerp helemaal eigen te maken en ze geven een dijk van een presentatie.
3. Introversie is niet geschikt voor leidinggevende posities.
Bullshit. Weet je trouwens welke aspecten ik vaak hoor als ik aan een groep vraag: wat heb je nodig van je leidinggevende? De meest voorkomende antwoorden in willekeurige volgorde: een luisterend oor, persoonlijke aandacht (vaak voorkeur voor 1-op-1), iemand die tijd voor me heeft en maakt. Laten dit nou net meer introverte kwaliteiten zijn.
4. Ze hebben geen humor.
Dan kan ik alleen maar zeggen, kijk even wat beelden van Philippe Geubels. Humor is natuurlijk persoonlijk en smaak, je publiek bepaalt namelijk of jij grappig bent. Maar Geubels is een prachtig voorbeeld van introverte humor
5. Ze zijn reactief.
En vaak vinden de extraverte voorkeuren in de training zichzelf dan ook automatisch proactief. Proactiviteit is niet hetzelfde als snelheid he. Proactiviteit gaat over het feit of je eigenaarschap neemt voor je keuzes, acties en beslissingen. En je richt op de dingen waar je invloed op hebt. In Happyfeed 7 besteedde ik er al aandacht aan. En geloof me, er zijn genoeg mensen met meer extraverte energie, die reactief gedrag vertonen en de schuld buiten zichzelf leggen.
Wat ik fascinerend vond om te leren van een hoogleraar neurowetenschap, was het volgende:
"De prikkel in een hersenbaan doet er bij iemand met meer introverte energie significant langer over. Oftewel, tussen stimulus en respons zit fysiologisch gezien bij iemand met een introverte voorkeur, meer (verwerkings)tijd!"
Het is dus wetenschappelijk bewezen dat mensen met een introverte voorkeur, bedachtzamer zijn en meer bedenktijd nodig hebben en gebruiken. Maar dat is niet reactief, dat is de voorkeur van “eerst denken en dan doen”. In plaats van (en de mensen met veel extraverte energie herkennen dit): “eerst doen en dan pas nadenken”
Hoe kan introverte energie bijdragen aan effectieve teams of succesvolle organisaties?
Goed, bovenstaande misverstanden zijn nu hopelijk uit jouw kijk op de wereld. Deel het vooral met mensen waarvan je vindt dat ze dit echt moeten weten! Nog even voor het gemak wat kwaliteiten van de introverte energie: bedachtzaamheid, eerst denken voordat ze iets doen, reflectie, vaak beter in staat gefocust te werken, kiezen voor verdieping i.p.v. verbreding en vaak ook stabieler - zeker voor hun omgeving - qua emoties.
Essentieel in teams en organisatie. Moet je als team of als leidinggevende het wel voor elkaar krijgen dat medewerkers met introverte energie ook plek & ruimte krijgen & (kunnen) nemen. Dus niet on the spot en zonder voorbereiding iets vragen, maar hen er van te voren over na laten denken. Of bijvoorbeeld eerst 1-op-1, om het vervolgens plenair te delen.
Dit vraagt om anders vergaderen en (samen)werken. Zeker in een werkende wereld die meer is toegespitst op de extraverte voorkeur. Neem alleen al de open kantoortuinen, fijn voor extraverte energie, maar introverte energie heeft liever meer rust en stilte om zich heen. Zodat ze meer gefocust kunnen werken.
Tips voor leidinggevend Nederland
1. Vraag je eens af: hoe kun je jouw meetings anders inrichten, zodat de introverte voorkeuren in je team beter tot hun recht komen?
2. Het boek Leaders eat last van Simon Sinek kan ik je van harte aanbevelen. Sowieso vind ik Simon Sinek, overigens zelf ook iemand met een introverte voorkeur, zeer inspirerend. Check maar even: https://www.youtube.com/watch?v=ozSjZ6iRKSA
3. En dan onderstaande quote die ik mocht leren van Remco Claassen. En zeker, ook als je geen leidinggevende positie hebt, als je net zo'n “extravert type” bent als ik ;-)
“Parkeer je ego, halveer je zendtijd en verdubbel daarmee je effectiviteit”
Nu jij: aan de slag met jouw introverte talent
Of je nou een introverte, extraverte of ambiverte voorkeur hebt. Met deze concrete opdracht kan iedereen aan de slag. 2 vragen om op te reflecteren en vervolgens een concrete action plan op te maken:
1. Waar zit jouw introverte talent? En ja, ook met veel extraverte energie, heb jij introverte talenten (ontwikkeld).
2. En waar zit nog introverte groei voor jou om persoonlijk effectiever te worden?
Nu je deze geformuleerd hebt, maak voor jezelf daar eens een concreet leerdoel van voor de komende 14-21 dagen. En ga met beide bewust iedere dag aan de slag. Focus daar de komende 21 dagen op. En merk dan maar op wat dit gaat betekenen voor over 21 dagen. Voor jezelf, je omgeving, je team en wellicht dat het zelfs positieve effecten heeft in je privé sfeer.
Mocht je nog een handvat willen om dit soort gedragsverandering vorm te geven. Check dan deze Happyfeed over goede voornemens realiseren.
Over welke Jungiaanse voorkeur wil jij meer weten?
Goed, ik heb uitgebreid stil gestaan bij de introverte voorkeur. Maar Jung heeft er nog 5 uiteengezet: extraversie, denken, voelen, gewaarworden en intuïtie. Dus over welke Jungiaanse voorkeur, hier vind je meer informatie over deze voorkeuren, zou je de volgende keer extra verdieping of verbreding willen in de Happyfeed? Laat het hieronder achter in de comments, of rechtstreeks aan mij en dan zoom ik daar de volgende keer op in.
Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!
Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!
Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en te gaan inspireren!